preskoči na sadržaj
Vijesti

Naša škola u Europskom parlamentu u Strasbourgu

Maturanti Srednje škole  Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka na jedan dan postali europarlamentarci i predstavili Hrvatsku na prvoj „Euroscoli“ u 2015. godini, održanoj 22. siječnja 2015. u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

O našim maturantima u Europskom parlamentu pročitajte klikom na više, a predstavljanje naših učenika u Europskom parlamentu u Strasbourgu(od 58.05 min) pogledajte klikom na video u linku: http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20150122IPR12305/html/EUROSCOLA-meeting-22-01-2015-10001300


Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda  srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Krčki  maturanti su među najboljim učenicima iz Europe, izabrani  na nacionalnom  natjecanju u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Na natječaju „Moje ideje za bolju Europu“ nagrađeni  video uradak učenica Lucije Ostrogović i Marte Justić omogućio je krčkim gimnazijalcima nagradno putovanje u Strasbourg na koje su krenuli 21. siječnja u pratnji mentorice Gordije Marijan i ravnateljice Đurđice  Cvitkušić.

Krčani  su proveli radni dan u Strasbourgu radeći kao zastupnici Europskog parlamenta.  Sudjelovali su u simulaciji rada europskih parlamentaraca u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu te  glasali o odlukama vezanim  uz aktualna pitanja iz europske prakse, komunicirajući na  engleskom i  njemačkom jeziku. Učenici su bili  podijeljeni u šest višejezičnih radnih  skupina i raspravljali su o sljedećim temama: Okoliš i obnovljiva energija, Sloboda  informiranja i građanska kultura, 2015. – Europska godina razvoja, Budućnost Europe, Migracije i integracije te Zapošljavanje mladin zajedno s učenicima iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Švedske i  Španjolske.

Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir pokazali su visoku razinu pripremljenosti i znanja o Europskoj uniji ulaskom učenice Lucije Ostrogović u završnicu  igre „Eurogame“.

Kulturni dijalog sudionika obogaćen je mogućnošću predstavljanja škola i država sudionica. Predstavljanje je  potvrdilo bogatstvo različitosti i ujedinio mlade  Europljane u različitosti. Krčki su gimnazijalci predstavili Hrvatsku, otok Krk i svoju školu naglasivši važnost  i bogatstvo „zlatnog otoka“ u „zemlji tisuću otoka“ i  Europi - dobra upisana na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, vrijednost Baščanske ploče i glagoljice te ekološki osviješten Eko otok Krk.

Europskim parlamentom  je odzvanjao zvuk sopela, tradicijskog glazbala s otoka Krka. Sopele su svirali sopci Luka Brozić i Mario Gržančić, a maturantica  Sara Kinkela dostojanstveno je održala dvominutni govor i predstavila Hrvatsku, otok Krk i Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir. Za vrijeme  predstavljanja škole, krčki maturanti  su podijelili  sudionicima Euroscole promidžbene materijale o otoku Krku te im uputili poziv da posjete  Krk i Hrvatsku. Promidžbene i info materijale o otoku Krku podijelile su profesorima mentorima iz cijele Europe i dužnosnicima Europskog parlamenta profesorice Marijan i Cvitkušić tijekom rada nastavnika u radnim skupinama i za okruglim stolom u Europskom parlamentu.

Rezultat Euroscole je mnoštvo mladih koji su u samo jednom danu, ali nakon višemjesečnih priprema, napravili korak više na svom osobnom razvoju. Svih 550 sudionika Euroscole napustilo je Europski parlament bogatiji  za nova iskustva  i prijateljstva na međunarodnoj razini.

Tekst: Gordija MarijanPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Mirjana Komadina-Mergl   datum: 23. 1. 2015.

LOGO ŠKOLE

                


ERASMUS+ PROJEKTI


VIDEO SPOT ŠKOLE


ŠKOLA AMBASADOR

   


TERRA INCOGNITA

     


ĐIR PO KRKU

     


Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju