preskoči na sadržaj
Vijesti

Storija od ovac i sira

 U sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista "INA za mlade" kojim su se pozivale sve škole, osnovne i srednje da prijave ekoprojekte na nagradni natječaj, naša škola posebno je pohvaljena za projekt Žuto zlato otoka krka koji promiče ovčarstvo i proizvodnju ovčjeg sira i od kulturoškog su značaja za otok Krk. Više pročitajte u članku Novog lista od 5. prosinca 2014.

http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/866/File0047.pdf

         

 

Onda sjedne i sve po redu prione musti

ovce i bekave koze i pod svaku metaše mlade.

Kad mu se usiri pô mlijeka bijelog,

sirom odmah skupi to i u pletene košare metne.

Drugu polovinu mlijeka u posude izli, da ima

odakle uzet da pije i da mu za večeru bude

                     (Homer, Odiseja - opis kako kiklop Polifem radi sir)

       Iz prirodnog ritma življenja na otoku proizašla je višestoljetna tradicija preživljavanja pomoću ovce. Od prapovijesti do danas, na ovom škrtom otočnom tlu, ovca je bila i ostala zlatni izvor, darežljiva hraniteljica, narodni simbol. Bez ovce čovjek nije mogao opstati i održati se. Stoljećima, ovca je davala sve od sebe. Hranila otočnog čovjeka mlijekom, skutom, sirom i mesom. Darivala vunom, runom i kožom. U ovcu su se Boduli odijevali i obuvali, ovcom se pokrivali. Solju začinjeno otočno raslinje prepuno bogatih eteričnih mirisa, tajna je posebnosti otočne ovce, slasti njezina janjeta i neodoljiva okusa sira, skute i presneca, koji svojim prepoznatljivim okusima zavičaja, bogate gastronomsku i turističku ponudu otoka. Ovčarstvo je tijekom povijesti bilo jedna od najvažnijih poljoprivrednih djelatnosti na otoku Krku. Danas je krčka ovca najpoznatija po janjetini bogatog okusa, no ona predstavlja samo jedan dio ovčjih prehrambenih proizvoda. Prepoznavši potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva u cilju očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine vezane za ovu djelatnost, pokrenuli smo projekt Storija od ovac i sira koji promovira dotičnu djelatnost kao dio kulturološkog značaja za otok Krk. Prema načelima tradicija-znanje-edukacija snimljen je dokumentarni film o pravljenju ovčjeg sira jer se smatralo da film najbolje prenosi znanje i informacije. Dokumentirali su i javnosti prezentirali sve razine ovčarskog življenja i proizvodnje sira, učenici - polaznici videoradionice: Antonio Brusić (3.HTT), Ena Kaurić (1.G), Filip Trinajstić (3.HTT) i Emma Žnidarić (1.G)., uz stručno vođenje i podršku fotografa Ivice Brusića, a pod mentorstvom voditeljica projekta "Krčki sir - žuto zlato otoka Krka", profesorica: Ane Pasarić i Mirjane Komadina - Mergl. 

Ulazeći u prostor intimnosti vještih demonstratora, u skrivene dijelove obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, zahvalu dugujemo proizvođačima krčkog ovčjeg sira Katici Kovačević i Matku Pavanu iz Vrbnika. Zabilježivši trag jednog vremena, generacija i običaja, vrijedi svakako, podastrijeti ga javnosti jer se time iskazuje pripadajući otočni identitet.Priloženi dokumenti:
File0047.pdf (102.58 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marinko Franolić   datum: 3. 7. 2014.

LOGO ŠKOLE

                


ERASMUS+ PROJEKTI


VIDEO SPOT ŠKOLE


ŠKOLA AMBASADOR

   


TERRA INCOGNITA

     


ĐIR PO KRKU

     


Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju