Naši učenici u restoranima s Michelinovim zvjezdicama
Jedno je jesti u dobrom restoranu, nešto sasvim drugo u onome koji je obilježen Michelinovom zvjezdicom, a tek obavljati srednjoškolsku praksu u takvom restoranu pravo je bogatstvo.
Nešto prije dodjele Michelinove zvjezdice prvom hrvatskom, rovinjskom restoranu Monte, naši su učenici imali priliku raditi i stjecati znanja o kulinarskim pristupima i standardima kvalitete u dva takva restorana u Portugalu. Nezaboravno iskustvo omogućio im je projekt mobilnosti Skills4jobs koji je Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u okviru programa Erasmus+.
Bilo je to vrijedno i nezaboravno iskustvo koje je zbog mnogo čega nemoguće steći i iskusiti u našim restoranima u kojima također odrađujemo praksu, prenio nam je budući kuhar Ante Žunić. On je zajedno s Antunom Milčetićem, također kuharom i konobarima Ivanom Lenićem i Nikolinom Čajić imao prilike sedamnaest dana učiti od najvećih portugalskih „majstora struke“ u restoranu Feitoria s jednom Michelinovom zvjezdicom. Nakon prvog tjedna stručne prakse provedenog u pripremnoj kuhinji spoznali smo da u tako visoko rangiranim restoranima svi moraju proći baš sve „stepenice“ kako bi jednoga dana radili na željenoj poziciji.
Vrhunski kuhar osim što je vješt s kuhačom mora imati pregršt ideja, maksimalno surađivati s kolegama i imati mirnoću u najgorim situacijama .Hrana se, u takvim restoranima, poslužuje u nekoliko sljedova. Najvažnija je svježina i kvaliteta namirnica, vizualni dojam pripremljene hrane, čistoća te dugogodišnja kvaliteta usluga. Da je sinergija kuhinje i samog usluživanja te kvalitetna komunikacija s gostima od iznimne važnosti, potvrdili su i naši konobari. Oni su dva tjedna radili kao pomoćni konobari na poslovima pripremanja sale, poliranja čaša i pribora za jelo, pripremanja toplih i hladnih napitaka i pomagali konobarima pri posluživanju gostiju.
Da dvije Michelinove zvjezdice označavaju restorane s odličnom kuhinjom uvjerili su se i naši učenici: Natali Morić, Josip Depikolozvane, Marin Vujić i Antonio Jerčinović koji su svoju stručnu praksu odradili u Belcanteu, restoranu s dvije Michelinove zvjezdice. Radeći na poslovima pripreme u kuhinji i u sali naglasili su važnost timskog rada i iskazali zadovoljstvo što su i oni bili dio pogona u kojem se baš svaki kotačić mora okretati besprijekorno.
Ovo iskustvo otvorilo nam je prozor u svijet ozbiljnog rada na sebi i da nam se pruži prilika još jednog odrađivanja stručne prakse u tako visoko kvalitetnim restoranima opet bismo ponovili isto, zaključili su učenici.
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |