preskoči na sadržaj
Vijesti

KRČKOJ SREDNJOJ ŠKOLI ODOBREN NOVI ERASMUS + PROJEKT

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk među najuspješnijim je srednjim školama  po dobivenim bespovratnim sredstvima iz Europske unije. Vlastitim snagama i europskim novcem unapređuju infrastrukturu, educiraju nastavnike i učenicima omogućavaju bolje obrazovanje.

Stimuliranje učenika:

STRUČNA PRAKSA U INOZEMSTVU I  STIPENDIRANJE BUDUĆIH KUHARA I KONOBARA

Sve manji broj djece koja se odlučuju na školovanje za kuhara i  konobara, kao i sve češća pojava da te poslove obavlja »bilo tko«, neovisno o stručnoj spremi, na otoku čije gospodarstvo u potpunosti ovisi o turizmu, znak je za uzbunu.

Budući da su u tijeku prijave za upis u prvi razred srednje škole, u krčkoj srednjoj školi pristupilo se tijekom školske godine kvalitetnoj profesionalnoj orijentaciji učenika osmih razreda. Uz Dan otvorenih vrata škole, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir organizirala je Tjedan strukovnih zanimanja s ciljem da učenicima osmih razreda osnovnih škola otoka Krka i njihovim roditeljima približi strukovna zanimanja i razbije predrasude koje prema njima postoje.

S ciljem povećanja broja učenika koji se obrazuju za ugostiteljska i obrtnička zanimanja te stvaranja kvalificiranog kadra koji će brže i lakše naći posao u struci,  škola je  tijekom školske godine 2016./2017.uspješno provela program mobilnosti učenika u programu Erasmus+, ključna aktivnost KA1 - u svrhu obavljanja stručne prakse za pojedince.

Krčki učenici, budući ugostitelji i hotelijersko-turistički tehničari imali su priliku kroz projekt mobilnosti Skills4jobs u sklopu programa Erasmus+ sedamnaest dana u Lisabonu u Portugalu raditi i stjecati znanja o kulinarskim pristupima i standardima kvalitete te učiti od najvećih portugalskih „majstora struke “u visokokategoriziranim hotelima i  restoranima s Michelinovom zvjezdicama.

Kao mogućnosti koje bi poboljšale motivaciju za upis u inače deficitarna ugostiteljska zanimanja, i turistička kompanija VALAMAR Riviera, kroz partnersku suradnju s Ministarstvom turizma, krčkim učenicima ugostiteljskih zanimanja kuhar i konobar nudi i program stipendiranja u vrijednosti od 1.000 kuna mjesečno tijekom jedne školske godine, u trajanju od 10 mjeseci.

Stipendijama Valamar želi mlade potaknuti da upišu i završe obrazovne programe za ugostiteljska zanimanja, ali i osigurati kvalitetnije povezivanje sa srednjom školom u svrhu jačanja iznteresa za zanimanja kuhar i konobar.

Grad Krk također je izrazio spremnost za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja, a interes je iskazala i Hrvatska obrtnička komora, odnosno Ministarstvo poduzetništva i obrta.

PROGRAM ERASMUS+ : OBAVLJANJE STRUČNE PRAKSE U INOZEMSTVU

„ Praksa u restoranima s Michelinovim zvjezdicama  vrijedno je i nezaboravno iskustvo koje je zbog mnogo čega nemoguće steći i iskusiti u našim restoranima u kojima također odrađujemo praksu, navode krčki srednjoškolci u svojim dojmovima iz Lisabona.“

S ciljem stjecanja novih znanja i vještina kako bi se učenicima olakšao profesionalni rad te osiguralo povećanje konkurentnost na tržištu rada, krčka srednja škola priprema 78 140 eura vrijedan projekt mobilnosti u kojem će učenici put Malte, Irske i Italije.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila je krčkoj srednjoj školi Erasmus+ projekt mobilnosti učenika u svrhu obavljanja stručne pod nazivom Through experience to competence  koji će tijekom dvije godine od 2017. do 2019. godine uključiti ukupno 33 učenika. Za provedbu projekta  školi je odobreno 78 140 eura, za učenike koji se školuju za zanimanja kuhar i konobar, automehaničar i hotelijersko – turistički tehničar.

Stručnu praksu u Valleti na Malti,  u listopadu/studenom 2017. tijekom 21 dan mobilnosti, obavljat će 6 hotelijersko turističkih tehničara, 2 kuhara i 2 konobara.

Put Dublina u Irskoj u travnju 2018. putovat će  6 hotelijersko-turističkih tehničara, 2 kuhara i 2 konobara, gdje će odraditi stručnu praksu u trajanju od 16 dana.

U Bologni u Italiji nova stručna znanja i vještine stjecat će 6 hotelijera, 2 konobara, 2 kuhara i 3 automehaničara.

Projekt mobilnosti će se provesti u suradnji s partnerskim organizacijama Martello Training Ltd., Irska; IFOM, Italija; IZI Ltd., Malta koje osiguravaju: objekte u kojima će učenici obavljati stručnu praksu, smještaj, prehranu sudionika i kulturni program.

Učenici će kroz projekt mobilnosti steći međunarodno iskustvo stručne prakse – upoznati se s načinom rada u visokokategoriziranim hotelima, učiti o nacionalnim kuhinjama Malte, Irske i Italije i promovirati hrvatsku nacionalnu kuhinju. Učenici automehaničari će u centru automobilske industrije u Italiji upoznati s proizvodnjom automobila te usvojiti nove metode i tehnologije  kompjuterizacije i automatizacije automobila.

Programom mobilnosti poboljšat će se izlazne kompetencije učenika srednjoškolskog obrazovanja u sektoru turizma, ugostiteljstva i strojarstva koje će biti prilagođene potrebama regionalnog tržišta rada.

Što projekt pruža učenicima:

- Stručna praksa u trajanju 2 tjedna

- kulturološke, stručne i jezične pripreme

- Pokriveni svi troškovi putovanja, smještaja i prehrane i džeparac za vrijeme mobilnosti

- Stručna pratnja nastavnika

Cilj projekta je stjecanje profesionalnih kompetencija i praktičnih vještina učenika. Također, osigurati lakše priznavanje stručnih vještina i kvalifikacija u različitim zemljama, bez obzira na to jesu li stečene kroz formalno, neformalno ili informalno obrazovanje.  Kroz projekte mobilnosti učenici su osnažili kompetencije potrebne za snalaženje na otvorenom tržištu rada te ojačali lingvističke vještine.  Vjerujemo da će budući poslodavci prepoznati konkurentnost naših učenika ugostiteljskog smjera.

Učenici su stekli samopouzdanje i vjeru u svoje sposobnosti – dokazali su da se mogu snaći u zemlji čiji jezik ne poznaju dobro i da se mogu prilagoditi uvjetima rada.  Ponosno su govorili svojim kolegama i profesorima o iskustvima s mobilnosti u Portugalu. Iskazali su se toliko da su ih vlasnici kod kojih su bili na praksi pozvali da dođu raditi za njih kad završe školu.Priloženi dokumenti:
15327539_565467496984854_854129618_n.jpg (47.31 KB)
IMG_1621.JPG (6.25 MB)
Iskustva_iz_Lisabona.jpg (470.91 KB)
Portugal_praksa.jpg (586.11 KB)
Strucna_praksa_u_Lisabonu.jpg (622.40 KB)
Untitled_collage.jpg (522.40 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marinko Franolić   datum: 19. 6. 2017.

EKO-ŠKOLA

                


ERASMUS+ PROJEKTI


ŠKOLA AMBASADOR

   


ĐIR PO KRKU

     


KALENDAR
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju