preskoči na sadržaj
Vijesti

KNJIŽEVNA VEČER: OTOK KRK KONAČNO OTKRIVEN

Nakon turističkog vodiča „Puntarski kod“ i knjige o životu zadnjeg govornika veljotskog jezika Antonija Udine Burbura „Tako je govorio Burbur“,  Alan Žic-Teklin 7. prosinca 2018. u knjžnici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir predstavio je novu knjigu „Otok Krk konačno otkriven“. Pedesetak ljudi u knjižnici srednje škole sa zanimanjem je slušalo što o svojoj knjizi govori  autor Žic-Teklin, Riječanin puntarskih korijena, novinar, književnik i turistički vodič.

Više o predstavljanju knjige u nastavku vijesti i na stranicama Novog lista 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Otok-Krk-konacno-otkriven-u-vodicu-koji-to-nije

 


Ova knjiga nije turistički vodič, pojasnio je na početku prezentacije autor, u njoj nema traga najpoznatijim otočnim atrakcijama,  niti popisa restorana, hotela i svih ostalih tipičnih elemenata klasičnih  turisrtičkih vodiča.

Etnološki vodič otoka Krka bilježi tradicionalnu arhitekturu i objašnjava detalje na kućama i ulicama kojima prolazite svakoga dana. Kroz legende i anegdote opisuje se mentalitet drevnih Krčana. Kako su se izrađivale kamenice? Kako se plaćalo klesara? Zašto se prije prodaje kamenica okretala naopako i pod njom se dimila grančica smreke?

Stari natpisi kriju mnoga iznenađenja: u Vrbniku, nepismeni klesar naopako kleše "Ovo je kuća mene Jelene Šulini" pa ga danas možete pročitati samo s ogledalom. U Glavotoku, fratar urezuje u kamen zamolbu da udarcima mokrog konopa kazne drugog fratra. Stanovnici Jurandvora 1934. godine kradu i sakrivaju Bašćansku ploču. A na manje poznatoj Puntarskoj ploči godine 1833. nepoznati klesar urezuje porugu:: "Janko, umrit ćeš tvrd". U Malinskoj za vrijeme suše prakticiraju magijski obred Prporuša: osobu maskiranu u grm prolijevaju prljavom vodom, u nadi da će dozvati kišu. Nesretnoj skulpturi zvanoj "Postolar" u gradu Krku otkidaju nos, zbog običaja da joj u prolasku opale pljusku. Kipovi "Adam i Eva" iz Voza kraj Omišlja nisu ni mladi, ni goli, ni lijepi, niti žive u raju.

Narodni kirurzi rane šivaju mravljim ugrizima. Saznat ćete zašto se vještice boje zvona crkvice svetoga Roka i njegovog psa. Objašnjava se i fenomen omišaljskih lažnih betonskih prozora, jedinih na svijetu koji ne služe ničemu, jer se ne mogu ni otvoriti.

Otočne kamenice u koje se spremalo ulje i druge životne namirnice ili su služile za pranje ili napajanje stoke, nekada su izrađivali puntarski kovači. Nećemo nabrajati što je sve autor skupio u ovom svojem djelu, a koji su prikazani slikom i tekstom na  četiri jezika – hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom.

U  sklopu prezentacije prikazan je i najstariji poznati filmski zapis snimljen na otoku Krku iz 1920. godine.  

 

Izvor i fotografije:Portal otok Krk


Priloženi dokumenti:
Otok_Krk_otkriven_01.jpg (258.05 KB)
Otok_Krk_otkriven_03.jpg (220.73 KB)
Otok_Krk_otkriven_04.jpg (257.44 KB)
Otok_Krk_otkriven_05.jpg (115.23 KB)
Untitled_collage_(3).jpg (2.77 MB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirjana Komadina-Mergl   datum: 10. 12. 2018.

LOGO ŠKOLE

                


ERASMUS+ PROJEKTI


VIDEO SPOT ŠKOLE


ŠKOLA AMBASADOR

   


TERRA INCOGNITA

     


ĐIR PO KRKU

     


Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju