preskoči na sadržaj
Vijesti

Krčki srednjoškolci u Vlaku sjećanja

Važan doprinos poučavanju holokausta je i međunarodni projekt Šafran u koji je uključena naša škola. Projekt obuhvaća sađenje lukovica šafrana ujesen, a prvi žuti cvjetovi pojavljuju se u vrijeme obilježavanja sjećanja na holokaust. Uključivanje učenika u sadnju šafrana potiče poštovanje žrtve i širenje ozračja tolerancije.

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir veliku pažnju posvećuje poučavanju o holokaustu, a njezini učenici senzibilitet za tu nimalo laganu temu stječu uključujući se u različite projekte koji ih potiču da osvijeste opasnosti što ih uzrokuju diskriminacija, netolerancija i predrasude.

Jedan od takvih projekata, međunarodnog karaktera je Treno della memoria ili Vlak sjećanja koji se u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka provodi već četvrtu godinu za redom. Suradnjom škole i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka za učenike trećih i četvrtih razreda, krajem siječnja, raspisan je natječaj za stvaranje kratkih videouradaka koji su kreativni odgovor na temu holokausta, diskriminacije, netolerancije i/ili predrasuda, a ujedno i poruke mira i poštivanja ljudskih prava i sloboda. 

Najboljima na natječaju pokazali su se: Karlo Sintić, Anamarija Fugošić, Fran Vasilić, Kristina Manzoni, Filip Nešić, Korina Hrabrić i Lorena Fugošić koji će od 23. do 27. ožujka 2017.  predstavljati ne samo Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir, već i Hrvatsku u ovogodišnjem projektu Vlak sjećanja. Kao dio nacionalne delegacije putovat će vlakom do Poljske te tako na simboličan i jedinstven način odati počast žrtvama Auschwitza. Cilj putovanja bit će Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te komemoracija na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju žrtava tog ozloglašenog logora. Tijekom svog boravka u Poljskoj, srednjoškolci će imati priliku sudjelovati u organiziranim tematskim predavanjima, okruglim stolovima, filmskim projekcijama, susretima s preživjelim logorašima, kao i drugim oblicima edukacije, kojih će dio biti priređen i tijekom samog putovanja, u vlaku.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marinko Franolić   datum: 21. 2. 2017.

LOGO ŠKOLE

                


ERASMUS+ PROJEKTI


VIDEO SPOT ŠKOLE


ŠKOLA AMBASADOR

   


TERRA INCOGNITA

     


ĐIR PO KRKU

     


Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju