2016-12-09 12:25:28

Projekt mobilnosti Skills4jobs u Portugalu

                                                    

Naši učenici u restoranima s Michelinovim zvjezdicama

Jedno je jesti u dobrom restoranu, nešto sasvim drugo u onome koji je obilježen Michelinovom zvjezdicom, a tek obavljati srednjoškolsku praksu u takvom restoranu pravo je bogatstvo.

Nešto prije dodjele Michelinove zvjezdice prvom hrvatskom, rovinjskom restoranu Monte, naši su učenici  imali priliku raditi i stjecati znanja o kulinarskim pristupima i standardima kvalitete u dva takva restorana u Portugalu. Nezaboravno iskustvo  omogućio im je projekt mobilnosti Skills4jobs koji je Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u okviru programa Erasmus+.

„ Bilo je to vrijedno i nezaboravno iskustvo koje je zbog mnogo čega nemoguće steći i iskusiti u našim restoranima u kojima također odrađujemo praksu“, prenio nam je budući kuhar Ante Žunić. On je zajedno s Antunom Milčetićem, također kuharom i konobarima Ivanom Lenićem i Nikolinom Čajić imao prilike sedamnaest dana učiti od najvećih portugalskih „majstora struke“ u restoranu Feitoria s jednom Michelinovom zvjezdicom. Nakon prvog tjedna stručne prakse provedenog u pripremnoj kuhinji spoznali smo da u tako visoko rangiranim restoranima svi moraju proći baš sve „stepenice“ kako bi jednoga dana radili na željenoj poziciji. Vrhunski kuhar osim što je vješt s kuhačom mora imati pregršt ideja, maksimalno surađivati s kolegama i imati mirnoću u najgorim situacijama .Hrana se, u takvim restoranima, poslužuje u nekoliko sljedova. Najvažnija je svježina i kvaliteta namirnica, vizualni dojam pripremljene hrane, čistoća te dugogodišnja kvaliteta usluga.


Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir Krk