preskoči na sadržaj
Vijesti

ERASMUS + eTwininng: Move2Learn, Learn2Move

Zahvaljujući inicijativi  „Move2Learn, Learn2Move“, učenici  Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir dobili su priliku da cijeli 3.G razred na održiv način putuje i upozna određene države Europske unije. Ta jednokratna inicijativa, pokrenuta povodom 30. godišnjice programa Erasmus, u skladu je s dva prioriteta Europske komisije: vratiti fokus na mlade u Europi i olakšati mobilnost građana Europske unije,  posebice mobilnost s niskom razinom ugljičnog otiska. Inicijativa „Move2Learn, Learn2Move“ temelji se na ideji koja je 2016. iznesena u Europskom parlamentu. Provedena je  putem eTwinning platforme, najveće mreže nastavnika na svijetu. Nagrada u obliku besplatnih putnih karata redovnim prijevozom, dodijeljena je našim aktivnim i vrijednim učenicima uključenima u  eTwinning projekt „Welcome to wherever you are“  na temu socijalne uključenosti koji je nagrađen nacionalnom oznakom kvalitete. Tako je partnerska škola iz Estonije upoznala svoje krčke partnere u travnju,  a krčki su gimnazijalci pod vodstvom mentorice Gordije Marijan i razrednice Jadranke Franolić realizirali svoju nagradu krajem kolovoza putovanjem u Češku. Prvotno nagradno putovanje u Nizozemsku, zamijenjeno  je prema pravilima inicijative bližom destinacijom zbog predugog putovanja redovnim linijama.

Trodnevni boravak u Češkoj Republici i glavnom gradu Pragu omogućili su našim učenicima promicanje europskog identiteta, aktivnog građanstva i povećanje međukulturalnog razumijevanja. Učenici su naučili i osvijestili što sve Hrvate veže s Česima. Osim povijesne činjenice da smo nekada živjeli u istoj državi,  Austro - Ugarskoj Monarhiji, učenici su osobno proživjeli putovanje redovnom autobusnom linijom od Rijeke do Praga kroz glavne gradove Slovenije i Austrije. Prisjetili su se i osvijestili nebrojene povijesne spone između Hrvata i Čeha koje su učili kroz srednjoškolsko obrazovanje. Posebno su ih zaintrigirale teme iz zavičajne povijesti, one o ulozi hrvatskih glagoljaša koji su u 14. stoljeću donijeli glagoljicu u Češku te istaknutih Čeha koji su bili pioniri turizma na otoku Krku.

Učenici su na tri dana postali stanovnici Praga te su upoznali kulturno-povijesne znamenitosti i savladali kratki tečaj češkog jezika. Izvorno češko govorno područje i svakodnevne životne situacije omogućile su jednoj našoj  učenici koja samoinicijativno uči češki, da govori i usavrši svoje znanje češkog koje bi voljela ove školske godine provjeriti na natjecanju Juvenes translatores, natjecanju za odabir najboljih mladih prevoditelja u Europskoj uniji.  Među učenicima je i značajan broj mladih ambasadora Europskog parlamenta koji su dobili priliku dodatno proširiti svijest o različitim kulturama i običajima, ojačati asimilacijske vještine te poštivanje i razumijevanje različitosti. Oduševljenje naših maturanata kulturno-povijesnim ljepotama Praga zasigurno će rezultirati dodatnim istraživanjem češko-hrvatskih odnosa i promicanjem prijateljstva dvaju naroda te potencijalnim budućim školovanjem ili Erasmus+ mobilnošću na Karlovom sveučilištu u Pragu, najstarijem sveučilištu u Srednjoj Europi ili nekom drugom  češkom sveučilištu.

                                                                 Gordija Marijan, prof. mentor

 

 Priloženi dokumenti:
move1p.jpg (1.02 MB)
move2p3.jpg (1.40 MB)
move2p4.jpg (1.34 MB)
move2p.jpg (1.28 MB)
move_krk_logo.jpg (121.86 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daria Papa   datum: 26. 6. 2018.

LOGO ŠKOLE

                


ERASMUS+ PROJEKTI


VIDEO SPOT ŠKOLE


ŠKOLA AMBASADOR

   


TERRA INCOGNITA

     


ĐIR PO KRKU

     


Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju