preskoči na sadržaj
Vijesti

EUROSCOLA 26. 10. 2018.

Četvrta generacija učenica i učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka predstavila školu, otok Krk i Hrvatsku na drugoj „Euroscoli“ u 2018. godini, održanoj 26. listopada 2018. u Europskom parlamentu u Strasbourgu Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Krčki su učenici izabrani među najbolje europske učenike na nacionalnom natjecanju u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Na natječaju „Ovaj put glasam“ nagrađeni video uradak učenica i učenika 3. GA razreda opće gimnazije omogućio je cijelom razredu nagradno putovanje u Strasbourg na koje su krenuli 25. listopada u pratnji mentorice Gordije Marijan i ravnateljice Đurđice Cvitkušić. Krčani su proveli cijeli radni dan u Strasbourgu radeći kao zastupnici Europskog parlamenta. Sudjelovali su u simulaciji rada europskih parlamentaraca u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu te glasali o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse komunicirajući na engleskom jeziku. Učenici su bili podijeljeni u šest višejezičnih radnih skupina i raspravljali su o šest različitih tema. Svoja su mišljenja i stavove o okolišu i obnovljivoj energiji, sigurnosti i ljudskim pravima, 2018. – Europskoj godini kulturne baštine, budućnosti Europe, migraciji i integraciji te zapošljavanju mladih razmijenili s učenicima iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Švedske i Španjolske. Svaka je radna skupina tijekom plenarne sjednice iznijela svoje prijedloge za rješavanjem problema. Posebno smo ponosni na naše učenike koji su kao predstavnici svojih radnih skupina izložili zaključke i predložili zakone te odgovarali na postavljana pitanja. O prijedlozima se argumentirano raspravljalo te u konačnici glasovalo. Pravo glasa imali su svi učenici.

Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir posebno su se istaknuli tijekom rasprave o kulturnoj baštini Europe i budućnosti Europe. Ulaskom u završnicu igre „Eurogame“ aktivno su sudjelovali u svim fazama simulacije sjednice te dostojno predstavili našu školu i Hrvatsku. Kulturni dijalog sudionika obogaćen je predstavljanjem škola i država sudionica. Predstavljanje je potvrdilo bogatstvo različitosti i ujedinilo mlade Europljane u različitosti. Krčki su srednjoškolci predstavili Hrvatsku, otok Krk i svoju školu naglasivši važnost vlastite uloge u oblikovanju Europe te ulogu naše škole kao Škole ambasadorice Europskog parlamenta. Program 'Škola ambasador Europskog parlamenta' se od školske godine 2016./2017. provodi u svim državama članicama Europske unije, a funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori. Naša škola s ponosom nosi titulu Škole ambasadora Europskog parlamenta kao prva škola u Primorsko-goranskoj županiji te prva otočka škola. Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa, a cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani. Rezultat Euroscole mnoštvo je mladih koji su spremni ulagati u svoj osobni razvoj, motivirani su za aktivno sudjelovanje te osnaženi i svjesni svoje važnosti i buduće uloge u društvu.Priloženi dokumenti:
strasbourg_1.jpg (127.39 KB)
strasbourg_2.jpg (149.06 KB)
strasbourg.jpg (519.78 KB)
clanak_Strasbourg.PNG (1.42 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daria Papa   datum: 7. 11. 2018.

LOGO ŠKOLE

                


ERASMUS+ PROJEKTI


VIDEO SPOT ŠKOLE


ŠKOLA AMBASADOR

   


TERRA INCOGNITA

     


ĐIR PO KRKU

     


Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju