preskoči na sadržaj
Vijesti

Krčka srednja škola ambasador je Europskog parlamenta

"Škole ambasadori Europskog prlamenta" novi je program koji se od lani provodi u svim državama Europske unije radi podizanja svijesti i znanja o EU-u. Od 15 škola u Hrvatskoj, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir dobila je plaketu Škola ambasador Europskog parlamenta.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko službeno je 13. listopada 2017. dodijelila Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, Krk status Škole ambasadora Europskog parlamenta.

Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojega na sebi svojstven način provodi svaka od uključenih srednjih škola ambasadora Europskog parlamenta. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani

Učenici su tijekom provedbe programa Škola ambasador Europskog parlamenta u šk. god. 2016./2017., uz pomoć mentorice Gordije Marijan, upoznali rad i funkcioniranje Europske unije, a posebno funkcioniranje Europskog parlamenta i odgovornosti zastupnika koji Parlament predstavljaju te zajedničke europske vrijednosti i prava koja imaju kao građani EU-a.

 

https://www.facebook.com/europarl.hr/?fref=mentions


Zastupnica Željana Zovko je istaknula važnost upoznavanja mladih s funkcioniranjem Europske unije te mogućnostima koje se pružaju svim njezinim građanima. Navela je kako zastupnici u Europskom parlamentu sudjeluju u donošenju odluka i politika koje utječu na svakodnevni život svih građane EU-a, a kao primjer je istaknula regionalnu politiku Europske unije, politiku prema otocima te programe za mlade poput Erasmusa.

Zovko je pohvalila učenike i njihove profesore za promicanje zajedničkih europskih vrijednosti kao i njegovanje kulturne baštine otoka Krka. Naglasila je da su svojim trudom i zalaganjem itekako zaslužili dobiti službeni status Škole ambasadora Europskog parlamenta, a čestitala im je i na činjenici da su 2015. godine proglašeni najboljom srednjom školom u Primorsko-goranskoj županiji.

“Vi ste titulu ambasadora zaslužili i ponosno je nosite kroz život. Europa nije Bruxelles, Europa je Krk i Hrvatska, a vi ste njezini najljepši i najbolji predstavnici. Borite se protiv neznanja i populizma radom te istinom o Europi, projektu mira koji je u zadnjih sedamdeset godina donio europskim građanima uvjete da i vi možete imati adekvatno obrazovanje kao temelj za život koji je pred vama“, poručila je zastupnica Zovko mladim ambasadorima.

Na svečanoj dodjeli ovog prestižnog priznanja, ravnateljica Đurđica Cvitkušić je podsjetila na sve aktivnosti i uspjehe krčkih srednjoškolaca proteklih godina koji su doprinijeli da ova škola zasluženo dobije službeni status Škole ambasadora Europskog parlamenta.

Profesorica Gordija Marijan, ambasadorica senior Europskog parlamenta i mentorica učenica i učenika koji su doprinijeli da se o našoj školi čuje diljem Europe, sa zadovoljstvom je istaknula da su ovdje, zajedno s ravnateljicom, svi kao jedna obitelj. Slikovito je rekla da se smatra osobom, zajedno sa svojim kolegama, čiji je zadatak da učenicima otvori prozor u svijet, ali i vrata kad pokucaju.

Zastupnica Zovko je uručila mentorici Gordiji Marijan i učenicima priznanja za sudjelovanje u projektu te aktivnostima

Ureda za informiranje EP u Republici Hrvatskoj. Priznanja su dobili: Melanie Vičević, Niko Peričić, Silvija Kosić. Eleonora Lekić, Miriam Volarić, Roberta Bajčić, Dora Blažević, Toni Šipuljak, Klara Brzac, Mauro Karabaić, Mauro Hrast, Dajana Mihalić, Gloria Olić, Iris Tomašić, Nikica Stijepić, Filip Nešić, Laura Karabaić i Luka Vladić te njihova mentorica Gordija Marijan.

Zastupnica Zovko je ravnateljici Đurđici Cvitkušić uručila plaketu Škole ambasadora Europskog parlamenta,

Ravnateljica Cvitkušić je zastupnici Zovko poklonila repliku Bašćanske ploče na kojoj je glagoljicom uklesana darovnica hrvatskog kralja Zvonimira čije ime s ponosom nosi ova škola.


Priloženi dokumenti:
AEP_2.jpg (731.49 KB)
AEP.jpg (316.62 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marinko Franolić   datum: 25. 7. 2017.

EKO-ŠKOLA

                


ERASMUS+ PROJEKTI


ŠKOLA AMBASADOR

   


ĐIR PO KRKU

     


KALENDAR
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju