preskoči na sadržaj
eTwinning

eTwinning konferencija BUDUĆNOST eTWINNINGA I KULTURNO NASLJEĐE U DIGITALNO DOBA

S ponosom javljamo da je naša ravnateljica Đurđica Cvitkušić imala čast predstaviti uspjehe Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk na svečanoj eTwinning godišnjoj konferenciji BUDUĆNOST eTWINNINGA I KULTURNO NASLJEĐE U DIGITALNO DOBA, održanoj 16. studenoga 2018. godine u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Ravnateljica je sudjelovala na panel raspravi KAKO SMO SE RAZVILI U eTWINNING ŠKOLU kao jedina predstavnica srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Krčka škola je među osam srednjih škola u RH koja je dobila oznaku eTwinning škole koja je po prvi put dodijeljena u šk.god. 2018./2019.

Prepoznati smo po brojnosti eTwinning projekata, uspješnom radu te razvoju informacijske pismenosti, digitalnog građanstva, inovativne i kreativne prakse, stručnom usavršavanju nastavnika i suradničkom odnosu nastavnika i učenika.

Do sada smo odradili 24 eTwinning projekta, odnosno 17 uspješno provedenih, a 7 je u tijeku. Neki su samostalni, a neki su dio tekućeg KA2 strateškog partnerstva u kojem sudjeluju škole iz Estonije, Njemačke, Poljske i Portugala.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 22. 11. 2018. 11:47

Move2Learn Vijest ima dokument u privitku

                              

Zahvaljujući inicijativi  „Move2Learn, Learn2Move“, učenici  Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir dobili su priliku da cijeli 3.G razred na održiv način putuje i upozna određene države Europske unije. Ta jednokratna inicijativa, pokrenuta povodom 30. godišnjice programa Erasmus, u skladu je s dva prioriteta Europske komisije: vratiti fokus na mlade u Europi i olakšati mobilnost građana Europske unije,  posebice mobilnost s niskom razinom ugljičnog otiska. Inicijativa „Move2Learn, Learn2Move“ temelji se na ideji koja je 2016. iznesena u Europskom parlamentu. Provedena je  putem eTwinning platforme, najveće mreže nastavnika na svijetu. Nagrada u obliku besplatnih putnih karata redovnim prijevozom, dodijeljena je našim aktivnim i vrijednim učenicima uključenima u  eTwinning projekt „Welcome to wherever you are“  na temu socijalne uključenosti koji je nagrađen nacionalnom oznakom kvalitete. Tako je partnerska škola iz Estonije upoznala svoje krčke partnere u travnju,  a krčki su gimnazijalci pod vodstvom mentorice Gordije Marijan i razrednice Jadranke Franolić realizirali svoju nagradu krajem kolovoza putovanjem u Češku. Prvotno nagradno putovanje u Nizozemsku, zamijenjeno  je prema pravilima inicijative bližom destinacijom zbog predugog putovanja redovnim linijama.

Trodnevni boravak u Češkoj Republici i glavnom gradu Pragu omogućili su našim učenicima promicanje europskog identiteta, aktivnog građanstva i povećanje međukulturalnog razumijevanja. Učenici su naučili i osvijestili što sve Hrvate veže s Česima. Osim povijesne činjenice da smo nekada živjeli u istoj državi,  Austro - Ugarskoj Monarhiji, učenici su osobno proživjeli putovanje redovnom autobusnom linijom od Rijeke do Praga kroz glavne gradove Slovenije i Austrije. Prisjetili su se i osvijestili nebrojene povijesne spone između Hrvata i Čeha koje su učili kroz srednjoškolsko obrazovanje. Posebno su ih zaintrigirale teme iz zavičajne povijesti, one o ulozi hrvatskih glagoljaša koji su u 14. stoljeću donijeli glagoljicu u Češku te istaknutih Čeha koji su bili pioniri turizma na otoku Krku.

Učenici su na tri dana postali stanovnici Praga te su upoznali kulturno-povijesne znamenitosti i savladali kratki tečaj češkog jezika. Izvorno češko govorno područje i svakodnevne životne situacije omogućile su jednoj našoj  učenici koja samoinicijativno uči češki, da govori i usavrši svoje znanje češkog koje bi voljela ove školske godine provjeriti na natjecanju Juvenes translatores, natjecanju za odabir najboljih mladih prevoditelja u Europskoj uniji.  Među učenicima je i značajan broj mladih ambasadora Europskog parlamenta koji su dobili priliku dodatno proširiti svijest o različitim kulturama i običajima, ojačati asimilacijske vještine te poštivanje i razumijevanje različitosti. Oduševljenje naših maturanata kulturno-povijesnim ljepotama Praga zasigurno će rezultirati dodatnim istraživanjem češko-hrvatskih odnosa i promicanjem prijateljstva dvaju naroda te potencijalnim budućim školovanjem ili Erasmus+ mobilnošću na Karlovom sveučilištu u Pragu, najstarijem sveučilištu u Srednjoj Europi ili nekom drugom  češkom sveučilištu.

                                                           Gordija Marijan, prof. mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 17. 9. 2018. 08:21

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir nagrađena oznakom eTwinning School 2018.-2019.

Naša je škola jedna od 1 211  odgojno-obrazovnih ustanova u Europi nagrađena oznakom  eTwinning School. Ova se nagrada po prvi put dodjeljuje otkad postoji eTwinning zajednica škola.

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+. www.eTwinning.net je portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole. Portal služi nastavnicima i njihovim učenicima za upoznavanje i suradnju s kolegama iz europskih škola kroz različite oblike usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima.

Nagrađene škole prepoznate su po svom uspješnom radu te razvoju informacijske pismenosti, digitalnog građanstva, inovativne i kreativne nastavne prakse, kontinuiranom, stručnom usavršavanju nastavnika i suradničkom učenju nastavnika i učenika.

Nagrada eTwinning School, nagrada je školi, cijelom nastavničkom timu i učenicima za aktivno sudjelovanje u eTwinning projektima i stručnim usavršavanjima na eTwinning platformi.

Popis odgojno-obrazovnih ustanova kojima je dodijeljena ova nagrada nalazi se na poveznici: https://www.etwinning.net/en/pub/highlights/2018--2019-etwinning-school-l.htm .

Ana Pasarić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 11. 4. 2018. 09:33

POZNAKA KVALITETE PROJEKTU TOURISM AND SOCIAL ENTREPRENEURSHIP Vijest ima dokument u privitku

U sklopu europskog eTwinning programa čija je zadaća uključivanje informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovne sustave, projekt učenika ugostiteljsko i hotelijersko-turističkih razreda Turizam i socijalno poduzetništvo, pod mentorstvom profesorice Ane Pasarić, zaslužio je nacionalnu i europsku oznaku kvalitete i nagradu Comet.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 26. 6. 2017. 13:04

OZNAKA NACIONALNE KVALITETE ETWINNING PROJEKTU NAŠE ŠKOLE Vijest ima dokument u privitku

 

Oznaku nacionalne kvalitete dobio je eTwinning projekt "Welcome To Wherever You Are" - a short time project about Inclusion by using English and Video/Media u čije su projektne aktivnosti uključeni učenici 2. razreda opće gimnazije pod mentorstvom profesorice Gordije Marijan. 
Komunikacija i suradnja je ostvarena sa partnerskim školama iz Estonije, Portugala, Španjolske, Mađarske i Italije.

https://www.youtube.com/watch?v=A9dcJ_Jjigg&t=3s

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 26. 6. 2017. 12:53

Primjerima dobre prakse do uspješnih eTwinning projekata Vijest ima dokument u privitku

 

U petak 17. veljače, naša škola je otvorila vrata zainteresiranim odgajateljima Dječjeg vrtića Katarina Frankopan i učiteljima Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Krka te prezentirala uspješno provedene eTwinning i Erasmus+ projekte škole. Zadovoljstvo i entuzijazam u radu na projektima u okviru programa Erasmus+ podijelile su s nazočnima učenica 4. razreda hotelijersko-turističkog programa i prva eTwinning abasadorica Matea Velnić, njena mentorica, koordinatorica Erasmus+ projekata Ana Pasarić  i ravnateljica Đurđica Cvitkušić.

O važnosti sudjelovanja u navedenim projektima nazočnima je ukazala ravnateljica Đurđica Cvitkušić i naglasila višestruku korist provođenja ovakvih projekata za sve sudionike – učenike i nastavnike, školu i lokalnu zajednicu.

Iskustvo rada na eTwinning projektima i njegovoj važnosti s učeničkog stajališta, prisutnima je predstavila učenica Matea Velnić.

U  svom izlaganju, naglasila je važnost rada na projektima u kojima učenici na aktivan način stječu nova znanja te povezuju znanja različitih predmeta i struka. Matea je ovu priliku iskoristila za poziv nazočnima da se uključe u eTwinning projekte i na taj način učine nastavu zanimljivom i sebi i učenicima.

Koordinatorica Erasmus+ projekata, prof. Ana Pasarić istaknula je potrebu uvođenja inovacija u odgojno-obrazovni rad  i predstavila mogućnosti eTwinning-a  u odgojno-obrazovnom procesu i provedbi projektne nastave. Nazočni su upoznati s načinima kako uvesti inovacije, nove tehnologije i međunarodnu suradnju u rad s djecom i učenicima i time poboljšati kvalitetu svog rada.

Prezentiranjem uspješnih eTwinning i Erasmus+ projekata  škole, prikazane su mogućnosti koje navedeni programi nude. Također,  prezentirani su portali  School Education Gateway, i eTwinning u okviru kojih se uz stručna usavršavanja pruža i mogućnost kreiranja međunarodnih školskih projekata. Prof. Pasarić je naglasila i važnost stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u okviru prorama Erasmus+ KA1.

Ovo je bila prilika da odgajateljima i učiteljima odgovorimo na sva njihova pitanja i otklonimo sve nedoumice koje su dosad imali. Želimo im puno uspjeha i novih Erasmus+ projekata.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 24. 2. 2017. 11:51

Info dan mreža i inicijativa: Euroguidance, eTwinning, Eurodesk, Europass

 

Predstavljaje eTwinninga Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir na info danu mreža i inicijativa programa Erasmus+

U ponedjeljak, 3. listopada 2016. u zagrebačkom Kazalištu lutaka održan je 3. godišnji Info dan mreža i inicijativa s ciljem ukazivanja na važnost profesionalnog usmjeravanja koje dobiva sve veću pozornost, kako na europskoj, tako i na nacionalnoj razini. Sudionicima su na inovativan i praktičan način te kroz razgovor s korisnicima bila predstavljena pozitivna iskustva i mogućnosti u okviru EU mreža i inicijativa. Jedna od izlagačica bila je i naša profesorica i koordinatorica e Twinninga Ana Pasarić.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 9. 12. 2016. 12:43

Godišnja eTwinning konferencija/ TWINNING Annual Conference 2016. Vijest ima dokument u privitku

Naša učenica Matea Velnić, prva hrvatska eTwinning učenica ambasadorica i mentorica, prof. Ana Pasarić,  od 27. do 29. listopada 2016. sudjelovale su na eTwinning konferenciji u Ateni, gdje su predstavile rezultate eTwinning projekata naše škole i održale radionicu na temu:  eTwinning in classroom - pupil perspective /etwinning u nastavi - iskustva učenika.

Matea Velnić (4.HTT), hrvatska eTwinning ambasadorica i prof. Ana Pasarić sudjelovale su na godišnjoj eTwinning konferenciji u Ateni.

Matea Velnić, učenica 4.HTT razreda, kao pobjednica natječaja Učenički eTwinning ambasadori, ostvarila je pravo putovanja na godišnju eTwinning konferenciju u Atenu u pratnji nastavnika.

Cjelokupna  konferencija bila je orijentirana na mogućnosti doprinosa eTwinninga razvoju te odgoju i obrazovanju učenika za aktivno i digitalno građanstvo koje predstavlja novu etiku 21. stoljeća. Projekt eTwinning istican je kao primjer, s obzirom da zauzima moćno i važno mjesto u obrazovnom sustavu Europe i šireg europskog prostora.

Digitalno građanstvo odnosi se na sve koji redovito koriste internet i informacijske tehnologije. Ključna područja uključuju: digitalnu pismenost, digitalna i intelektualna prava i odgovornosti, digitalnu sigurnost i zaštitu podataka, digitalno pravo i pravila ponašanja na internetu, digitalnu pristupačnost i digitalnu komunikaciju. Uz naizgled beskrajno uključivanje digitalnih alata u svakodnevni život, obrazovanje o digitalnom građanstvu potiče medijska pismenost, svijest o važnosti uporabe digitalnih alata te kritičko razmišljanje u korištenju interneta i društvenih medija.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 9. 12. 2016. 09:54

eTwinning projekt: Get involved - be a social entrepreneur/Uključi se – postani socijalni poduzetnik Vijest ima dokument u privitku

Pozdrav iz Klagenfurta sa Međunarodnog sajma vježbeničkih tvrtki u organizaciji Handelsakademie na kojem su naši ekonomisti privukli pozornost i ostvarili zapažen nastup u predstavljanju čak dvije svoje tvrtke: Nature de Veglia i Sykon. Čestitamo učenicima 4.E te profesoricama - mentorici Dijani Stolfa i ravnateljici Đurđici Cvitkušić.

Učenici ekonomskog programa, u sklopu obveznih nastavnih predmeta imaju predmet Vježbenička tvrtka. Nastavni predmet  zamjenjuje stručnu praksu te u sklopu kojeg učenici otvaraju vlastito trgovačko društvo, biraju djelatnost, registriraju ga putem Središnjeg ureda vježbeničkih tvrtki i  putem istog posluju s ostalim vježbeničkim tvrtkama u Republici Hrvatskoj, a vlastitom inicijativom surađuju i  s vježbeničkim tvrtkama iz inozemstva.

Pod mentorstvom razrednice profesorice Dijane Stolfe, iskustvo i znanje stečeno iz predmeta struke Vježbenička tvrtka, učenici su podijelili s vršnjacima iz škola Europske unije. U partnerstvu s školom Bundeshandelsakademie 1 Klagenfurt iz Klagenfurta u Austriji pokrenut je eTwinning projekt pod nazivom Get involved - be a social entrepreneur.

Učenici ekonomskih razreda, podijeljeni u dvije grupe, za djelatnost svojih vježbeničkih tvrtki odabrali su  djelatnosti  orijentirane prema održivom razvoju, samozapošljavanju te zapošljavanju teško zapošljivih skupina.

Vježbenička tvrtka Sykon za svoju djelatnost je odabrala prodaju proizvoda od smokava koje rastu na otoku, a koje lokalni OPG-ovi prerađuju u marmelade, džemove, kolače ili suše po tradicionalnim recepturama, a vježbenička tvrtka Nature de Veglia, prodaju suvenira od filcane vune. Naime, vuna od ošišanih ovaca predstavlja ekološki problem, budući da ne trune, ne gori, a ne postoji niti organizirani otkup.

Učenici su osmislili projekt i kalendar aktivnosti. Prvi korak je bio predstavljanje timova. Učenici su izradili tri videouratka kojima su predstavili Hrvatsku, grad Krk i svakog učenika sudionika projekta. Nakon toga, usporedili su obrazovne sustave Austrije I Hrvatske kroz prezentacije I videouratke, izradili logo projekta te među malim poduzetnicima Hrvatske I Austrije proveli anketu vezanu uz poslovanje, zapošljavanje, administrativne barijere i probleme s kojima se susreću, a istovremeno prikupili podatke Zavoda za zapošljavanje te lokalnog  Odjela za gospodarstvo. Na temelju ankete, sudionici eTwinning projekta izradili su izvješća,a sve materijale objavili na internetskim stranicama projekta i međusobno komunicirali putem Twinspace platfrome.

Predstavljanje vježbeničkih tvrtki i poslovanje putem interneta, s obzirom na vrlo uspješnu suradnju, nastavili smo radnim posjetom školi u Klagenfurtu od 8. do 11. studenoga 2016. godine. Posjet uključuje sajam vježbeničkih tvrtki, uređenje štandova, prezentacije vježbeničkih tvrtki, razgovor o projektu i eventualnoj budućoj suradnji  te posjet malim poduzećima u Klagenfurtu i okolici.

Nakon povratka, planirana je izrada rječnika ekonomskih pojmova vezanih uz socijalno poduzetništvo i održivi razvoj, promocija istog i evaluacija rezultata projekta.

U sklopu projekta, organizirana je terenska nastava i posjet udruzi Ruta na otoku Cresu, gdje je učenicima predstavljen rad udruge i njeno prerastanje iz hobija u uspješan poduzetnički pothvat, koji odbačenu vunu, koja je ekološki problem, pretvara u unikatan i tražen lokalni suvenir. U sklopu terenske nastave na Cresu, učenici su sudjelovali u radionici izrade suvenira od filcane vune, a izrađene suvenire ponijeli sa sobom, uz dodatno kupljenu filcanu vunu od koje su izradili suvenire koje su predstavili na sajmu u Klagenfurtu.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 9. 12. 2016. 09:41

Matea Velnić - eTwinning ambasadorica na godišnjoj eTwinning konferenciji Vijest ima dokument u privitku

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije u petak 18. studenoga u Zagrebu je održana godišnja eTwinning konferencija „eTwinning i odgojno-obrazovne inovacije u digitalnom vremenu“.

Tema ovogodišnje konferencije bila je uloga eTwinninga u uvođenju odgojno-obrazovnih inovacija u nastavi, a predstavljena je i nova mrežna stranica www.etwinning.hr koja sadrži sve važne informacije za hrvatske korisnike.

Na ovogodišnjoj konferenciji se predstavila naša učenica, prva hrvatska učenička ambasadorica, Matea Velnić. Ona je predstavila svoje iskustvo rada na eTwinningu koje je zasigurno inspirativno učiteljima u pronalasku novih načina rada s učenicima.

http://www.mobilnost.hr/hr/informativne-i-promotivne-aktivnosti/odrzana-godisnja-konferencija-etwinning-i-odgojno-obrazovne-inovacije-u-digitalnom-vremenu/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina Mergl  datum: 9. 12. 2016. 09:38
 


EKO-ŠKOLA

                


ERASMUS+ PROJEKTI


ŠKOLA AMBASADOR

   


ĐIR PO KRKU

     


KALENDAR
« Studeni 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju