preskoči na sadržaj
Vijesti

Naši učenici na susretu mladih 13. Internationale Brandenburger Jugendkulturtage

Uoči početka nove školske godine, od 30. kolovoza do 2. rujna 2018., šestoro učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir - Selma Ibrahimović, Antonela Juranić, Ani Orlić, Marija Polonijo, Lorena Stipanović i Leonard Depope u pratnji profesorice njemačkog jezika, Marijane Tomašić, imali su priliku sudjelovati u još jednom od niza aktivnosti ove škole, susretu mladih 13. Internationale Brandenburger Jugendkulturtage.

Učenici su s krčkog aerodroma odletjeli u Berlin te je nekima ovo bilo prvo iskustvo leta. U Berlinu ih je dočekao gospodin Peter Lehmann, na čiji poziv je ovo putovanje i organizirano. Gospodin Lehmann voditelj je centra za mlade Belzig zaklade SPI Stiftung, koja je financirala boravak krčkih učenika na susretu, a koji dvaput godišnje, na proljeće i ljeto, dovodi grupu mladih iz Brandenburga u Krk koji tom prilikom posjećuju srednju školu i otok i druže se s mladima s otoka. Višegodišnja želja obje strane za produbljivanjem suradnje napokon je uspjela realizacijom ovog projekta.

Gospodin Lehmann proveo je učenike centrom Berlina, glavnog grada Njemačke, gdje su imali prilike vidjeti neke znamenitosti glavnog grada Njemačke:  Brandenburška vrata, zgradu Parlamenta, katedralu, opernu kuću, znamenitu ulicu Unter den Linden, zgrade Humboldtovog sveučilišta, brojne ambasade, televizijski toranj na Alexanderplatzu, gradsku vijećnicu te osjetiti ritam grada. Nakon razgledavanja Berlina i jednosatne vožnje u smjeru juga pokrajinom Brandenburg, smješteni su u centru za odgoj mladih u mjestu Blossin. Jugendbildungszentrum Blossin prekrasan je lokalitet na jednom od mnogobrojnih jezera na tom području u šumi, a mladima nudi smještaj u hostelu, drvenim kućicama, šatorima te niz zgrada za bavljenje raznim aktivnostima, menzu, sportsku dvoranu, višenamjenske dvorane, brojne sportske terene za bavljenje nogometom, rukometom, odbojkom, stolnim tenisom, košarkom, penjanjem, adrenalinski park, kanue, kajake za vožnju jezerom i još mnoge mogućnosti.

Ovogodišnji, 13. susret odvijao se pod motom „Ein Band durch Europa“ (traka, veza koja povezuje Europu), a ugostio je 220 mladih iz Njemačke, Poljske, Latvije i po prvi puta jedinu grupu iz Hrvatske. Mladi su imali priliku sudjelovati u 12 radionica koje su se odvijale u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima: rock band, DJ, bubnjanje, organizacija zbivanja, film, fotografija, grafiti, hip hop, slikanje, streetdance, kazalište. Radionice su vodili poznati njemački umjetnici koji često surađuju i rade s mladom populacijom, i to: berlinski fotograf Alexander Janetzko, glazbenici Philipp Elsner i Tom Oestereich, DJ Lutz Barchmann, bubnjari  Max Moormann i Maurizio Vitale, organizator nekih od najpoznatijih i najvećih događaja i koncerata  u Berlinu Andreas Klisch, filmski producent Stefan Göbel, majstori grafita Martin Jainz i Nick da Silva Dias, plesni producent Marco Baum, akademski slikar Matthias Körner, plesač Tony Schwadtke, kazališna glumica Peggy Einenkel.  Kroz radionice ostvaren je cilj susreta, a to je druženje, zajedničko stvaranje, komunikacija, razmjena iskustava, upoznavanje međusobnih kultura i navika, zbližavanje mladih u Europi. Na kraju svakog dana, mladi su na pozornici predstavili naučeno i prikazali svoje uratke, a sve pod vodstvom zabavnog voditelja Alexa Popa. Nakon radionica još je uvijek bilo vremena za neformalno druženje, vježbanje stranog jezika, pjesmu i smijeh.

Grupa iz Brandenburga dolazi u Krk u listopadu u vlastitoj organizaciji, a krčki učenici primit će ih kao dobri domaćini te im organizirati druženje i vođenje gradom. Učenici su se vratili kućama zadovoljni, puni dojmova i novih iskustava s pozivom učenicima Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir da sudjeluju na 14. susretu 2020. godine.Priloženi dokumenti:
1.jpeg (141.12 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirjana Komadina-Mergl   datum: 21. 9. 2018.

LOGO ŠKOLE

                


ERASMUS+ PROJEKTI


VIDEO SPOT ŠKOLE


ŠKOLA AMBASADOR

   


TERRA INCOGNITA

     


ĐIR PO KRKU

     


Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju