Projekt mobilnosti Skills4jobs u Portugalu
Naši učenici u restoranima s Michelinovim zvjezdicama
Jedno je jesti u dobrom restoranu, nešto sasvim drugo u onome koji je obilježen Michelinovom zvjezdicom, a tek obavljati srednjoškolsku praksu u takvom restoranu pravo je bogatstvo.
Nešto prije dodjele Michelinove zvjezdice prvom hrvatskom, rovinjskom restoranu Monte, naši su učenici imali priliku raditi i stjecati znanja o kulinarskim pristupima i standardima kvalitete u dva takva restorana u Portugalu. Nezaboravno iskustvo omogućio im je projekt mobilnosti Skills4jobs koji je Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u okviru programa Erasmus+.
„ Bilo je to vrijedno i nezaboravno iskustvo koje je zbog mnogo čega nemoguće steći i iskusiti u našim restoranima u kojima također odrađujemo praksu“, prenio nam je budući kuhar Ante Žunić. On je zajedno s Antunom Milčetićem, također kuharom i konobarima Ivanom Lenićem i Nikolinom Čajić imao prilike sedamnaest dana učiti od najvećih portugalskih „majstora struke“ u restoranu Feitoria s jednom Michelinovom zvjezdicom. Nakon prvog tjedna stručne prakse provedenog u pripremnoj kuhinji spoznali smo da u tako visoko rangiranim restoranima svi moraju proći baš sve „stepenice“ kako bi jednoga dana radili na željenoj poziciji. Vrhunski kuhar osim što je vješt s kuhačom mora imati pregršt ideja, maksimalno surađivati s kolegama i imati mirnoću u najgorim situacijama .Hrana se, u takvim restoranima, poslužuje u nekoliko sljedova. Najvažnija je svježina i kvaliteta namirnica, vizualni dojam pripremljene hrane, čistoća te dugogodišnja kvaliteta usluga.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |