preskoči na sadržaj
vijesti

Putujem i učim - Vukovar, Osijek, Ilok Vijest ima dokument u privitku

Učenici 4.G razreda u sklopu terenske nastave iz Povijesti posjetili su Vukovar. Upoznali su se sa značenjem bitke za Vukovar te njene važnosti u Domovinskom ratu. Odali su počast svim sudionicima Domovinskog rata, upoznali se s ljepotama Vukovara, ali i razaranjima tijekom rata te spoznali važnost Vukovara -simbola hrvatske slobode. Programom je realiziran i posjet Osijeku i Iloku.

Program Putujem i učim realiziran je u suradnji s udrugama: Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka,  Udrugom  veterana Domovinskog  rata otoka Krka i HVIDROM otoka Krka.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 27. 3. 2017. 07:59

VLAK SJEĆANJA 2017.

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir veliku pažnju posvećuje poučavanju o holokaustu. Naši učenici stječu senzibilitet za tešku temu, uključujući se u različite projekte koji ih potiču da se osvijeste o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije tj. na opipljiv način upoznaju s temom holokausta. 
 Posebno smo ponosni na sudjelovanje u međunarodnom projektu Vlak sjećanja koji provodimo u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka.

U četvrtak 23. ožujka 2017. ispratili smo četvrtu generaciju učenika koji će predstavljati Školu, otok Krk i Hrvatsku u ovom međunarodnom projektu sjećanja na  Auschwitz . Učenici gimnazije:Karlo Sintić, Anamarija Fugošić, Fran Vasilić, Kristina Manzoni, Filip Nešić, Korina Hrabrić i Lorena Fugošić te njihov profesor Hrvoje Karabaić  dio su hrvatske delegacije u Vlaku sjećanja.

Izvor: Kanal RI; U Auschwitz vlakom sjećanja na žrtve holokausta otputovali i primorsko-goranski srednjoškolci http://www.kanal-ri.hr/hr/vlak_sjecanja/6404/2

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 15. 2. 2017. 11:24

KRČKOJ UČENICI ZLATO NA DRŽAVNOM NATJECANJU GASTRO 2017. Vijest ima dokument u privitku

Državno natjecanje Gastro 2017. održano je u Crikvenici od 20. do 23.03.2017. godine u hotelu Omorika. Domaćin natjecanja bila je Srednja škola dr. Antuna Barca iz Crikvenice. Natjecanje ugostiteljsko-turističkih škola odvijalo se u pet gastronomskih disciplina te u tri hotelijersko-turističke discipline.

Na natjecanju su sudjelovale dvije naše učenice Donatela Dekanić i Ana Marija Brusić, koje su se izravno plasirale na osnovu izvrsnih rezultata na regionalnom Gastru, a pratila ih je njihova mentorica Meri Tomašić.

Učenica Donatela Dekanić, učenica 4. hotelijersko-turističkog razreda, osvojila je 1. mjesto u kategoriji Poslovanje recepcije hotela, a Ana Marija Brusić, učenica 3. hotelijersko-turističkog razreda, osvojila je 9. mjesto u kategoriji Predstavljanje turističkog mjesta – destinacije. Učenice je za natjecanje pripremala mentorica Meri Tomašić za područje struke te za engleski jezik profesorice Carol Marković i Elena Lipovac.

Na natjecanju u tri hotelijersko–turističke discipline sudjelovalo je 37 učenika i to u disciplinama: Poslovanje recepcije hotela, Poslovanje putničke agencije, Predstavljanje turističkog mjesta – destinacije. Učenici su se natjecali pojedinačno, modularno na hrvatskom i jednom stranom jeziku , a učenike su ocjenjivali članovi državnih povjerenstava.

http://www.kanal-ri.hr/hr/gastro_2017/6399/5

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 24. 3. 2017. 11:15

Premijera predstave Ribarske svađe Vijest ima dokument u privitku

U sklopu suradnje Općine Punat, Udruge Kumpanija "Štorije" i Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz  Krka, dramska skupina "Šlapa" čije su članovi učenici srednje škole, pripremila je  komediju u tri čina, Carla  Goldonija, "Ribarske svađe". Redatelj predstave je profesorica Zdenka Stegnjaić. Mladi glumci su iz različitih mjesta s cijelog otoka, govore svaki svoju domaću čakavicu, tako da se u simpatičnom  vrtlogu događanja na sceni čuje i ča,  i čo , i če, čuje se i prepoznaje sva ljepota našeg domaćeg govora. Predstava je njihovo viđenje događanja, razigrano i mladenačko ,kako sami to govore:


Bez obzira na naizgled bezbrižan život koji vode likovi, spletkareći jedni protiv drugih, svađajući se oko trivijalnih stvari ,shvaćamo da se u biti radi o ljudima zaglavljenim u svojim sudbinama, bez mogućnosti izlaska iz okvira koji su im nametnuti. To su izmanipulirani ljudi, koji žive u mjestu u kojem korupcija vodi glavnu riječ, gdje sve ima svoju cijenu pa i ljubav. To su ljudi veoma slični nama, s problemima s kojima se i mi suočavamo svakodnevno. I to je razlog zbog kojeg su „Ribarske svađe“ i danas jednako zanimljive.“


Članovi "Štorije" su izradili kompletnu scenografiju i organizirali predstavu. Dođite vidjeti mladu glumačku ekipu, nasmijati se i podržati ih pljeskom. Nakon premijere organizirano je druženje uz kolače koje će ispeći mame, bake, tete glumaca i "Štorije".

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 22. 3. 2017. 13:08

Strukturirani seminar “Business – Start Up With Business”, Celano/Abruzzo - ITALY, 11.-18. 3. 2017.

U sklopu Erasmus+ projekta "Innovative teachers for 21 century school" profesorica Dijana Stolfa sudjelovala je na strukturiranom seminaru “Business – Start Up With Business”. Seminar je održan u u Celanu, pokrajina Abruzzo, poznata po uspješnom poduzetništvu I velikom broju uspješnih malih biznisa, u trajanju od 11. do 18. ožujka, u suradnji s AMFI International organizacijom.

Cilj ovog stručnog usavršavanja bio je stjecanje inovativnih vještina I načina poučavanja poduzetništva, pogotovo za učenike strukovnih zanimanja koji u sklopu redovnog obrazovanja ne dobivaju navedena znanja. Budući da se radi o širokoj tematici, na seminaru su kroz stručna predavanja prezentirani načini na koje se u relativno kratkom vremenu učenike može upoznati sa osnovama osnivanja uspješnih start up-ova, od pronalaska ideje do izrade business plana.

Nakon predavanja, sudionici su kroz niz radionica samostalno prošli sve faze osnivanja start up-a, te posljednji dan start up kroz business plan samostalno prezentirali predavačima u trajanju od 45 minuta I odgovarali na njihova pitanja.

Seminar je sadržavao I posjete uspješnim biznisima I start up-ovima pokrajine Abruzzo I to tvornici smrznutog povrća Covalpa, glazbenom studiju Andrea Adrstudio Di Rocco, te udruzi MyAvezzano koja okuplja mlade poduzetnike I ljude sa inovativnim idejama koje kroz udrugu pretvaraju u uspješne start-upove.

Stečena znanja I kompetencije biti će upotrijebljeni u nastavi poduzetništva, vježbeničkih tvrtki, te posebno u fakultativnoj nastavi poduzetništva.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 22. 3. 2017. 08:51

Praktična vježba flambiranja i filetiranja oborite ribe Vijest ima dokument u privitku

Uz stručno vodsto svojih mentora Katice Kovačević i Željka Cvitkušića učenici završnog ugostiteljskog razreda uspješno su odradili praktičnu vježbu filetiranja i flambiranja ribe. Konobari su uspješno poslužili ribu koju su kasnije svi učenici degustirali.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 21. 3. 2017. 13:45

Eratostenov eksperiment - mjerenje opsega Zemlje

U utorak, 21. ožujka 2017.  u dvorištu Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, učenici 3.G razreda predvođeni  mentorom Hrvojem Karabaićem  izmjerili su duljinu sjene štapa od 1 metar kako bi Eratostenovim eksperimentom izračunali opseg Zemlje. 

 Eratostenov eksperiment provodi se u sklopu Carnetovog Inspiring Science Education (ISE) projekta kojim se nastoji popularizirati znanost i prirodoslovni predmeti korištenjem e-learning resursa.  Jubilarna 100. škola u ISE projektu je Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir .

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 21. 3. 2017. 13:27

POSJET BISKUPA DR. FRA. IVICE PETANJKA Vijest ima dokument u privitku

Biskup  dr. fra Ivica Petanjak je 16. ožujka 2017. posjetio našu školu u sklopu obilaska institucija župe. U pratnji  velečasnog Saše Ilijića i župnika Antona Valkovića, obratio se profesorima s par riječi i savjeta, svjestan problema i situacija s kojima se mora nositi današnji odgajatelj, učitelj i profesor.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 21. 3. 2017. 13:08

Strukturirani seminar Quality management in education and training ISO 9001 & ISO 29990, Pirej, 13.-17. 3. 2017. Vijest ima dokument u privitku

U sklopu Erasmus+ projekta "Innovative teachers for 21 century school"  profesorica Ana Pasarić sudjelovala je na  strukturiranom seminaru Quality management in education and training ISO 9001 & ISO 29990. Seminar je održan u Pireju,  trećem gradu po veličini u Grčkoj, u trajanju od 13. do 17. ožujka, u edukacijskom centru IDEC S.A. Cilj ovog stručnog usavršavanja bio je stjecanje vještina i kompetencija potrebnih za razvoj i održavanje vlastitog sustava upravljanja kvalitetom, prema zahtjevima norme ISO 9001 i ISO 29990 standardima. Namijenjen je ravnateljima, stručnim suradnicima i nastavnom osoblju u osnovnim i srednjim školama, strukovnim školama te organizacijama koje provode obrazovanje odraslih.Tijekom seminara sudionici su se upoznali s različitim okvirima upravljanja kvalitetom, naučili su identificirati glavne procese u organizaciji i kreirati procesne mape, dizajnirati procese upravljanja kvalitetom obrazovne organizacije, implementirati sustave upravljanja kvalitetom, pratiti i evaluirati procese i poboljšati procesa upravljanja kvalitetom.Stručno usavršavanje se odvijalo kroz prezentacije i radionice troje predavača - Panagiotis Kenterlis, Ignatios Litsas, Natassa Kazantzidou - certificiranih auditora sustava upravljanja i konzultanata za upravljanje kvalitetom, stučnjaka iz područja istraživanja, razvoja i upravljanja kvalitetom u obrazovanju i osposobljavanju, kvalifikacijskih okvira (NKO, EKO) za mala i srednja poduzeća te rad na daljinu.Sudionici seminara bili su stručni suradnici, nastavnici i menadžeri iz pet zemalja: Hrvatske, Italije, Rumunjske, Slovačke i Španjolske, a stečeno znanje implementirat će pri modernizaciji postojećih i izradi novih obrazovnih kurikuluma. 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 20. 3. 2017. 07:46

DAN OTVORENIH VRATA SREDNJE ŠKOLE HRVATSKI KRALJ ZVONIMIR, KRK

S veseljem pozivamo sve učenike osmih razreda i njihove roditelje na Dan otvorenih vrata Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk u četvrtak, 16. ožujka 2017. godine.

U vremenu od 15,00 do 19,00 sati, predstavit ćemo naše obrazovne programe – opća gimnazija,  strukovni obrazovni sektori za zanimanja hotelijersko-turistički tehničar, ekonomist, ugostiteljski program za zanimanja kuhar i konobar te strojarski program  za zanimanja automehaničar i instalater monter.

Za učenike smo pripremili i zanimljive prezentacije naših projekata i izvannastavnih aktivnosti na koje smo iznimno ponosni.

Posjetiteljima će za sve upite na raspolaganju biti svi profesori i stručni suradnici.

 Dan otvorenih vrata idealna je prilika da budući učenici i njihovi roditelji upoznaju prostor, opremu i način rada naše škole.

PREDSTAVIT ĆEMO VAM PROGRAME NAŠE ŠKOLE

UPOZNATI VAS S UVJETIMA UPISA I ORGANIZACIJOM NASTAVE

ZAJEDNO ĆEMO RAZGLEDATI UČIONICE, ŠKOLSKE PRAKTIKUME

ODGOVORITI NA SVA VAŠA PITANJA

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 2. 3. 2017. 10:03

OBRAZOVNI PROGRAMI SREDNJE ŠKOLE HRVATSKI KRALJ ZVONIMIR Vijest ima dokument u privitku

 

Za sve programe vrednuju se:

1.  ZAJEDNIČKI ELEMENTI: prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja i zaključne ocjene iz Hrvatskog jezika, Matematike i prvog stranog jezika u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja

2. DODATNI ELEMENTI (prema Odluci o upisu učenika u 1. razred srednje škole u šk. god. 2017./2018.)

 Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir upisuje  sljedeće obrazovne programe:  OPĆA GIMNAZIJA, EKONOMIST, HTT, UGOSTITELJI (KUHARI,KONOBARI),STROJARI (AUTOMEHANIČARI, INSTALATER MONTER). 

OBRAZOVNI PROGRAMI TRAJANJE UPISNA MJESTA STRANI JEZICI KOJI SE UČE U ŠKOLI KAO OBVEZNI

OPĆA GIMNAZIJA

4

24

 

1 razred

1. jezik- engleski jezik 

2.jezik-talijanski jezik

3. jezik-njemački kao izborni od druge godine

EKONOMIST

4

20

 

1 razred

1. jezik-engleski 

HTT

4

20

 

1 razred

1. jezik-engleski jezik

2. jezik- njemački jezik

3. jezik- talijanski jezik

UGOSTITELJI

KUHARI

 

 

3

kombinirani razred

10

 

1. jezik-engleski jezik

2. jezik-njemački jezik

KONOBARI

 

3

 

10

1. jezik-engleski jezik

2. jezik- njemački jezik

STROJARI

AUTOMEHANIČARI

3

kombinirani

razred

10

 

1. jezik-engleski 

 

INSTALATER MONTER

 

3

 

10

1. jezik-engleski 

 

U nastavku možete pročitati nastavne planove za sve programe koje upisujemo:

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA OPĆU GIMNAZIJU

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE HOTELIJERSKO -TURISTIČKI TEHNIČAR 

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE EKONOMIST

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE INSTALATER MONTER

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE AUTOMEHANIČAR

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE KUHAR

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA ZANIMANJE KONOBAR

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 5. 4. 2016. 13:15

Prvo,drugo i treće mjesto na Županijskom natjecanju iz Talijanskog jezika

Na Županijskom natjecanju iz Talijanskog jezika, održanom  24. veljače 2017. u Prvoj sušačkoj gimnaziji u Rijeci,sudjelovali su:Izidora Orlić, 4. HTT koja je osvojila 3. mjesto u kategoriji strukovnih škola (lista A), dok je u kategoriji strukovnih škola (lista B) Mihael Tomašić,4.HTT osvojio1. mjesto, a u istoj kategoriji 2. mjesto pripalo je Iris Tomašić ,3.HTT.

U kategoriji gimnazija (lista A) sudjelovali su: Marina Samblić,3.G koja je osvojila 5. mjesto, Lorena Fugošić,3.G 7. mjesto, a 9. mjesto pripalo je Silviji Kosić, 3.G. U kategoriji gimnazija (listaB) 3. mjesto osvojila je Treza Toljanić ,3.G.

Čestitamo učenicima i mentorici Zvjezdani Morožin Karabaić
 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 14. 3. 2017. 08:52

Mediteranski vrt i održivi turizam

Vrijedni učenici 2.HTT pripremaju teren za mediteranski vrt u okviru projekta Mediteranski vrt u funkciji razvoja održivog turizma.

          

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 14. 3. 2017. 08:36

Eko nagradni natječaj 2017.

Nove ideje i nove nagrade za otočke eko kreativce svih generacija.Pobjednici će osvojiti nagradni izlet u Jastrebarsko na Dan otvorenih vrata Šumarskog instituta.

Već devetu godinu zaredom Ponikve eko otok Krk kao komunalno društvo nastoji nagraditi kreativno ekološko razmišljanje svojih stanovnika. Sve je počelo kao natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola, a iz godine u godinu primale su se različite vrste kreativnih radova - likovni radovi, literarni/književni radovi, video, fotografija, itd, a ovaj put na rasporedu su predmeti od recikliranih i ponovno upotrebljenih materijala.

Uz standardne kategorije djece do 15 godina, srednjoškolaca i odraslih, te profesionalnog rada, novitet ove godine je grupna kategorija za vrtiće i škole. Nagrađeni školski razred ili vrtićka grupa ići će na nagradni izlet u Jastrebarsko, na Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta.

Više informacija o natječajnoj dokumentaciji možete pogledati na linku: http://www.ekootokkrk.hr/sites/default/files/dokumenti/ponikve_eko_natjecaj_2017_-_plakat_-_preview.pdf                    

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 14. 3. 2017. 08:13

SEMINAR:Škola ambasador Europskog parlamenta Vijest ima dokument u privitku

U sklopu projekta Škola ambasador Europskog parlamenta, profesorica Gordija Marijan  sudjelovala je na dvodnevnom naprednom  seminaru za ambasadore seniore petnaest hrvatskih srednjih škola. Seminar je održan u Zagrebu,  2. i 3. ožujka, u Kući Europe te na  Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. 

https://sshkzkrk.wordpress.com/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 8. 3. 2017. 08:02

Prvo i drugo mjesto na Županijskom natjecanju iz Povijesti 2017. Vijest ima dokument u privitku

Na Županijskom natjecanju iz Povijesti, održanom 7. ožujka 2017. u Ugostiteljskoj školi u Opatiji, maturanti Melanie Vičević i Niko Peričić (4.G) osvojili su prvo mjesto, a učenica Anamarija Dujmović (2.G) drugo mjesto. 
Stela Žužić (2.G) i Dino Hadžić (3.HTT) osvojili su deveto mjesto.

Iskrene čestitke učenicima i mentorici Gordiji Marijan.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 8. 3. 2017. 07:51

KARNEVAL U NAŠOJ ŠKOLI Vijest ima dokument u privitku

Da školski dan može i drugačije izgledati pokazali su na pokladni utorak, 28. veljače 2017. učenici i nastavnici naše škole. Za razliku od ostalih dana u godini u klupama su sjedila i školskim hodnicima šetala, pjevala i veselila se razna poznata i manje poznata lica iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, lica iz mašte i lica iz crtanih filmova. No, bez obzira na maske, sva ta lica bila su posebna i jedinstvena.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 27. 2. 2017. 12:19

Primjerima dobre prakse do uspješnih eTwinning projekata Vijest ima dokument u privitku

U petak 17. veljače, naša škola je otvorila vrata zainteresiranim odgajateljima Dječjeg vrtića Katarina Frankopan i učiteljima Osnovne škole Fran Krsto Frankopan iz Krka te prezentirala uspješno provedene eTwinning i Erasmus+ projekte škole. Zadovoljstvo i entuzijazam u radu na projektima u okviru programa Erasmus+ podijelile su s nazočnima učenica 4. razreda hotelijersko-turističkog programa i prva eTwinning abasadorica Matea Velnić, njena mentorica, koordinatorica Erasmus+ projekata Ana Pasarić  i ravnateljica Đurđica Cvitkušić.

O važnosti sudjelovanja u navedenim projektima nazočnima je ukazala ravnateljica Đurđica Cvitkušić i naglasila višestruku korist provođenja ovakvih projekata za sve sudionike – učenike i nastavnike, školu i lokalnu zajednicu.

Iskustvo rada na eTwinning projektima i njegovoj važnosti s učeničkog stajališta, prisutnima je predstavila učenica Matea Velnić.U  svom izlaganju naglasila je važnost rada na projektima u kojima učenici na aktivan način stječu nova znanja te povezuju znanja različitih predmeta i struka. Matea je ovu priliku iskoristila za poziv nazočnima da se uključe u eTwinning projekte i na taj način učine nastavu zanimljivom i sebi i učenicima.

Koordinatorica Erasmus+ projekata, prof. Ana Pasarić istaknula je potrebu uvođenja inovacija u odgojno-obrazovni rad  i predstavila mogućnosti eTwinning-a  u odgojno-obrazovnom procesu i provedbi projektne nastave. Nazočni su upoznati s načinima kako uvesti inovacije, nove tehnologije i međunarodnu suradnju u rad s djecom i učenicima i time poboljšati kvalitetu svog rada.

Prezentiranjem uspješnih eTwinning i Erasmus+ projekata  škole, prikazane su mogućnosti koje navedeni programi nude. Također,  prezentirani su portali  School Education Gateway, i eTwinning u okviru kojih se uz stručna usavršavanja pruža i mogućnost kreiranja međunarodnih školskih projekata. Prof. Pasarić je naglasila i važnost stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u okviru prorama Erasmus+ KA1.

Ovo je bila prilika da odgajateljima i učiteljima odgovorimo na sva njihova pitanja i otklonimo sve nedoumice koje su dosad imali. Želimo im puno uspjeha i novih Erasmus+ projekata.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 24. 2. 2017. 12:03

Tečaj Education for Sustainable Development (Pirej, 13.2. – 17. 2. 2017.) Vijest ima dokument u privitku

U sklopu projekta naše škole “Innovative teachers for 21 century school”, sufinanciranog od strane Erasmus+ programa (Agencija za mobilnost i programe EU), profesorica Tatjana Fugošić sudjelovala je na tečaju Education for Sustainable Development od 13. veljače do 17. veljače 2017. koji se održao u Pireju u Grčkoj.
Tečaj organizira IDEC S.A., organizacija sa sjedištem u Pireju, koja se bavi savjetovanjem, certificiranjem, izradom poslovnih studija, web dizajnom, izradom različitih projekata, ali i organizacijom tečajeva kako za tvrtke tako i za osobe iz područja obrazovanja, a koji su financirani kroz Erasmus+ projekte Europske komisije.
Jedan od tečajeva je  Edukacija za održivi razvoj koji obuhvaća: dizajn programa učenja, materijale za učenje te nalaženje izvora za edukaciju održivog razvoja.
Neki od ciljeva tečaja su: razumjeti izazove, principe i ciljeve održivog razvoja, odrediti ciljeve te izraditi edukacijske programe za održivi razvoj, moći prepoznati i očuvati vrijednosti, razvijati kritičko mišljenje i suradnju te implementirati principe održive škole.

Tečaj je vodio dr.  Dr. Giorgos Velegrakis –  iz područja ekonomije i održivog razvoja, kroz primjere dobre prakse, terensku nastavu, radionice, pojedinačne i grupne zadatke. Sudionici tečaja bili su uglavnom nastavnici, ravnatelji  i voditelji projekata iz sedam zemalja: Finske, Litve, Estonije, Švedske, Slovenije i Hrvatske.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 1. 3. 2017. 12:22

Tečaj Inovativne metode poučavanja (Pirej, 6.1. – 10.2.2017.)

 

U programu Erasmus +Ka1 mobilnosti nastavnika, prof.Carol Marković je bila na stručnom usavršavanju od 6. do 10.veljače 2017. godine u Pireju. Tema mobilnosti je bila Inovativne metode poučavanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 1. 3. 2017. 10:38

Tečaj Creativity Lab (Pirej, 28.1. – 3.2.2017.)

                              

U sklopu projekta naše škole “Innovative teachers for 21 century school”, sufinanciranog od strane Erasmus+ programa (Agencija za mobilnost i programe EU), profesorica Elena Lipovac sudjelovala je na tečaju Creativity Lab od 30. siječnja do 3. veljače 2017. koji se održao u Pireju u Grčkoj. 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 1. 3. 2017. 10:29

NAŠI UČENICI USPJEŠNI NA ŽUPANIJSKOM LIDRANU Vijest ima dokument u privitku

Miriam Volarić i Luka Vadnov, učenici 2. razreda gimnazije, u različitim kategorijama na županijskoj razini smotre LiDraNo 2017. predloženi su za državnu razinu koja će se održati krajem ožujka u Primoštenu.

Našu školu na županijskom LiDraNu u Rijeci u kategoriji literarnog stvaralaštva predstavljala je  Miriam Volarić  literarnim uratkom Pukotina u praznini u pratnji mentorice Katarine Žužić.

Scenski dio ovogodišnjeg LIDRANA održao se u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u Rijeci, 17.veljače 2017.  U kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa za državnu razinu predložen je Luka Vadnov u pratnji mentorice Katarine Žužić. Luka je izvedbom novele Brada, Janka Polića Kamova, osvojio 2. mjesto i plasirao se na državnu razinu LiDraNa.

Rezultati LITERARNOG i SCENSKOG izraza.

Lukinu glumačku izvedbu uprizorene Gaštronomije Branka Fučića možete pogledati klikom na sliku. 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 21. 2. 2017. 13:43

Prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz Geografije

Na županijskom natjecanju iz Geografije, održanom 23. veljače 2017. u Osnovnoj školi Nikola Tesla u Rijeci, učenica Silvija Kosić (4.G) osvojila je prvo mjesto, a učenik Nikica Stijepić (2.G) plasirao se na šesto mjesto.

Iskrene čestitke učenicima i mentorici Ivani Milunović.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 24. 2. 2017. 13:03

Prvo i drugo mjesto na regionalnom natjecanju Gastro 2017. Vijest ima dokument u privitku

U četvrtak, 23. veljače 2017. u Malom Lošinju, u hotelu Bellevue održalo se regionalno natjecanje Gastro 2017. za regiju III – Sjeverno hrvatsko primorje, odnosno za učenike iz Istarske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije.

Svrha natjecanja Gastro 2017. je predstavljanje rezultata rada prema nastavnim planovima i programima za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko – turistički tehničar i turističko – hotelijerski komercijalist te motiviranje učenika za nastavak obrazovanja i promoviranje turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Domaćin natjecanja bila je Srednja škola Ambroza Haračića u Malom Lošinju. Natjecanje ugostiteljsko-turističkih škola odvijalo se u pet gastronomskih disciplina te u tri hotelijersko-turističke discipline. Na natjecanju je sudjelovalo 13 škola i 53 učenika.

Na natjecanju u tri hotelijersko–turističke discipline sudjelovao je 21 učenik i to u disciplinama: poslovanje recepcije hotela, poslovanje putničke agencije, predstavljanje turističkog odredišta. Učenici su se natjecali pojedinačno, modularno na hrvatskom i jednom stranom jeziku  (engleskom, njemačkom ili talijanskom), a učenike su ocjenjivali članovi regionalnih povjerenstava.

Kao što smo i očekivali, naši učenici su i ove godine na regionalnom natjecanju Gastro predstavili školu u najboljem svjetlu!

Učenica Donatela Dekanić (4.HTT) osvojila je 1. mjesto u kategoriji Poslovanje recepcije hotela, a Ana - Marija Brusić, učenica 3. hotelijersko-turističkog razreda, osvojila je 2. mjesto u kategoriji Predstavljanje turističkog mjesta – destinacije. Učenice je za natjecanje pripremala mentorica Meri Tomašić.

Obje su se naše učenice izravno  plasirale na državno natjecanje koje će se održati u ožujku 2017. u Srednjoj školi Antuna Barca u Crikvenici.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 24. 2. 2017. 11:11

Prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz Informatike

U Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka, 10. veljače 2017. održano je  Županijsko  natjecanje iz Informatike - Infokup 2017.

Na natjecanje je pozvano 55 učenika iz 16 srednjih škola s područja cijele Primorsko - goranske županije.

Učenik naše škole Luka Braut (2.G) u kategoriji Algoritmi 2 osvojio je prvo mjesto. Luku je za natjecanje pripremao mentor Marinko Franolić. Čestitamo na postignutom rezultatu.

SLUŽBENI REZULTATI ŽUPANIJSKOG NATJECANJA

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 2. 2017. 12:42

Prvo i drugo mjesto na Županijskom natjecanju iz Engleskog jezika

Na Županijskom natjecanju iz Engleskog jezika održanom 21.2.2017. u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka, naši učenici postigli su zapažene rezultate.

U kategoriji drugih razreda strukovnih škola (2B) učenica Nicole Kramar (2.HTT) ostvarila je 1. mjesto, Erik Akviić (2.HTT) ostvario je 2. mjesto. Njihova kolegica z razreda Maja Kinkela lasirala se na 14. mjestio.

U kategoriji četvrtih rrazreda srednjih strukovnih škola (4B) , učenik Demir Ahmetović (4.HTT) osvojio je 9. mjesto.

U kategoriji četvrtih razreda gimnazije (4A), učenik Niko Peričić ostvario je 7. mjesto.

Učenike je za natjecanje pripremala mentorica Carol Marković.

KONAČNA LJESTVICA ŽUPANIJSKOG NATJECANJA IZ ENGLESKOG JEZIKA

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 2. 2017. 12:30

ŽIVA KNJIŽNICA: NE SUDI KNJIGE PO KORICAMA! Vijest ima dokument u privitku

 Živa knjižnica funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i „posuđuju“ knjigu na ograničeno vrijeme. 

Jedina razlika je u tome što su u živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice zapravo su neobične životne priče i iskustva iz svakodnevnog života. Naime, u živoj knjižnici, knjige su pripadnici/ce ranjivih ili manjinskih skupina, a čitatelji/ce mogu direktno u interakciji s njima preispitati svoje predrasude i informirati se o kulturi, običajima ali i svakodnevnim problemima s kojima se susreću "žive knjige". Knjige i čitatelji ulaze u međusobni dijalog, koji je za mnoge od njih jedinstvena prilika da razgovaraju s pripadnicima određenih društvenih skupina i iz prve ruke čuju što znači “biti u koži onog drugog/druge”.

Čitanje "knjiga"  upriličeno je za učenike drugih razreda, u četvrtak 23. veljače 2017. od 11,30 do 14,00 sati u maloj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir.

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 21. 2. 2017. 20:26

SUDJELUJTE U ISTRAŽIVANJU O MEDIJIMA

       AKTIVNI OTOČANI ZA PAMETNE OTOKE

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk,  u suradnji s Telecentrom – mrežom za razvoj medijskog obrazovanja u Hrvatskoj, Lokalnom akcijskom grupom Kvarnerski otoci, Srednjom školom Markantuna De Dominisa, Rab i Hrvatskim studijima u sklopu projekta Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja Europskog socijalnog fonda, provodi istraživanje o medijskoj pismenosti kao jednoj od novih ključnih kompetencija 21. stoljeća.

Medijska pismenost, kao značajan aspekt razvoja demokratskog društva u hrvatskom školstvu, potpuno je zapostavljena. Kada se govori o strategijama vezanima za medijsku pismenost mladih, u Nacionalnom okvirnom kurikulumu za predškolski odgoj i obrazovanje te opće obvezno i srednjoškolsko obrazovanje mediji se spominju samo u kontekstu opće medijske kulture, ali nije predviđen rad na konkretnim područjima koja izgrađuju medijsku pismenost.

Na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, potrebno je izraditi dugoročnu strategiju koja se bavi mladima i medijima. Pritom treba naglasiti potrebu unaprjeđenja medijske pismenosti među mladima i  uključiti medijsku pismenost u kurikulum formalnog obrazovanja.

Ovim se istraživanjem žele ispitati stavovi otočana o korištenju medija, obrasci korištenja istih te razina medijske pismenosti.

Cilj projekta je unaprijediti kompetencije (znanja, vještine i stavove) mladih otočana za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanstva  u svrhu poboljšanja kvalitete življenja na otocima.

Projekt nastoji među mladima promicati koncept „pametnog otoka“ (engl. smart island), u kontekstu Europske unije, vezanog uz male europske otoke koji se, unatoč geografskoj izoliranosti i drugim karakterističnim problemima, odlikuju održivim lokalnim gospodarskim razvojem i naporima za podizanjem kvalitete života te koji postižu izvrsnost/održivost i u područjima: informacijsko-komunikacijskih tehnologija te obrazovanju i razvoju ljudskih kapitala.

Pozivamo Vas na sudjelovanje u istraživanju ispunjavanjem online ankete.

Rezultati istraživanja će se koristiti za pripremu projekta, razvoja i provedbe novih obrazovnih programa za djecu i mlade na kvarnerskim otocima i apliciranje za sredstva EU pri Europskom socijalnom fondu OP Učinkoviti ljudski potencijali / Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja.

Online anketu možete ispuniti ovdje.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 17. 2. 2017. 12:13

DAN RUŽIČASTIH MAJICA 2017. Vijest ima dokument u privitku

U srijedu, 22. 2. 2017. u našoj školi prevladavala je ružičasta boja. Naime, učenici i profesori  bili su odjeveni u ružičaste majice ili su na sebi imali neki drugi ružičasti odjevni predmet.

O čemu se zapravo radi? Zadnje srijede u mjesecu veljači obilježava se Dan ružičastih majica,  poznatiji i kao Pink Shirt day. To je  program  prevencije vršnjačkog nasilja, a u Hrvatskoj ga je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju.  Cilj obilježavanja Dana ružičastih majica je skretanje pozornosti djeci i mladima da se svi trebaju međusobno uvažavati te se boriti protiv nasilja.
Dan ružičastih majica obilježen je i  kreativnom radionicom u sklopu koje su učenici izrađivali ružičaste majice od papira i  na njima ispisivali poruke o važnosti borbe protiv nasilja. Ružičaste majice s porukama učenika krasile su vrata školskih učionica. 
NACIONALNI DAN BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA
 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 22. 2. 2017. 08:56

Naši učenici u restoranima s Michelinovim zvjezdicama Vijest ima dokument u privitku

Jedno je jesti u dobrom restoranu, nešto sasvim drugo u onome koji je obilježen Michelinovom zvjezdicom, a tek obavljati srednjoškolsku praksu u takvom restoranu pravo je bogatstvo.

Nešto prije dodjele Michelinove zvjezdice prvom hrvatskom, rovinjskom restoranu Monte, naši su učenici  imali priliku raditi i stjecati znanja o kulinarskim pristupima i standardima kvalitete u dva takva restorana u Portugalu. Nezaboravno iskustvo  omogućio im je projekt mobilnosti Skills4jobs koji je Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u okviru programa Erasmus+.

Bilo je to vrijedno i nezaboravno iskustvo koje je zbog mnogo čega nemoguće steći i iskusiti u našim restoranima u kojima također odrađujemo praksu, prenio nam je budući kuhar Ante Žunić. On je zajedno s Antunom Milčetićem, također kuharom i konobarima Ivanom Lenićem i Nikolinom Čajić imao prilike sedamnaest dana učiti od najvećih portugalskih „majstora struke“ u restoranu Feitoria s jednom Michelinovom zvjezdicom. Nakon prvog tjedna stručne prakse provedenog u pripremnoj kuhinji spoznali smo da u tako visoko rangiranim restoranima svi moraju proći baš sve „stepenice“ kako bi jednoga dana radili na željenoj poziciji.

Vrhunski kuhar osim što je vješt s kuhačom mora imati pregršt ideja, maksimalno surađivati s kolegama i imati mirnoću u najgorim situacijama .Hrana se, u takvim restoranima, poslužuje u nekoliko sljedova. Najvažnija je svježina i kvaliteta namirnica, vizualni dojam pripremljene hrane, čistoća te dugogodišnja kvaliteta usluga. Da je sinergija kuhinje i samog usluživanja te kvalitetna komunikacija s gostima od iznimne važnosti, potvrdili su i naši konobari. Oni su dva tjedna radili kao pomoćni konobari na poslovima pripremanja sale, poliranja čaša i pribora za jelo, pripremanja toplih i hladnih napitaka i pomagali konobarima pri posluživanju gostiju.

Da dvije Michelinove zvjezdice označavaju restorane s odličnom kuhinjom uvjerili su se i naši učenici: Natali Morić, Josip Depikolozvane, Marin Vujić i Antonio Jerčinović koji su svoju stručnu praksu odradili u  Belcanteu, restoranu s dvije Michelinove zvjezdice. Radeći na poslovima pripreme u kuhinji i u sali naglasili su važnost timskog rada i iskazali zadovoljstvo što su i oni bili dio pogona u kojem se baš svaki kotačić mora okretati besprijekorno.

Ovo iskustvo otvorilo nam je prozor u svijet ozbiljnog  rada na sebi i da nam se pruži prilika još jednog odrađivanja stručne prakse u tako visoko kvalitetnim restoranima opet bismo ponovili isto, zaključili su učenici.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 30. 1. 2017. 10:51

Naša škola u programu European Parliament Ambassador School

 

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk sudjeluje u programu European Parliament Ambassador School Programme.
Mladi ambasadori iz 4.G postavili su u holu naše škole info-pult o programu Škola ambasador #ŠkolaAmdasaborHR, koji je škola dobila od Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj

Sudjelovali: učenici 4. razreda opće gimnazije
Snimila: Ena Kaurić, 4.G
Montirao: Luka Vladić, 4.G

https://youtu.be/0kbrwFr4buM

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 13. 2. 2017. 10:50

IZLOŽBA: ARHEOLOŠKI SUSRETI


U Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, u okviru cjelogodišnjeg programa popularizacije arheologije, 27. siječnja 2017. godine, povodom Noći muzeja, postavljena je putujuća izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu pod nazivom Arheološki susreti.

Riječ je o inicijativi koja se provodi u dvadeset i jednoj školi u Republici Hrvatskoj, po jednoj na području svake županije te u gradu Zagrebu. U Primorsko-goranskoj županiji, program Arheoloških susreta u tekućoj školskoj godini provodit će se u krčkoj školi, s ciljem podizanja svijesti o kulturnoj baštini, s posebnim naglaskom na arheologiju lokalnog kraja, a učenicima ujedno omogućiti da kroz iskustvo osobnog angažmana upoznaju arheologiju kao znanost, muzeje te bogatu arheološku baštinu zavičaja. 

Izložba će u školskom holu biti otvorena za javnost od  27. siječnja do 10. veljače. Grupne posjete potrebno je prethodno najaviti prof. Gordiji Marijan, mailom na gordija21@gmail.com.

Tijekom trajanja izložbe srednjoškolci će preuzeti ulogu kustosa te se na taj način okušati u čuvanju, istraživanju i komuniciranju sadržaja izložbe.

Predavanje o arheologiji namijenjeno učenicima prvih razreda gimnazije održao je kustos Ozren Domiter, a učenici će, aktivno sudjelujući kao mladi kustosi, stečena znanja o ovoj znanstvenoj disciplini podijeliti i sa zainteresiranim posjetiteljima tijekom sljedeća dva tjedna gostovanja izložbe u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2017. 08:20

Predavanje dr. sc. Josipe Cvelić Bonifačić: Menadžment i marketing kamping turizma Vijest ima dokument u privitku

Josipa Cvelić Bonifačić prva je doktorica društvenih znanosti u Europi koja je obranila doktorsku disertaciju u kamping turizmu na temu „Menadžment konkurentnosti kamping turizma“. Boljeg predavača o kamping turizmu nismo mogli imati! Josipa Cvelić Bonifačić profesionalnu karijeru u turizmu započinje 1976. godine, a više je godina radila i kao profesor u našoj srednjoj školi. U kamping turizam ulazi 1985. godine kao direktorica kampa Pila u Puntu te kasnije i kao predsjednica Uprave Hotela Punat d.d. Od 2006. godine zaposlena je u turističkoj grupaciji Valamar Hotels & Resorts d.o.o. na funkciji direktorice za razvoj kampova, gdje i danas radi. Predaje na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda hotelijersko-turističkih tehničara i profesore struke održala je 23. siječnja 2017. zanimljivo predavanje na temu „Menadžment i marketing kamping turizma“. Naši učenici mogli su čuti najnovije informacije iz kamping turizma, a posebice o „Valamaru“ - tvrtki koja upravlja najvećim kamping kapacitetom u Hrvatskoj. Raspolažu s 13 kampova odnosno 9500 smještajnih jedinica i ostvaruju 2,5 milijuna noćenja. Iz predavanja smo saznali da se kamping jako promijenio posljednjih godina, konkurencija je sve veća, a gosti sve zahtjevniji. Gostima se danas nude prostori koji pružaju sve sadržaje za kvalitetan boravak. „Gosti se u kampovima razlikuju prema motivima putovanja i vrijednostima. Tipičan gost kampa cijeni slobodu, okolicu, prirodu, neformalnost, prijateljstvo te mogućnost donošenja i promjena odluka kamo će, kada će i kako će putovati i boraviti. Psihološki profil gosta kampa najsličniji je profilu nautičara.“, istaknula je naša predavačica. Iz prezentacije smo saznali nešto više o pojmovima vezanim za kamp i kampiranje, o povijesti kampiranja koje u Europi započinje već 1886. godine , opremi za smještaj u kampu, a posebno nas je oduševio glamping turizam. Dotaknuli smo se i velikih hrvatskih kamova, kamp-gradova na zapadnoj obali Istre, srednje velikih kampova na Kvarneru te dalmatinskih mini kampova. Vidjeli smo i spotove uzor kampova: Union Lido-Cavallino (Italija), Camping Lanterna- Tar u Istri te Camping Krk. Posebno smo bili ponosni što je Camping Krk u našem gradu ,a od 2016. i prvi kamp s 5* u Hrvatskoj.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 24. 1. 2017. 12:48

Krčki srednjoškolci u Vlaku sjećanja

Važan doprinos poučavanju holokausta je i međunarodni projekt Šafran u koji je uključena naša škola. Projekt obuhvaća sađenje lukovica šafrana ujesen, a prvi žuti cvjetovi pojavljuju se u vrijeme obilježavanja sjećanja na holokaust. Uključivanje učenika u sadnju šafrana potiče poštovanje žrtve i širenje ozračja tolerancije.

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir veliku pažnju posvećuje poučavanju o holokaustu, a njezini učenici senzibilitet za tu nimalo laganu temu stječu uključujući se u različite projekte koji ih potiču da osvijeste opasnosti što ih uzrokuju diskriminacija, netolerancija i predrasude.

Jedan od takvih projekata, međunarodnog karaktera je Treno della memoria ili Vlak sjećanja koji se u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka provodi već četvrtu godinu za redom. Suradnjom škole i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka za učenike trećih i četvrtih razreda, krajem siječnja, raspisan je natječaj za stvaranje kratkih videouradaka koji su kreativni odgovor na temu holokausta, diskriminacije, netolerancije i/ili predrasuda, a ujedno i poruke mira i poštivanja ljudskih prava i sloboda. 

Najboljima na natječaju pokazali su se: Karlo Sintić, Anamarija Fugošić, Fran Vasilić, Kristina Manzoni, Filip Nešić, Korina Hrabrić i Lorena Fugošić koji će od 23. do 27. ožujka 2017.  predstavljati ne samo Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir, već i Hrvatsku u ovogodišnjem projektu Vlak sjećanja. Kao dio nacionalne delegacije putovat će vlakom do Poljske te tako na simboličan i jedinstven način odati počast žrtvama Auschwitza. Cilj putovanja bit će Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te komemoracija na kojoj se svake godine okupljeni prisjećaju žrtava tog ozloglašenog logora. Tijekom svog boravka u Poljskoj, srednjoškolci će imati priliku sudjelovati u organiziranim tematskim predavanjima, okruglim stolovima, filmskim projekcijama, susretima s preživjelim logorašima, kao i drugim oblicima edukacije, kojih će dio biti priređen i tijekom samog putovanja, u vlaku.

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 21. 2. 2017. 20:05

NAJAVA: MATURALNA ZABAVA GENERACIJE 2016./2017.

 

Maturalna večer završnih razreda Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir važan je dan u životima učenika. U noći punoj emocija, ponosa, zabave i lijepih sjećanja, u hotelu Malin u Malinskoj, u subotu 25. ožujka 2017. godine, maturanti školske godine 2016./2017. proslavit će maturalnu večer uz profesore, roditelje i prijatelje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2017. 08:33

Naši učenici nastupili na božićno-novogodišnjem prijemu Primorsko-goranske županije

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održan je tradicionalni svečani božićno-novogodišnji prijem Primorsko-goranske županije.

Uz gradonačelnike i načelnike jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije, predstavnike Sveučilišta u Rijeci, predstavnike kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija, trgovačkih društava, konzularnih predstavništava i druge uvažene goste, u prigodnom glazbenom programu božićno-novogodišnjeg prijema nastupili su i naši učenici, članovi vokalno-instrumentalnog sastava škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 29. 12. 2016. 11:41

Arheološki susreti u Arheološkom muzeju u Zagrebu Vijest ima dokument u privitku

Učenici 1.GA i 1.GB razreda te zainteresirani učeniCI iz 2.G uključeni u program popularizacije arheologije - Arheološki susreti, posjetili su 16. prosinca 2016. Arheološki muzej u Zagrebu pod vodstvom razrednica Jelene Bogović i Gordije Marijan. Uz razgled stalnog postava Egipatske zbirke i sudjelovanje u radionici, učenike je kroz stalni postav Muzeja proveo kustos Ozren Domiter. Učenicima je objašnjena didaktička uloga muzeja u suvremenom društvu, a vodstvom kroz stalni postav Arheološkog muzeja u Zagrebu učenicima je omogućena interakcija s predmetima i rezultatima istraživanja koji su u udžbenicima zastupljeni isključivo pasivno, kroz recepciju gotovih rezultata (Zagrebačka mumija i Zagrebačka lanena knjiga, Vučedolska golubica, Solinjanka…). Kustos Ozren Domiter je, kao koordinator Arheoloških susreta, učenike uputio i u daljnju provedbu cjelogodišnjeg programa. Škola će u sljedećem polugodištu ugostiti tematsku gostujuću izložbu, a tijekom trajanja izložbe učenici će preuzeti zadaće kustosa- čuvanje, istraživanje i komuniciranje sadržaja izložbe. Učenici će sljedećih mjeseci promišljati i o baštini koja ih okružuje i s kojom svakodnevno žive te će u okviru nastave povijesti istraživati arheologiju lokalnog kraja i kreativno se i kritički izraziti (izraditi video uradak, seminar, plakat ili predavanje o istraženoj temi). Učenici su posjetili i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti te saslušali predavanje o Bašćanskoj ploči - "rodnom listu Hrvata". Naša škola s ponosom nosi ime hrvatskog kralja Zvonimira. U tituli kralja Zvonimira – „kralj hrvatskij“ – na Bašćanskoj ploči prvi je put na hrvatskom jeziku zapisano hrvatsko nacionalno ime (otud naziv „Zvonimirova ploča“, „Kraljevska ploča“). Učenici su posjetili i Muzej realnosti - Muzej iluzija koji je povodom 70. godišnjice djelovanja UNICEF-a, "oživio" potresnu stvarnost u kojoj žive mnoga djeca u svijetu. Uz pomoć virtualne stvarnosti, holograma, optičkih iluzija i raznih instalacija UNICEF je u Muzeju realnosti prikazao stvarnost najugroženije djece te svim posjetiteljima osigurao realno interaktivno iskustvo koje otvara nove poglede na današnji svijet, u kojemu zbog siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja teško žive milijuni osoba, među kojima je veliki broj djece.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2017. 08:57

Sajam zanimanja Vijest ima dokument u privitku

 Novi list, 16. prosinca 2016.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 19. 12. 2016. 08:02

BOŽIĆNI SAJAM Vijest ima dokument u privitku

U duhu blagdanskog ozračja, u petak 16. prosinca 2016. godine od 10,00 do 13,00 sati na Veloj placi u gradu Krku, učenici i profesori krčke srednje škole organizirali su humanitarni sajam kako bi sakupili sredstva i zajedno pomogli onima kojima je to najpotrebnije.

Božićni sajam je organiziran kao buvljak na kojem su se  prodavale i kupovale rabljene stvari koje su donirali učenici i profesori. Uz navedeno, na Božićnom sajmu su se prodavali i kišobrani koje su učenici oslikavali tijekom mjeseca prosinca u projektu Otvoreni kišobran i čajevi od šipka koje su priredili učenici 1. HTT razreda. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 12. 12. 2016. 09:55

PREDSTAVA: BERT CABARET Vijest ima dokument u privitku

“Umjetnost nije ogledalo stvarnosti, već čekić kojim se oblikuje.”
B.Brecht


Nadahnuti revolucionarnim, književnim, društveno angažiranim, političkim i kazališnim radom Bertolta Brechta, u utorak 13. 12. 2016. s početkom u 12,30 sati, u maloj dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, studenti 2. godine preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti predstavili su učenicima četvrtih razreda epski teatar.
Izabranim pjesmama iz Brechtovog stvaralaštva izveli su  CABARET SHOW: glazbeno – scensko – plesni program u  kojem su  oživjeli  duh velikana svjetske književnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 12. 12. 2016. 08:41

EU PROJEKT POTIČE I PROMIČE MOBILNOST UČENIKA Vijest ima dokument u privitku

Novi list, 9. prosinca 2016.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 9. 12. 2016. 10:33

Otkrij svoje talente u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Vijest ima dokument u privitku

 

Za koje se zanimanje opredijeliti? To se pitaju svi osmaši, uoči upisa u srednje škole. Kako bi im se olakšalo donošenje odluke, pokazalo prednosti strukovnih zanimanja, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir organizirala je Sajam zanimanja.

Od 5. do 9. prosinca 2016. održava se Tjedan strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi. Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir se uključila u obilježavanje te manifestacije s ciljem da se strukovno obrazovanje i osposobljavanje za napredne vještine i kvalitetna radna mjesta učini što privlačnijim na lokalnoj razini, kao i na razini cijele Europe.

U četvrtak, 8. prosinca 2016. godine od 10,00 do 13,00 sati, na Veloj placi u gradu Krku, učenici i djelatnici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, organizirali su, za učenike osmih razreda škola otoka Krka, njihove roditelje i sve zainteresirane, Sajam zanimanja.

Cilj sajma bio je da se kroz jednodnevni događaj osigura neposredan kontakt učenika osmaša i srednjoškolaca koji su na neformalan, raznolik i zabavan način predstavili svoju školu, obrazovne programe i zanimanja koja se nude u krčkoj srednjoj školi te savjetovali osnovnoškolce za izbor budućeg zanimanja.

Kako bi na što slikovitiji način predstavili zanimanja, na sajmu su se predstavljali učenici svih programa koje nudi krčka srednja škola. 

Učenici ugostiteljskog i hotelijersko-turističkog programa prezentirali su iskustva stečena tijekom mobilnosti učenika i profesora u Portugalu u sklopu projekta Skills4jobs, realiziranog i financiranog sredstvima Europske unije u programu Erasmus Plus. Naime, kroz program Skills4jobs učenici su dobili  priliku učiti i usavršavati svoje profesionalne vještine, tijekom 15-dnevne stručne prakse u nekim od najkvalitetnijih i najprestižnijih lisabonskih hotela i restorana.

Ribljim pijatićem zdravlja i autohtonim krčkim slasticama, posjetitelje na krčkoj placi počastili su učenici ugostiteljskog programa, a kuharskom radionicom pripreme friganih srdelica i bakalara, predstavili su svoja iskustva s mobilnosti u Portugalu.

Uz navedeno, učenici hotelijersko-turističkog programa organizirali su za posjetitelje ogledno turističko vođenje ulicama grada Krka uz prezentaciju interaktivnog e Vodiča grada Krka i promidžbenog turističkog filma Đir po Krku.

Učenici ekonomskog programa predstavili su svoje Vježbeničke tvrtke i europska iskustva iz eTwinning projekta realiziranog u partnerstvu s školom Bundeshandelsakademie 1 Klagenfurt iz Klagenfurta u Austriji. 

Učenici strojarskog programa predstavili su strojeve i alate i upoznali zainteresirane s upravljanjem i radom na strojevima, a osmaši su iz prve ruke mogli saznati kako izgleda rad na nekom stroju.

Učenici završnih razreda osnovnih škola kao i oni zainteresirani za odabir novog zanimanja, mogli su na Sajmu zanimanja: bolje upoznati strukovne programe saznati više o različitim zanimanjima, testirati se za odabir odgovarajućih zanimanja, prikupiti informacije o obrazovanju i mogućnostima zapošljavanja u struci.

http://otok-krk.org/krk/hrvatska/krcki-srednjoskolci-s-profesorima-organizirali-sajam-zanimanja

#EUVocationalSkills
#eTwinning
#Erasmus+#mobilnost

OTKRIJ SVOJE TALENTE

EUROPEAN VOCATIONAL SKILLS 2016

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 8. 12. 2016. 12:54

Poziv osnovnoškolcima Vijest ima dokument u privitku

POZIV

SAJAM ZANIMANJA – OTKRIJ SVOJE TALENTE

Svaki je čovjek talentiran.

Neki talenti mogu biti vidljivi, a neki su još uvijek skriveni.

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir svojim doprinosom želi podići svijest o mogućnostima i važnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te njegovoj promociji kao prvom izboru u odabiru karijere.

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, s ciljem povećanja atraktivnosti strukovnog obrazovanja te promocije primjera dobre prakse u sustavu strukovnog obrazovanja, djelatnici i učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk organiziraju za sve učenike osmih razreda škola otoka Krka, njihove roditelje i sve zainteresirane Sajam zanimanja koji će se održati u četvrtak, 8. prosinca 2016. na Veloj placi u gradu Krku.

U planu Europske komisije je staviti težište na strukovno obrazovanje kao prvi izbor u odabiru daljnjeg obrazovanja. U okviru Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju cilj nam je prikazati visoko-kvalitetne strukovne programe koji su prva stepenica ka ostvarenju karijere te u konačnici omogućiti ljudima stjecanje potrebnih vještina  na sve zahtjevnijem i promjenjivom tržištu rada.

U vremenu od 10,00 do 13,00 sati, na neformalan, raznolik i zabavan način želimo predstaviti naše programe, aktivnosti i život škole. Praktičnom izvedbom želimo nadahnuti i potaknuti mlade ljude na otkrivanje vlastitog talenta kroz programe strukovnog obrazovanja, ukazati im na važnost struke  i tako im olakšati odabir zanimanja po završetku osnovne škole.

Učenici ugostiteljskog i hotelijersko-turističkog programa prezentirat će iskustva stečena tijekom mobilnosti u Portugalu u sklopu projekta Skills 4Jobs  u programu Erasmus+ , učenici ekonomisti  će predstaviti  Vježbeničke tvrtke i njihova europska iskustva u Klagenfurtu,  a učenici strojarskog programa  će prezentirati  računalnu aplikaciju za nastavu iz predmeta struke.

Strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem stječu se vještine, kvalifikacije i iskustvo, čime se unaprijeđuju vještine potrebne budućem profesionalnom razvoju i potrebama poslodavaca te povećava mogućnost zapošljavanja.

Cjelokupno ozračje škole približit će učenici ugostiteljskog programa  kuharskom radionicom tradicionalne pripreme plave ribe. Ribljim pijatićem zdravlja i autohtonim krčkim slasticama želimo počastiti sve posjetitelje i  pozvati vas na ugodno druženje.

Posjetitelji će biti u prigodi nazočiti pripremi različitih vrsta jela i  pritom isprobati i različite tehnike kuhanja i ugostiteljskog posluživanja, uz savjete i pomoć naših predavača i naših učenika, budućih kuhara i konobara. Nakon kuhanja, zajedničkom degustacijom, učenici će razmijeniti dojmove i iskustva.

Predstavljanjem vježbeničkih tvrtki i poslovanja putem interneta, učenici ekonomskog programa predstavit će  rad virtualnih tvrtki i projekt Get involved - be a social entrepreneur/Uključi se – postani socijalni poduzetnik. Uz navedeno, posjetitelji će moći svoj poduzetnički duh okušati edukativnom računalnom igrom Kesh up. Učenici hotelijersko-turističkog programa organizirat će za posjetitelje ogledno turističko vođenje ulicama grada Krka uz prezentaciju interaktivnog e Vodiča grada Krka i promidžbenog turističkog filma pod nazivom Đir po Krku.

Pridružite nam se, razgledajte štandove i provedite ugodne trenutke s nama. Događanja uz Europski tjedan zanimanja pogledajte klikom na link http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=1261#section_event

POZIVNICA

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage EU, Marianne Thyssen, pokrenut će 5. prosinca 2016. Europski tjedan strukovnog obrazovanja. Tijekom tjedna organizirat će se niz događanja u Bruxellesu i državama članicama kako bi se poboljšala privlačnost i ugled stručnog obrazovanja i osposobljavanja. 

Poruka Marianne Thyssen povodom Europskog tjedna strukovnih  vještina

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 2. 12. 2016. 08:40

Naša učenica najbolja na literarnom natječaju Smijeh za dugi vijek

Na natječaju multimedijalne udruge Krčka beseda i internetskog portala otok-krk.org za najbolji literarni uradak na temu Smijeh za dugi vijek, u kategoriji srednjoškolaca, najboljim je ocijenjen literarni uradak učenice 2. razreda gimnazije Miriam Volarić. Čestitamo.

Kako čudno!
Sjedim u glazbenoj školi potpuno smirena. Chopinova sonata izmiješana sa profesorskim glasovima prije dvije godine trgala mi je živce. Kada sam polagala ispite, za koje, čini se, nikad nisam bila dovoljno spremna, izgrizla bih sve nokte. To je iza mene. Sada su to samo popratni zvukovi iščekivanja moje prijateljice Gee. Da bude zanimljivije, svim svojim prijateljima u školi napričala je svakakve stvari o meni. Sada sigurno očekuju neku polubožicu…ili barem vilu, a vidjet će samo mene - Miriam.
Lice mi je uokvireno smeđom, kratkom kosicom. Svaki pramen strši na svoju stranu, baš onako kako volim. Drago mi je da sam obukla mekani, novi pulover koji mi je mama poklonila za rođendan. Savršen je! Uz crne, uske hlače, obula sam kožne, crne čizme „sherlockice“, jer vjerujem da je baš takve nosio Sherlock Holmes.
Ali ono najbitnije, nadam se da će sve to zasjeniti moj vedri, široki osmijeh. Iskreni osmijeh.

Miriam Volarić, 2. G

Izvor: http://otok-krk.org/krk/hrvatska/rezultati-literarnog-natjecaja-za-krcke-skolarce-na-temu-smijeh-za-dugi-vij

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 9. 12. 2016. 11:33

PROJEKT OTVORENI KIŠOBRAN: DEBATA: Ima li zabave bez alkohola? Vijest ima dokument u privitku

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir u znaku je školskog preventivnog projekta Otvoreni kišobran, odnosno prevencije alkoholizma. Postavljanjem kišobran instalacije u glavnoj ulici grada Krka željeli smo podići svijest o štetnosti prekomjerne konzumacije alkohola među mladima, ali i pozvati sve zainteresirane na debatu. U utorak, 6. prosinca 2016. u maloj dvorani naše škole održana je debata : Ima li zabave bez alkohola? Debatanti su bili učenici 3. G razreda: Natalija Lindarić, Stella Jurešić, Marija Brusić, Dominik Nouvellier, Marin Petrović, Filip Nešić, Karlo Sintić i Leonarda Lisjak, a moderatorice učenice 4.G razreda: Mara Parentić, Ena Kaurić i Ema Žnidarić.

„Pripito ili pijano stanje uvijek je izvor potencijalno rizičnog ponašanja. Tako mogu nastati i kobne posljedice poput prometnih nesreća u pijanom stanju, nekritičnog seksualnog ponašanja i neželjenih trudnoća,“ rekla je Leonarda.

„Ne mislimo da se trebamo opijati do besvijesti da bi se zabavili, ali alkohol nas opušta i lakše sklapamo nova prijateljstva,“ mišljenja je Karlo. Bez obzira na stavove  afirmacijske i negacijske ekipe ostaje činjenica da smo u samom europskom vrhu po konzumaciji alkohola među mladima. Mladi puno piju, u porastu je opijanje kod djevojaka, a nisu svjesni posljedica koje takvo ponašanje donosi, upozorio je gospodin Marijan Markić, predsjednik Kluba liječenih alkoholičara Gromača. O djelovanju alkohola na mladi organizam govorio je dr. školske medicine Vanja Tomac. Svjesni činjenice da živimo u tolerantnom društvu po pitanju alkohola, cilj  debate, ali i cjelokupnih aktivnosti vezanih za projekt Otvoreni kišobran, je podići svijest mladih o štetnosti alkohola, ali i potaknuti mlade na bolju organizaciju svojeg slobodnoga vremena i zabave.

Sudionici debate Ima li zabave bez alkohola?

 Projekt smo nazvali Otvoreni kišobran jer nas kišobran štiti od nepogoda, a onda nam se učinilo zgodnim podići svjesnost o štetnosti prekomjerne konzumacije alkohola među našim srednjoškolcima kroz aktivnost oslikavanja kišobrana te postavljanjem istih u glavnu ulicu. Projekt Otvoreni kišobran ima i humanitarni karakter jer nam je želja izložene kišobrane s unikatnim crtežima i pozitivnim porukama naših učenika prodati u humanitarne svrhe na Božićnom sajmu 16. prosinca 2016. na Veloj placi u gradu Krku. Sakupljena sredstva donirat ćemo za potrebe liječenja naših malih otočana.

Grad Krk u znaku šarenih "letećih" kišobrana naših učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 6. 12. 2016. 07:57

ADVENT U KRKU

Pjevačkom izvedbom božićnih pjesama, članice školskog zbora nastupile su u gradu Krku u subotu 3. prosinca 2016. godine, prigodom otvorenja sajmeno-glazbenog događanja Advent na Placi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 6. 12. 2016. 09:55

Otvoreni kišobran Vijest ima dokument u privitku

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir u znaku je školskog preventivnog projekta Otvoreni kišobran. Vrijedne ruke naših učenika oslikavaju kišobrane koji će tijekom mjeseca prosinca krasiti Strossmayerovu ulicu u Krku.

Jedan kišobran, jedan razred, jedna pozitivna poruka, jedna pozivnica na parlaonicu : Ima li zabave bez alkohola? koja će održati 6. prosinca 2016. u našoj školi.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 25. 11. 2016. 08:29

Godišnja eTwinning konferencija

Prva učenička eTwinning ambasadorica, Matea Velnić.

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u petak 18. studenoga u Zagrebu je održana godišnja eTwinning konferencija „eTwinning i odgojno-obrazovne inovacije u digitalnom vremenu“. Tema ovogodišnje konferencije bila je uloga eTwinninga u uvođenju odgojno-obrazovnih inovacija u nastavi, a predstavljena je i nova mrežna stranica www.etwinning.hr koja sadrži sve važne informacije za hrvatske korisnike.
Na ovogodišnjoj se konferenciji predstavila i naša prva učenička ambasadorica Matea Velnić, učenica 4.HTT razreda. Matea je održala prezentaciju o eTwinning projektu Turizam i socijalno poduzetništvo, te upoznala prisutne sa radom u svim fazama projekta. Projekt je nagrađen Nacionalnom i Europskom oznakom kvalitete, te nagradom COMET za najbolji eTwinning projekt u kategoriji srednjih škola za 2015. godinu. Drugi dio izlaganja odnosio se na jačanje učeničkih digitalnih kompetencija, te sigurno i odgovorno korištenje digitalnih sadržaja. Prisutne je oduševio Matejin iskren pristup i poziv svima da uključivanjem u eTwinning projekte učine nastavu zanimljivom sebi i učenicima. Ukazala je na višestruku korist provođenja ovakvih projekata za sve sudionike, školu i lokalnu zajednicu. Zahvalila se mentorici, prof.Ani Pasarić, koja nažalost nije mogla prisustvovati konferenciji zbog odsutnosti.

Nakon izlaganja Matea je sudjelovala na Okruglom stolu na temu Kako uspješno provesti eTwinning projekt u nastavi.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 21. 11. 2016. 08:23

TERENSKA I PROJEKTNA NASTAVA UČENIKA UGOSTITELJSKIH RAZREDA Vijest ima dokument u privitku

Učenici ugostiteljskog usmjerenja od prvog do trećeg razreda, u okviru terenske i projektne nastave uz pratnju mentorica prof.Karmen Dunato Pavičić i prof. Stele Prendivoj,  posjetili su 15. studenoga 2016.  postrojenje za preradu ribe  RIO – TRADE u Skrpčićima.

RO – TRADE je poduzetnička tvrtka za preradu ribe. Gospodin Mario Rošić proveo je učenike kroz postrojenje i detaljno ih upoznao sa  procesom prerade ribe koji se sastoji od nekoliko faza koje obuhvaćaju: prihvat ribe, čišćenje i preradu ribe, pakiranje ribe i zamrzavanje postupkom šokiranja u komorama . Sam proces prerade  i prerađeni proizvodi podliježu strogim uvjetima EU i imaju oznaku HACCP kvalitete. Strogo se pazi na zdravstvenu ispravnost proizvoda i zaštitu okoliša (zbrinjavanje otpada). Proizvode uglavnom plasiraju na Europsko tržište.

Obogaćeni novim spoznajama učenici su se vratili u školu na treći školski sat. 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 18. 11. 2016. 11:35

Naši učenici nagrađeni na natječaju Oboji svijet šarenim bojama tolerancije Vijest ima dokument u privitku

Forum za slobodu odgoja raspisao je nagradni natječaj pod nazivom Oboji svijet šarenim bojama tolerancije, a na njega su svoje radove prijavili i naši učenici.

Natječajem se željelo potaknuti mlade na promišljanja o temama koje su neophodne za stvaranje društva temeljenog na vrednotama pravednosti, kritičkog mišljenja, socijalne osjetljivosti, samosvijesti, tolerancije i dijaloga. Na natječaj su se mogli prijaviti učenici osnovnih i srednjih škola iz područja cijele Hrvatske. Preko 1900 učenika/ca iz 19 županija iz Hrvatske, 206 škola i učeničkih domova i 272 mentora ove godine, s impresivnih 880 radova uključilo se u ovogodišnji , sedmi po redu, natječaj „Oboji svijet!“.

Među nagrađenim radovima je i videouradak pod nazivom Tolerance cake učenica 2. razreda gimnazije: Roberte Bajčić, Miriam Volarić i Dore Blažević te mentorice Gordije Marijan koje su u srijedu 16. studenoga 2016. obilježile Međunarodni dan tolerancije na svečanoj priredbi Foruma za slobodu odgoja u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu zajedno s ostalim nagrađenim učenicima i mentorima.
Čast nam je što svečana priredba započela projekcijom našeg drugog videouratka na temu tolerancije Paint me with Tolerance, a osim nagrađenog videouratka, na izložbu likovnih radova pristiglih na Natječaj uvrštena su i oba prijavljena rada naše Miriam Volarić koji se mogu pogledati tijekom studenog i prosinca 2016. godine u Knjižnicama grada Zagreba.

Ove godine, možda više nego prijašnjih godina, učenici su pokazali kako svijet danas nije onoliko napredan koliko bismo mi željeli i kako su u potpunosti svjesni netolerancije i predrasuda prema svemu što je različito. Pokazali su kako ih to rastužuje, ali i ponudili kreativna rješenja kako svijet učiniti ljepšim mjestom za sve nas, ali i generacije koje dolaze.

Nagrađeni videoudradak: Tolerance Cake

Glavna misao videouratka Tolerance cake je „Sharing tolerance is a piece of cake!“ Maštovite i vrijedne učenice 2. razreda gimnazije su izradile tortu duginih boja od posebnih sastojaka – pozitivnosti, sreće, ljubavi, razumijevanja, individualnosti i ostalih tajnih sastojaka.Tortu su prekrile bijelim šlagom uz napomenu da je bitno očima nevidljivo.Tortu su dijelile učenicima naše škole na velikom odmoru izazvavši čuđenje, znatiželju, radost i oduševljenje..
Sharing tolerance is a piece of cake!

Popis nagrađenih radova možete pronaći u dokumentu na ovoj poveznici.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije krčki srednjoškolci napisali su, uglazbili, snimili, u plesne korake pretočili i videouratkom zabilježili pjesmu Tolerance song .

Pjevaju i plešu: Ana Toljanić (4.G), Marija Blažević (4.G), Ena Kaurić (4.G), Dora Blažević (2.G),Patrik Mikanović (4.E),Vedran Mazi (4.HTT), Nikola Veselčić (4.HTT), Nikica Stijepić (2.G), Roberta Bajčić (2.G).
 

Who says, who says you ain’t perfect
Nobody can tell you that you ain’t worth it
Who says this world is black and white
our differences make us who we are
Who says, who says you ain’t good enough
we got your back now, show them what you got
Paint the world with colors of tolerance
cause everywhere I look all I see is violence 
And I try to think that it will get better
All we need to do is work together
Work together for a better world
And our voice is about to be heard

This song can ignite
our souls to write

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 15. 11. 2016. 10:06

Seminar „Škola ambasador Europskog parlamenta“ za nastavnike srednjih škola

 

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir jedna je od 15 izabranih škola i jedina iz Primorsko-goranske županije koje će sudjelovati u programu ”Škola ambasador Europskog parlamenta”.
Na međunarodnoj konferenciji "Quo vadis, Europa" i uvodnom seminaru projekta, održanom 11. i 12. studenog 2016. u muzeju Mimara i Kući Europe u Zagrebu, sudjelovala je i naša profesorica Gordija Marijan, 

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević otvorio je u Kući Europe seminar za nastavnike srednjih škola u sklopu programa „Škola ambasador Europskog parlamenta“.

Riječ je o programu kojeg provodi Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a namijenjen je učenicima i nastavnicima srednjih škola s ciljem obrazovanja o Europskoj uniji i tome što znači biti građaninom Europske unije.

Domagoj Ivan Milošević rekao je da je obrazovanje o Europskoj uniji i za Europsku uniju zajednički interes Hrvatskoga sabora i Europskog parlamenta. Naglasio je da obrazovanje nije isto što i informiranost. Napomenuo je kako nastavnici snose veliku odgovornost jer obrazuju mlade kako da budu odgovorni građani Hrvatske ponosni na vlastitu zemlju, ali istodobno i građani Europske unije. 

Istaknuo je važnost obrazovanja u razdoblju u kojem se Europska unija suočava s brojnim izazovima i promišlja vlastitu budućnost koju će oblikovati, između ostalih, i školovani mladi ljudi. Milošević je govorio i o institucijama EU-a kao infrastrukturi za donošenje odluka na europskoj razini, procesu u kojem sudjeluje i Hrvatski sabor kao nacionalni parlament države članice.

Nastavnicima iz petnaest srednjih škola uključenih u program „Škola ambasador Europskog parlamenta“ obratila se i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, šef predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, zamjenik ministra znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak te u ime domaćina voditeljica Ureda za informiranje Europskoga parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić.

Izvor:http://www.sabor.hr/domagoj-ivan-milosevic-otvorio-seminar-za-nastavnike

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 15. 11. 2016. 09:48

eTwinning projekt: Get involved - be a social entrepreneur/Uključi se – postani socijalni poduzetnik Vijest ima dokument u privitku

 

Pozdrav iz Klagenfurta sa Međunarodnog sajma vježbeničkih tvrtki u organizaciji Handelsakademie na kojem su naši ekonomisti privukli pozornost i ostvarili zapažen nastup u predstavljanju čak dvije svoje tvrtke: Nature de Veglia i Sykon. Čestitamo učenicima 4.E te profesoricama - mentorici Dijani Stolfa i ravnateljici Đurđici Cvitkušić.

 

Učenici ekonomskog programa, u sklopu obveznih nastavnih predmeta imaju predmet Vježbenička tvrtka. Nastavni predmet  zamjenjuje stručnu praksu te u sklopu kojeg učenici otvaraju vlastito trgovačko društvo, biraju djelatnost, registriraju ga putem Središnjeg ureda vježbeničkih tvrtki i  putem istog posluju s ostalim vježbeničkim tvrtkama u Republici Hrvatskoj, a vlastitom inicijativom surađuju i  s vježbeničkim tvrtkama iz inozemstva.

Pod mentorstvom razrednice profesorice Dijane Stolfe, iskustvo i znanje stečeno iz predmeta struke Vježbenička tvrtka, učenici su podijelili s vršnjacima iz škola Europske unije.

U partnerstvu s školom Bundeshandelsakademie 1 Klagenfurt iz Klagenfurta u Austriji pokrenut je eTwinning projekt pod nazivom Get involved - be a social entrepreneur.

Učenici ekonomskih razreda, podijeljeni u dvije grupe, za djelatnost svojih vježbeničkih tvrtki odabrali su  djelatnosti  orijentirane prema održivom razvoju, samozapošljavanju te zapošljavanju teško zapošljivih skupina.

Vježbenička tvrtka Sykon za svoju djelatnost je odabrala prodaju proizvoda od smokava koje rastu na otoku, a koje lokalni OPG-ovi prerađuju u marmelade, džemove, kolače ili suše po tradicionalnim recepturama, a vježbenička tvrtka Nature de Veglia, prodaju suvenira od filcane vune. Naime, vuna od ošišanih ovaca predstavlja ekološki problem, budući da ne trune, ne gori, a ne postoji niti organizirani otkup.

Učenici su osmislili projekt i kalendar aktivnosti. Prvi korak je bio predstavljanje timova. Učenici su izradili tri videouratka kojima su predstavili Hrvatsku, grad Krk i svakog učenika sudionika projekta. Nakon toga, usporedili su obrazovne sustave Austrije I Hrvatske kroz prezentacije I videouratke, izradili logo projekta te među malim poduzetnicima Hrvatske I Austrije proveli anketu vezanu uz poslovanje, zapošljavanje, administrativne barijere i probleme s kojima se susreću, a istovremeno prikupili podatke Zavoda za zapošljavanje te lokalnog  Odjela za gospodarstvo. Na temelju ankete, sudionici eTwinning projekta izradili su izvješća,a sve materijale objavili na internetskim stranicama projekta i međusobno komunicirali putem Twinspace platfrome.

 Predstavljanje vježbeničkih tvrtki i poslovanje putem interneta, s obzirom na vrlo uspješnu suradnju, nastavili smo radnim posjetom školi u Klagenfurtu od 8. do 11. studenoga 2016. godine. Posjet uključuje sajam vježbeničkih tvrtki, uređenje štandova, prezentacije vježbeničkih tvrtki, razgovor o projektu i eventualnoj budućoj suradnji  te posjet malim poduzećima u Klagenfurtu i okolici.

Nakon povratka, planirana je izrada rječnika ekonomskih pojmova vezanih uz socijalno poduzetništvo i održivi razvoj, promocija istog i evaluacija rezultata projekta.

U sklopu projekta, organizirana je terenska nastava i posjet udruzi Ruta na otoku Cresu, gdje je učenicima predstavljen rad udruge i njeno prerastanje iz hobija u uspješan poduzetnički pothvat, koji odbačenu vunu, koja je ekološki problem, pretvara u unikatan i tražen lokalni suvenir. U sklopu terenske nastave na Cresu, učenici su sudjelovali u radionici izrade suvenira od filcane vune, a izrađene suvenire ponijeli sa sobom, uz dodatno kupljenu filcanu vunu od koje su izradili suvenire koje su predstavili na sajmu u Klagenfurtu.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 10. 11. 2016. 08:02

Projekt mobilnosti Skills 4 Jobs Vijest ima dokument u privitku

Odlazak učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir na obavljanje stručne prakse i usavršavanje u Portugal, Lisabon.

Više o projektu Skills 4 Jobs možete pročitati klikom na link:

http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/1286/Skills_4_jobs_(1).pdf

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 10. 11. 2016. 12:26

AEHT 2016. ANNUAL CONFERENCE, LONDON Vijest ima dokument u privitku

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir je sudjelovala po četvrti put na godišnjoj konferenciji AEHT - e koja se svake godine održava u drugoj zemlji članici, a u čijem se sklopu odvijaju i natjecanja u ugostiteljskim i hotelijersko-turističkim disciplinama.
Naša je škola od 2009.godine članica Europskog udruženja hotelijersko-turističkih škola AEHT (Association Européenne des Ecoles d'Hôtellerie et de Tourisme). Danas udruga broji preko 430 članova i nacionalne predstavnike iz 44 europskih zemalja.
Ove je godine konferencija održana u Londonu od 23. do 28. listopada 2016. godine. U sklopu konferencije održavaju se i natjecanja u ugostiteljskim i hotelijersko-turističkim disciplinama, ukupno u 10 kategorija te radionice i demonstracije.
Na konferenciji su sudjelovali: ravnateljica Đurđica Cvitkušić prof., mentorica Carol Marković, prof. i učenik 4. razreda hotelijersko-turističkog programa, Nikola Veselčić. 
Za učenika, mentoricu i ravnateljicu ovakvi događaji pružaju izvanredno iskustvo i usavršavanje koje nam pomaže u daljnjem radu. Ravnateljica je sudjelovala na Godišnjoj skupštini AEHT-e na kojoj se podnose izvješća i donose prijedlozi za daljnji rad. Nakon skupštine održana je radionica o EU financiranju, tj. kako pokrenuti projekte i dobiti sredstva iz EU fondova za njihovu provedbu. Još jedna zanimljiva radionica pod nazivom Hotel Management obuhvatila je upravljanje svim odjelima u hotelskom poslovanju. Za mentoricu se pokazala vrlo korisnom radionica kako upravljati razredom i koristiti učinkovite metode poučavanja te demonstracije kulinarskih vještina.
Učenik Nikola Veselčić natjecao se u disciplini Prijemni odjel. AEHT nastoji poticati timski rad pa se učenici u svim disciplinama natječu ekipno, tj. s jednim ili dva člana iz neke od europskih zemalja, a jezik sporazumijevanja je engleski. Nikola je dobio partnericu iz Nizozemske s kojom je najprije rješavao pismeni test općeg poznavanja rada Prijemnog odjela i rješavanja problemskih situacija, a zatim su imali zajednički nastup pred komisijom. Učenicima je ovo izvanredna prilika za uspoređivanje i drugačiji pogled na zanimanja u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, koja su vrlo cijenjena u Europi i nude mnoge oblike napredovanja u struci.
Sudjelovanje nam je omogućilo razmjenu iskustava, stjecanje novih suradnika, susrete sa starim znancima i bolje upoznavanje Londona, njegovih znamenitosti, kulture i ljubaznih stanovnika.
Iduća AEHT Godišnja konferencija 2017. održat će se u Oostendu, Belgija.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 2. 11. 2016. 11:08

Berba maslina u školskom masliniku

O maslini koja se ne bere može se samo pjevati, ali bi bio grijeh ostaviti je neobranom.

Uz našu školu mali je, ali spomena vrijedan školski maslinik. Budući da je mjesec studeni vrijeme branja maslina, učenici su zavrnuli rukave i prionuli na berbu maslina.

Svima koji su sudjelovali želimo se zahvaliti na marljivom radu!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 10. 11. 2016. 09:46

Krčke mišancije

U sklopu tjedna Zdrave hrane i projekta Krčke mišancije učenici 1.HTT razreda su brali, čistili ,sušili plodove šipka te pripremali za buduće čajne mješavine.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 8. 11. 2016. 09:53

Poziv na roditeljski sastanak učenika - sudionika projekta „Skills 4 jobs“ koji putuju u Lisabon

Nositelj projekta: Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk

Referentni broj projekta: 2016-1-HR01-KA102-021693

Naziv projekta: Skills 4 jobs

Predmet: Poziv na roditeljski sastanak učenika - sudionika projekta Skills 4 jobs

 Krk, četvrtak, 3. studenoga  2016.

Slijedom odobrenog projektnog prijedloga u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za program Erasmus+ za 2016.g. za Ključnu aktivnost 1 projekata mobilnosti iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

pozivaju se roditelji/staratelji učenika sudionika projekta SKILLS 4 JOBS i učenici na RODITELJSKI SASTANAK koji će se održati u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, Krk u četvrtak 3. 11.  2016. u 18,00 sati.

 

Dolazak na sastanak je obvezan.

Koordinatorica projekta: Ana Pasarić, prof.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 28. 10. 2016. 13:09

Svečano obilježavanje 95. obljetnice srednjoškolskog obrazovanja na otoku Krku Vijest ima dokument u privitku

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, sljednica Male realne gimnazije, pravo je duhovno izvorište bodulskoga kraja. Tisuće otočana su svjedoci odličnog posla obavljenog u prvih 95 godina te ustanove. Kako i dolikuje obilježavanju obljetnice, pjevalo se, glumilo, nagrađivalo, promoviran je i Ljetopis škole.

Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, u srijedu 12. listopada 2016. održano je svečano obilježavanje 95. obljetnice srednjoškolskog obrazovanja na otoku Krku.

Među brojnim uzvanicima i gostima bili su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, njegova zamjenica Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ Edita Stilin, krčki gradonačelnik, načelnici svih šest krčkih općina, predstavnici crkve i mnogi drugi. Uz ravnateljicu prof. Đurđicu Cvitkušić i gradonačelnika Grada Krka, Darija Vasilića uzvanike je u ime Primorsko-goranske županije pozdravio župan Zlatko Komadina.

"Ova obljetnica, ali i veliki iskoraci u Krku u osamostaljenju i izgradnji novih škola, pokazuju da je decentralizirani sustav upravljanja obrazovanjem bliži djeci i roditeljima. Svi su utkali puno znanja i ljubavi, a naša dužnost je osigurati uvjete našim učenicima", poručio je župan Komadina.  

Dana 12. listopada 1921. godine otvorena je Mala realna gimnazija u Krku. Utemeljitelji krčke gimnazije bili su načelnik općine Krk i liječnik Otmar Brovet te Đuro Mužina, tajnik općine Krk koji su se zalagali za otvaranje hrvatske gimnazije u Krku. Molba za otvaranjem gimnazije koju su uputili tadašnjoj vladi u Zagrebu urodila je plodom. Vlada je odobrila otvaranje gimnazije i općina je dala na raspolaganje svoju zgradu na obali te su iste godine otvorena prva dva razreda realne gimnazije.

Tisuće otočana sjedile su u klupama škole koja je mijenjala imena: 1961. škola je nosila ime Čede Žica, a od 1991.godine nosi današnje - Hrvatski kralj Zvonimir, i svi su ti Boduli najbolji svjedoci odličnoga posla obavljenog u 95 godina.

Od 12. listopada 1921. i nekadašnje Male realne gimanzije, prve u općinskoj zgradi na obali, do 12. listopada 2016. - 95 godina ostali smo više od škole, postali smo velika škola za veliki otok, izjavila je ponosno ravnateljica Đurđica Cvitkušić.

Danas je u školi 19 razrednih odjeljenja, pet programa. Najviše učenika je u gimnaziji, njih 121, a slijede hotelijersko-turistički tehničari, ekonomisti, kuhari i konobari. 

Krčka srednja škola jedna je od najvažnijih institucija otoka Krka i u punom smislu riječi “Škola za otok”.  Njena važnost neprocjenjiva je ne samo na obrazovnom, već i na širem, društvenom pa i gospodarskom planu s obzirom da kao jedina srednjoškolska ustanova na otoku školuje glavninu učenika s otoka.  U njoj su se kroz povijest mijenjali i programi i zanimanja, ovisno o potrebama sredine, no uvijek je išla ukorak s vremenom i potrebama lokalne i šire zajednice, istaknula je ravnateljica Đurđica Cvitkušić u svom obraćanju.

Gradonačelnik Darijo Vasilić, u ime načelnika krčkih općina i grada Krka,  istaknuo je da je 95 godina kontinuiranog srednjoškolskog obrazovanja grada i otoka Krka lijepa obljetnica. Naglasio je da je škola uspješna, dobitnica priznanja na gradskim i županijskim natjecanjima, u njoj je dobra atmosfera, ima dobar suživot s gradom, umrežena je s cijelom lokalnom zajednicom.

Danas Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir u 19 razrednih odjeljenja broji 347 učenika i 54 djelatnika pod vodstvom ravnateljice prof. Đurđice Cvitkušić.

Uz pet gimnazijskih odjeljenja, škola obrazuje i četiri razreda hotelijersko-turističkih tehničara, jednak broj razreda ekonomista te tri razreda ugostitelja, učenika koji pohađaju trogodišnje nastavne programe za zanimanje kuhar i konobar. Uz spomenute, krčka srednja škola dom je i polaznika tri razreda strojarskih programa –  automehaničara i vodoinstalatera.

Svojom dugom tradicijom, škola je nesumnjivo postala stanoviti simbol hrvatskog obrazovanja i njegova razvitka na otoku Krku i području Primorsko-goranske županije, a uz to, ističe se izvrsnim potencijalom svojih učenika i nastavnika  te kontinuiranim rezultatima potvrđuje svoj ugled.

Nazočne su pozdravili i izaslanik krčkog biskupa dr. Franjo Velčić i bivša učenica krčke gimnazije, umirovljena profesorica hrvatskog jezika i književnosti te spisateljica, Marija Gračaković. 

Frankopanski knez Mikula IV, kojeg već nekoliko godina utjelovljuje Petar Kopanica, uz cvijeće, simbolično je poklonio ravnateljici školske krede.

Uz prigodni program pod sloganom "Ne želim budućnost koja će prekinuti veze s prošlošću", krčki srednjoškolci su, kroz glazbeni vremeplov i hitove 60-tih, 70-tih, 80-tih i 90-tih, podsjetili na zvuke mladosti te bivše i sadašnje učenike krčke srednje škole.

Ravnateljica Đurđica Cvitkušić predstavila je novo, šesto izdanje školskog Ljetopisa 2013. - 2016. 

 

Svečanost obilježavanja 95. godišnjice škole nastavljena je u ugostiteljskom praktikumu gdje su, delicijama koje su pripremili budući kuhari pod mentorstvom nastavnika struke, počašćeni svi nazočni.

Mediji o nama:

Na sljedećim linkovima pogledajte i poslušajte dio slavljeničke atmosfere:

HRT, min 32:32  http://www.hrt.hr/enz/regionalni-dnevnik/

RADIO RIJEKA Velika škola za veliki otok

NOVI LIST Već 95 godina duhovno izvorište bodulskoga kraja 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 13. 10. 2016. 09:50

NAŠI UČENICI NA 9. NACIONALNOJ SMOTRI TURISTIČKE KULTURE Vijest ima dokument u privitku

Grad Hvar je i ove godine bio domaćin Nacionalne smotre turističke kulture 2016., koja je u svom devetom izdanju od 14. do 16. listopada 2016. prezentirala odabrane radove odgojno-obrazovnih ustanova na temu “Slikom i zvukom kroz moj zavičaj”.
Smotra se održava u organizaciji Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, OŠ Hvar i udruge Prokultura- Opservatorij kulturnih politika, uz pokroviteljstvo Grada Hvara i potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje.
Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir već treću godinu sudjeluje u natječaju Turističke kulture, a ove je godine s temom oživljene povijesti Đir po Krku prema očitovanju ocjenjivačkog povjerenstva uvrštena među pet nagrađenih srednjoškolskih uradaka. 
Srednju su školu Hrvatski kralj Zvonimir na 9. nacionalnoj smotri Turističke kulture dostojno i zapaženo predstavile kneginje Krčke: Eva Žužić, Mara Parentić (4.G) i krčka gradska straža: Luke Vladić (4.G) i Demir Ahmetović (4.HTT) pod vodstvom profesorice mentorice Gordije Marijan.
Na smotri su, osim zahvalnica učenicima i mentori, organizatori uručili i Diplomu našoj Školi kao Školi prijatelju baštine i turizma za dugogodišnji kreativan i inovativan rad na području istraživanja i očuvanja baštine u kontekstu promišljanja turističkog razvoja zavičaja.
Zahvaljujemo našim sponzorima puta na Hvar - Marini Punat, Centru za kulturu Grada Krka, PZ Vrbnik te Petru Kopanici i Udruzi knezovi Krčki Frankopani.

Mediji o nama:

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 19. 10. 2016. 08:40

Info dan mreža i inicijativa: Euroguidance, eTwinning, Eurodesk, Europass

 

U ponedjeljak, 3. listopada 2016. u zagrebačkom Kazalištu lutaka održan je 3. godišnji Info dan mreža i inicijativa s ciljem ukazivanja na važnost profesionalnog usmjeravanja koje dobiva sve veću pozornost, kako na europskoj, tako i na nacionalnoj razini. Sudionicima su na inovativan i praktičan način te kroz razgovor s korisnicima bila predstavljena pozitivna iskustva i mogućnosti u okviru EU mreža i inicijativa. Jedna od izlagačica bila je i naša profesorica i koordinatorica e Twinninga Ana Pasarić.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 4. 10. 2016. 08:51

Stručno vijeće školskih knjižničara Primorsko- goranske županije Vijest ima dokument u privitku

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir bila je domaćin Županijskog stručnog vijeća knjižničara Primorsko –goranske županije koje se održalo u petak, 30. rujna 2016.

Tema stručnog usavršavanja bila je glagoljica kao nematerijalno kulturno dobro. Gosti su tako mogli uživati u razgledu Bašćanske staze glagoljice pod vodstvom gospođe Branke Polonijo iz Udruge „Sinjali“. Uslijedio je posjet Vrbniku i razgled Knjižnice obitelji Vitezić uz stručno vodstvo Ivane Vladilo, dipl.knjižničarke. Po dolasku u Grad Krk gostima se predstavio domaćin  prošlogodišnjim, cjelogodišnjim projektom „ Slovim i glagoljam“- program uključivanja odgoja i obrazovanja u očuvanje i promicanje glagoljice kao nematerijalnog kulturnog dobra. Nakon domjenka, Nakladnička kuća Alfa promovirala je svoje najnovije naslove. Bio je to, još jedan, ugodno proveden radni dan.

http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/1303/strucni_skup_knjiznicari.jpg

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 4. 10. 2016. 09:25

Na Smotri hrvatskoga školskoga filma dva animirana filma Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Vijest ima dokument u privitku

Na Smotri hrvatskoga školskog filma, održanoj od 21. do 23. rujna 2016. godine u Velikoj Gorici, prikazana su čak dva animirana filma naših učenika među 51 filmom učenika osnovnih i srednjih škola koje je Povjerenstvo izabralo od 100 prijavljenih filmova.

Veliko  priznanje je i uvrštenje našeg animiranog filma Ujedinjeni u različitosti među tri srednjoškolska filma na DVD-u koji je objavila Agencija za odgoj i obrazovanje prema izboru Povjerenstva, kao presjek ovogodišnje školske filmske produkcije.

Školu su predstavili na Smotri aktivni članovi videodružine:Melanie Vičević, Emma Žnidarić i Luka Vladić (4.G) te mentorica Gordija Marijan.

Organizacija Smotre hrvatskoga školskoga filma proizvod je zahtjeva i programskih načela Agencije da se učitelji i nastavnici bolje upoznaju s kurikulskim načelima, potrebama suvremenoga društva, tehnološkim i tehnologijskim inovacijama kako bi njihov rad kvalitetnim i kreativnim mentorskim djelovanjem mogao što više i što bolje doprinijeti učeničkom stvaralaštvu.

Smotra je i ove godine ostvarila svoje zadaće: razvijanje kritičkih i kreativnih vještina učenika i razvijanje sposobnosti, pristupa, raščlambe, vrjednovanja i slanja poruke posredstvom filma.


http://www.azoo.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=6063:filmsko-stvaralatvo-uenika-prikazano-na-smotri-hrvatskoga-kolskog-filma-odranoj-u-velikoj-gorici-&catid=317:revija-hrvatskoga-filmskog-i-videostvaralatva-djece&Itemid=601

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 3. 10. 2016. 11:33

Poziv na roditeljski sastanak učenika - sudionika projekta „Skills 4 josbs“ Vijest ima dokument u privitku

Nositelj projekta: Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk

Referentni broj projekta: 2016-1-HR01-KA102-021693

Naziv projekta: Skills 4 jobs

Predmet: Poziv na roditeljski sastanak učenika -sudionika projekta „Skills 4 josbs“

 Krk, ponedjeljak 19. rujna  2016.

Slijedom odobrenog projektnog prijedloga u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za program Erasmus+ za 2016.g. za Ključnu aktivnost 1 projekata mobilnosti iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja pozivaju se roditelji/staratelji učenika sudionika projekta SKILLS 4 JOBS i učenici na RODITELJSKI SASTANAK koji će se održati u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, Krk u ponedjeljak 19. rujna 2016. u 18,00 h.

Dolazak na sastanak je obvezan.

Predmet rada:

Predstavljanje projekta SKILLS 4 JOBS
Zadaci i upute učenicima i roditeljima/starateljima vezane za provedbu mobilnosti
Potpisivanje suglasnosti roditelja o sudjelovanju učenika u projektu

Program Erasmus+ financiran je od EU, a u Republici Hrvatskoj provodi ga Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

Više informacija o projektu saznajte iz priloženog dokumenta:

http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/1286/Skills_4_jobs_(1).pdf

 

KoordinatorIca  projekta: Ana Pasarić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 16. 9. 2016. 12:51

Utrka pedalina na plaži Ježevac Vijest ima dokument u privitku

U četvrtak, 15.rujna 2016. tijekom 5., 6. i 7. školskog sata na plaži Ježevac održalo se mini natjecanje u vožnji pedalina. Utrka pedalina realizirana je u sklopu cjelogodišnjeg školskog projekta Ribanje i ribarsko prigovaranje.

U natjecanju su sudjelovali  učenici 1.E, 2.T i 3.G razreda. Ukupno je bilo 44 učenika koji su bili podijeljeni u 11 ekipa po četiti člana.

Pobjedila je ekipa Ribice koju su sačinjavali učenici 3.G razreda: Laura Lončarić, Glorija Olić,Kristijan Kosić i Dino Kosić. Drugo mjesto zauzela je ekipa 2.HTT razreda Puder, a treće Morski krastavci, također učenici 2.HTT razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 13. 9. 2016. 12:53

Pozdravljamo učenike prvih razreda Vijest ima dokument u privitku

1.GA

1.GB

1. HTT

1.E

1.U

1. S

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 5. 9. 2016. 08:50

Rezultati natječaja za sudjelovanje u Erasmus+ projektu INNOVATIVE TEACHERS FOR 21 CENTURY SCHOOL Vijest ima dokument u privitku

Temeljem dostavljenih prijava Projektni tim Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir objavljuje rang listu odabranih nastavnika za mobilnosti http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/1281/rang_lista_nastavnici.pdf

 

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 18. 8. 2016. 09:32

POPIS UDŽBENIKA ZA ŠK. GOD. 2016./2017. Vijest ima dokument u privitku

 

 Naslovi udžbenika za sljedeću šk.   godinu 2016./17.  isti su kao za prethodnu 2015./16. godinu.Popis udžbenika po  razrednim odjelima možete preuzeti  klikom na razred. 

 

 

1.G 1.T 1.E 1.U 1.S
2.G 2.T 2.E 2.U 2.S
3.G 3.T 3.E 3.U 3.S
4.G 4.T 4.E    
  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 11. 6. 2015. 10:50

NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U ERASMUS+ PROJEKTU INNOVATIVE TEACHERS FOR 21 CENTURY SCHOOL Vijest ima dokument u privitku

 

 

 

 

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk raspisuje Natječaj za sudjelovanje nastavnog osoblja u programu Erasmus+, ključna aktivnost 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince.

Riječ je o projektu mobilnosti koji je Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, Krk odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u okviru programa Erasmus+, uz financijsku potporu iz koje su pokriveni svi troškovi: pripreme, prijevoza, smještaja i organizacije stručnog usavršavanja.

Projektom se želi omogućiti jačanje upravljačkih kompetencija, povećanje profesionalnih kompetencija nastavnika i uvođenje novih metoda učenja i poučavanja.

Projektom će se ostvariti mobilnost 8 nastavnika.

Pravo podnošenja prijave na Natječaj imaju svi nastavnici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk.

Opći cilj projekta:

Profesionalno usavršavanje nastavnika kroz međunarodne edukacije i razmjenu znanja i iskustva s partnerima iz različitih europskih obrazovnih sustava, s ciljem primjene istog u budućem radu i razvoju škole.

Kriteriji za odabir nastavnika:

motivacija za učenjem i stjecanjem novih kompetencija i iskustava,
spremnost na diseminaciju novostečenih znanja i iskustava,
dobro poznavanje radnog jezika mobilnosti (engleski / talijanski jezik),
naglašeno zalaganje u dosadašnjem učenju i radu (projekti, izvannastavne aktivnosti).

Uz motivacijsko pismo prijavitelj je dužan podnijeti i životopis pisan u Europass CV dokumentu.

Rok za podnošenje prijave je 8 dana od dana objave putem e-pošte: ana.pasaric@skole.hr ili osobno na adresu škole, Vinogradska 3, 51500 Krk

Nastavnicima će biti izdana potvrda o obavljenom stručnom usavršavanju i Europass Mobility dokument od strane partnerske organizacije.

Više o natječaju pročitajte u linku:

http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/1280/natjecaj.docx

Obrazac prijave za sudjelovanje u programu:

http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/1280/PRIJAVA_ZA_SUDJELOVANJE_U_ERASMUS.docx

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 4. 8. 2016. 12:18

Rezultati natječaja za sudjelovanje u Erasmus + projektu Skills 4 Jobs Vijest ima dokument u privitku

Rezultati natječaja za sudjelovanje u Erasmus + projektu Skills 4 Jobs

Projektni broj: 2016-1HR01-K102-021693

Temeljem dostavljenih prijava Projektni tim objavljuje rang listu odabranih učenika za mobilnost u Lisabon.
Rang lista sastavljena je prema kriterijima iz natječaja i mjestu prebivališta. 
Kandidati imaju pravo žalbe do ponedjeljka 25. srpnja 2016. godine pismenim putem na adresu škole: Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Vinogradska 3, 51500 Krk ili e-mail: ana.pasaric@skole.hr

                                                                             Projektni tim

RANG LISTA

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 21. 7. 2016. 11:51

Stručno usavršavanje nastavnika u inozemstvu: Interactive technologies for the future classroom

U organizaciji nacionalne Agencije za mobilnost i programe EU i Future Classroom Lab-a iz Brisela nasa nagrađena profesorica Ana Pasarić sudjelovala je na trodnevnoj edukaciji pod nazivom Interactive technologies for the future classroom.

Izrada digitalnih interaktivnih nastavnih sadržaja, njihova implementacija u nastavi i koncept BYOD (Bring Your Own Device) koji podrazumijeva da ucenici koriste osobne pametne telefone u nastavi neke su od tema ove edukacije.

Novine u nastavnom procesu odnose se i na novi koncept učionice koja je podjeljena u šest zona za učenje. Svaka zona potiče specifičan oblik učenja i poučavanja te omogućava slobodu kretanja:

http://fcl.eun.org/learning-zones

O učionici budućnosti i nagrađenim nastavnicama HRT je snimio reportažu:

http://vijesti.hrt.hr/…/ucionica-buducnosti-vec-je-u-hrvatskoj

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 12. 7. 2016. 12:14

NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE U ERASMUS+ PROJEKTU - SKILLS 4 JOBS Vijest ima dokument u privitku

                

 

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka raspisuje Natječaj za sudjelovanje učenika u programu Erasmus+, ključna aktivnost 1 - Mobilnost u svrhu učenja za pojedince.

Riječ je o projektu mobilnosti koji je Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, Krk odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u okviru programa Erasmus+, uz financijsku potporu iz koje su pokriveni svi troškovi: pripreme, prijevoza, smještaja i organizacije stručne prakse/ praktične nastave.

Projektom se želi omogućiti stjecanje kompetencija u hotelijersko-turističkim i ugostiteljskim zanimanjima kako bi učenici u budućnosti bili konkurentniji na tržištu rada.

Projekt će uključiti ukupno 24 učenika i 2 nastavnika u pratnji:

- hotelijersko turistički tehničar - 8 učenika

- konobar - 8 učenika

- kuhar - 8 učenika

Pravo podnošenja prijave na Natječaj imaju svi učenici koji će školske godine 2016./2017. polaziti drugi i treći razred ugostiteljskog programa te treći i četvrti razred hotelijersko-turističkog programa Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk.

Opći cilj projekta:

Stručna praksa učenika u Lisabonu u hotelima i ugostiteljskim objektima s ciljem stjecanja kompetencija potrebnih za daljnje obrazovanje i rad na budućim radnim mjestima.

Kriteriji za odabir učenika:

  • opći uspjeh učenika
  • motivacija za učenjem i stjecanjem novih kompetencija i iskustava
  • posebna postignuća (npr. zapaženi rezultati na državnim i ostalim natjecanjima)
  • uspješno izvršavanje zadataka na praktičnom radu, snalažljivost u radnom okruženju i poštivanje radne etike te pravovremeno i uspješno izvršavanje radnih zadataka na dosadašnjem praktičnom radu (praktična nastava/stručna praksa)
  • razvijene socijalne vještine
  • dobro poznavanje engleskog jezika
  • naglašeno zalaganje u dosadašnjem učenju i radu (projekti, izvannastavne aktivnosti)
  • podjednaka zastupnljenost učenika po općinama i gradu Krku

Rok za podnošenje prijave je 8 dana od dana objave putem e-pošte: ana.pasaric@skole.hr ili osobno na adresu škole, Vinogradska 3, 51500 Krk

Trajanje mobilnosti za obavljanje stručne prakse/ praktične nastave iznosi ukupno 17 dana uključivo i 2 dana puta. Termin mobilnosti u dogovoru s partnerom Casa da Educacao je u studenom 2016.

Vrijeme provedeno na mobilnosti u Lisabonu učenicima je opravdano, učenici za to vrijeme obavljaju stručnu praksu/ praktičnu nastavu.

Učenicima će biti izdana potvrda o obavljenoj stučnoj praksi od strane partnerske organizacije koja će im poslužiti kao preporuka pri zapošljavanju ili sudjelovanju u sličnim projektima.

Više o projektu mobilnosti pročitajte u linkovima:

OPĆE INFORMACIJE O PROJEKTU

TEKST NATJEČAJA

OPIS I PLAN MOBILNOSTI

KRITERIJI ODABIRA UČENIKA

PRIJAVA_ZA_SUDJELOVANJE_U_ERASMUS.docx

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 7. 7. 2016. 08:34

MZOS: Odluka o upisu učenika u 1. razred srednje škole Vijest ima dokument u privitku

U linku možete pročitati Odluku o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2016./2017.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 31. 5. 2016. 09:36

STRUČNI SKUP NASTAVNIKA U OBRAZOVNOM SEKTORU STROJARSTVA, BRODOGRADNJE I METALURGIJE Vijest ima dokument u privitku

U utorak 21. lipnja 2016. u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir održan je stručni skup nastavnika u obrazovnom sektoru strojarstvo, brodogradnja i metalurgija koji izvode nastavu iz Tehnologije upravljanja i regulacije, (automehatroničar),Osnove automatizacije, (automehaničar i strojobravar).

Naš profesor Zoran Kalinić održao je predavanje na sljedeće teme: Osnove pneumatskog i elektropneumatskog upravljanja, Uvod u pneumatsko upravljanje, Upravljanje ovisno o volji, Upravljanje ovisno o položaju i logički sklop OR, Upravljanje ovisno o vremenu, Upravljanje ovisno o tlaku i logički sklop AND, Uvod u elektropneumatiku, Upravljanje ovisno o putu (položaju), Upravljanje ovisno o tlaku, Upravljanje ovisno o vremenu. 

Stručni skup je organiziran s ciljem unapređenja kompetencija nastavnika u području operativnog planiranja i izvođenja nastave u strukovnim nastavnim predmetima. 

http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/1266/skuuup.pdf

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 24. 6. 2016. 11:10

Posjet udruzi Ruta na Cresu Vijest ima dokument u privitku

Učenici 3. E ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju

Učenici trećeg razreda ekonomske škole, u pratnji razrednice, Dijane Stolfe posjetili su 16. svibnja 2016.  Cres i Mali Lošinj u sklopu terenske nastave Vježbeničke tvrtke. Prva stanica jednodnevnog izleta bila je udruga Ruta koja se bavi proizvodnjom prepoznatljivih creskih suvenira izrađenih od filcane vune. Udrugu je, po povratku sa zagrebačkog studija dizajna tekstila, osnovala gđa. Vesna Jakić. Nedostatak društveno-kulturnih sadržaja na Cresu bio je jedan od poticaja za osnivanje Rute. Naši su se učenici s velikim zanimanjem upoznali s procesom proizvodnje suvenira od filcane vune u prostorijama udruge koje se nalaze u gradu Cresu. Nakon zanimljivog posjeta Cresu, učenici su krenuli put Malog Lošinja gdje su posjetili Muzej Apoksiomena – brončanog kipa atlete pronađenog u podmorju lošinjskog arhipelaga. Učenici su na zabavan i njima privlačan način usvojili nekolicinu poduzetničkih vještina te uvidjeli važnost povezanosti škole s konkretnim primjerom dobre prakse. 

Radionica filcanja vune u Cresu

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 21. 6. 2016. 12:29

Mediji o nama Vijest ima dokument u privitku

Novi list, 9.lipnja 2016.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 20. 6. 2016. 13:06

Matea Velnić - prva hrvatska učenica eTwinning ambasadorica Vijest ima dokument u privitku

Agencija za mobilnost i programe Europske unije u travnju 2016. godine objavila je natječaj za učenike pod nazivom „Učenički eTwinning ambasadori”. 

Cilj ovog natječaja je odabir učeničkog eTwinning ambasadora u svrhu vršnjačke promocije eTwinninga i odgovornog korištenja IK tehnologija.Natječajem se bira jedan učenik ambasador. Prijaviti su se mogli svi učenici 3. i 4. razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj.  

Učenici su pozvani osmisliti uradak na temu digitalnog građanstva. Uratkom trebaju pokazati što za njih znači pojam odgovornog digitalnog građanina i kako oni mogu doprinijeti odgovornijem ponašanju prilikom svakodnevnog korištenja Interneta i IK tehnologija. Drugim riječima, u uratku trebaju biti vidljiva potrebna znanja i vještine koja mogu pomoći djeci i učenicima u odgovornijem i sigurnijem korištenju Interneta.

Prijave su se ocjenjivale prema sljedećim kriterijima:

kreativnost i originalnost
jasnoća poruke i pogođenost teme
kvaliteta sadržaja

Iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir na ovaj su se natječaj javili učenici 3. razreda smjer hotelijersko-turistički tehničar  Demir Ahmetović i Matea Velnić, iskusni eTwinneri.

Prijavljeni rad naše učenice Matee Velnić (3.HTT) ocijenjen je najboljim te je Matea  odabrana za prvog hrvatskog eTwinning učenika ambasadora u 2016. godini.

Od odabrane ambasadorice očekuje se suradnja s Nacionalnom službom za podršku eTwinningu u vidu promidžbe eTwinninga i odgovornog ponašanja na Internetu među svojim vršnjacima i hrvatskim korisnicima eTwinninga. Naša će učenička ambasadorica u pratnji svoje mentorice, profesorice Ane Pasarić gostovati na eTwinning webinarima, info danima i radionicama u organizaciji Nacionalne službe za podršku.

Osim posebne eTwinning uloge za područje Hrvatske koju će sada obavljati,  Matea je ostvarila pravo na putovanje na godišnju eTwinning konferenciju u Atenu u listopadu 2016. godine u pratnji svoje mentorice, profesorice Ane Pasarić.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 31. 5. 2016. 10:19

Predstavljanje Škole na Međunarodnoj konferenciji o izvrsnosti Vijest ima dokument u privitku

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir pozvana je biti dio prestižne Međunarodne konferencije o izvrsnosti i inovacijama u obrazovanju i psihologiji koja se održavala od 18. do 21. svibnja 2016. u Rijeci.

U četvrtak 19. svibnja 2016. na Filozofskom fakultetu u Rijeci učenici su predstavili našu školu, rezultate školskih projekata  i ono po čemu smo prepoznati kao primjer dobre prakse u radu s nadarenim učenicima.

Konferenciju Excellence in innovation in basic-higher education & psychology organizirao je Međunarodni centar za inovacije u obrazovanju iz Ulma u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci, Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Kontinuiranim provođenjem izvannastavnih aktivnosti, sudjelovanjem u projektima iz područja odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, cjelogodišnjim baštinskim projektima  u koje su uključeni svi učenici te rezultatima međunarodnog projekta eTwinning školskog partnerstva, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir prepoznata je, ne samo na nacionalnoj već i europskoj razini, kao centar izvrsnosti koji omogućuje darovitim učenicima da maksimalno iskoriste svoj potencijal sudjelovanjem u aktivnostima koje potiču razvijanje njihovih darovitosti.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 5. 2016. 11:27

Naša učenica Lucija Tomašić u Parlamentu mladih AEHT-e Vijest ima dokument u privitku

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir jedna je od dvadeset hrvatskih strukovnih škola u sektoru ugostiteljstva i turizma učlanjenih u AEHT (Assotiation Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et Tourisme) koja danas broji oko 400 učlanjenih škola iz cijele Europe. Njezine aktivnosti usmjerene su prema učenicima, nastavnicima i ravnateljima Škola, a odvijaju se u vidu seminara i osposobljavanja nastavnika, učeničkih natjecanja te nekoliko stalnih manifestacija: Godišnjih susreta, Božića u Europi i Parlamenta mladih AEHT-a.

Od 3. do 7. svibnja 20016. u Londonu se održavao AEHT Parlament mladih na temu utjecaja imigracija na turizam u Europi. Našu školu je predstavljala učenica Lucija Tomašić (4.HTT). Parlament mladih se održavao u Docklands akademiji  i zgradi Parlamenta u Londonu, gdje su učenici iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije,Nizozemske, Portugala, Turske, Finske i Ujedinjenog Kraljevstva raspravljali  o navedenoj temi.

Argumentirane rasprave – debate organizirane su na teme o utjecaju migracija na turizam, ulozi medija i političara prema imigrantima te razvoj turizma u takvim okolnostima.

Osim  sudjelovanja u debatama, učenici su mogli razgledati znamenitosti grada i družiti se u slobodno vrijeme.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 9. 5. 2016. 09:45

ZATVARANJE 22. DRŽAVNOG NATJECANJA IZ ENGLESKOG JEZIKA Vijest ima dokument u privitku

U srijedu, 13.travnja 2016. u hotelu Dražica održana je dodjela priznanja i nagrada najboljim učenicima 22.državnog natjecanja iz Engleskog jezika. U ime škole domaćina ravnateljica Đurđica Cvitkušić je nagradila učenike za osvojena prva mjesta. Vrijedne nagrade učenicima i mentorima osigurali su Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir i British Council, Oxford University Press i naklada Ljevak.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 15. 4. 2016. 08:39

TVOJA EUROPA, TVOJE MIŠLJENJE: Krčki gimnazijalci izrazili svoje mišljenje o pitanju migracija u Europi Vijest ima dokument u privitku

Ratovi i progon prisilili su više ljudi nego ikada na napuštanje domova i odlazak na opasan put u bolji život. Kako se nositi s odgovornošću europskih kreatora politike i odlučivati kako postupati s osobama koje traže utočište i sigurnost na našim granicama?

Na to pitanje odgovore su potražili učenici srednjih škola u okviru rasprave mladih Europljana pod nazivom Tvoja Europa, tvoje mišljenje.

Svake godine od 2010., stotinjak učenika dolazi u Bruxelles, u Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) raspravljati o relevantnim temama za mlade i Europu. To je prilika mladima za susret s učenicima iz drugih europskih država te za upoznavanje iz prve ruke s radom EGSO-a i EU-a. Ove godine su Hrvatsku predstavljali učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka.

Tijekom tri dana, od 17. do 19. ožujka. 2016., u središnjici EGSO-a učenici su promišljali o rješenjima na izazov migracija s kojima se Europa i ostatak svijeta danas suočavaju i predlagali konkretne mjere koje bi se mogle provesti u školama, udrugama i lokalnoj zajednici, kako bi se mladim migrantima pomoglo da se učinkovito integriraju u europsko društvo.

Za događanje su odabrane 33 škole od 400 koje su se prijavile iz 28 država članica, a prvi puta među njima su i škole iz pet država kandidatkinja (Albanije, Turske, Crne Gore, Srbije i Makedonije). EGSO ovo događanje organizira sedmu godinu za redom kako biomogućio da se stavovi, iskustva i ideje mladih ljudi uzimaju u obzir prilikom izrade politika EU-a.

U sklopu prijave na događanje srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir objasnila je zašto želi sudjelovati: „Više od pola milijuna izbjeglica prošlo je kroz našu zemlju na putu prema Njemačkoj. Prema tim ljudima u različitim se zemljama postupa na različiti način. Skupina vrlo motiviranih učenika iz naše škole svakako bi imala nešto za reći o tom pitanju.“

Hrvatsku su, u raspravi mladih Europljana na temu izbjegličke krize, predstavljali krčki srednjoškolci: Niko Peričić, Eleonora Lekić, Melanie Vičević (3.G) i mentorica prof. Carol Marković.

Lidija Pavić-Rogošić, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, posjetila je 4. ožujka 2016. Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir kako bi  učenike pripremila za sudjelovanje u raspravi mladih Europljana i kako bi im pomogla da se pripreme za to događanje koje je ove godine posvećeno pitanju migracija u Europi.

Zadaća učenika iz cijele Europe bila je predložiti konkretne mjere koje bi se mogle provesti kako bi se mladim migrantima pomoglo učinkovito integriranje u europsko društvo.

O raspravi i konkretnim prijedlozima mladih Europljana na skupu u EGSO-u u Bruxellesu od 17. do 19. ožujka 2016. pročitajte  OVDJE .

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 21. 3. 2016. 13:24

Tvoja Europa, tvoje mišljenje Vijest ima dokument u privitku

Lidija Pavić-Rogošić, članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), posjetila je 4. ožujka 2016. krčku Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir kako bi skupinu učenika pripremila za sudjelovanje u raspravi mladih Europljana pod nazivom Tvoja Europa, tvoje mišljenje, koja će se održati u Bruxellesu od 17. do 19. ožujka 2016.Hrvatsku će ove godine predstavljati naši učenici, i to: Melani Vičević, Eleonora Lekić i Niko Peričić s mentoricom Carol Marković.

Njima, ali i većem krugu učenika, predstavila je aktivnosti i ulogu EGSO-a kao glasa civilnog društva u Europi te je s njima razgovarala o načinu sudjelovanja u raspravi. Zadaća učenika iz cijele Europe bit će predlaganje konkretnih mjera koje bi se mogle provesti u školama, udrugama i lokalnoj zajednici, kako bi se mladim migrantima pomoglo da se učinkovito integriraju u europsko društvo.

Za događanje su odabrane 33 škole od 400 koje su se prijavile iz 28 država članica, a prvi puta među njima su i škole iz pet država kandidatkinja (Albanije, Turske, Crne Gore, Srbije i Makedonije). EGSO ovo događanje organizira sedmu godinu za redom kako bi omogućio da se stavovi, iskustva i ideje mladih ljudi uzimaju u obzir prilikom izrade politika EU-a.

U sklopu prijave na događanje Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir objasnila je zašto želi sudjelovati: „Više od pola milijuna izbjeglica prošlo je kroz našu zemlju na putu prema Njemačkoj. Prema tim ljudima u različitim se zemljama postupa na različiti način.

Skupina vrlo motiviranih učenika iz naše škole svakako bi imala nešto za reći o tom pitanju.“

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 4. 3. 2016. 12:44

Naši učenici predstavnici Hrvatske u Bruxellesu

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir je na natječaju "Your Europe, Your Say 2016!", koji je provela briselska organizacija Europskoga ekonomskog i socijalnog odbora (EESO), odabrana sudjelovati na konferenciji u Bruxellesu.

Program „Tvoja Europa, tvoj glas“ namijenjen je školama iz europskih zemalja članica Europske unije, a svrha programa je upoznavanje nastavnika i učenika s funkcioniranjem Europske unije, radom EESO-a, kao i poticanje mladih na aktivno građanstvo.

Troje učenika naše škole iz 3. G razreda te mentorica Carol Marković, prof. engleskog jezika posjetit će Bruxelles od 17. do 19. ožujka 2016. i sudjelovati u radionicama i raspravama na temu izbjegličke krize u Europi.

 Ideja projekta je da timovi od troje učenika s mentorima iz svake od 28 zemalja članica EU iznesu kroz trodnevne radionice i prezentacije svoje ideje i prijedloge inicijativa za kreiranje europske politike. Na taj način, mladi stječu iskustvo kako kao dio civilnog društva mogu utjecati na stvaranje zakona, propisa ili inicijativa u EU.

Iz zemalja članica EU, koje su imale pravo apliciranja, na natječaj se prijavilo više od 400 škola, a Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir predstavljat će Republiku Hrvatsku.

Više pročitajte u poveznici:http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.events-and-activities-your-europe-your-say-2016

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 22. 1. 2016. 09:59

Predavanje o sigurnosti u prometu Vijest ima dokument u privitku

Dana 24.11.2015.g., u prostorijama Osnovne škole u Krku, 30 učenika naše škole (1.S, 2.S, 3.S te predstavnici ugostiteljsko-turističkog usmjerenja) prisustvovalo je  predavanju na temu "Mladi i alkohol u prometu" koje su održali policijski službenici Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Učenici su upoznati s najčešćim uzrocima i posljedicama prometnih nezgoda, s naglaskom na stradavanje mladih vozača u prometu. Uz predavanje učenici su imali priliku iskušati i tzv. pijane naočale koje simuliraju razne stupnjeve alkoholiziranosti te osobno" iskusiti" kako alkohol utječe na određene vještine, primjerice kao što je sposobnost hodanja ili održanja ravnoteže.

Pažnju naših učenika privukao je i simulator vožnje motocikla, razgledavanje policijskog motocikla, presretača, i unutrašnjosti službenih vozila policije ("marica"). Poseban je interes privukao i policijski pas zadužen za detekciju eksploziva koji je pokazao neke svoje vještine.

Ova zanimljiva i edukativna radionica koju su održali policijski službenici iz Odjela prevencije u suradnji s djelatnicima HAK-a dobar je uvod u aktivnosti koje će se u našoj školi provoditi u Mjesecu borbe protiv ovisnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Daria Papa  datum: 25. 11. 2015. 11:44

Bodulski Nulti dan emisije štetnih plinova Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 20. 11. 2015. 08:57

STRUČNI SKUP NASTAVNIKA/CA IZ OBRAZOVNOG SEKTORA STROJARSTVO, BRODOGRADNJA I METALURGIJA Vijest ima dokument u privitku

   U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir, 6. studenoga 2015. održao se stručni skup za nastavnike koji izvode nastavu u programu za zanimanja: Automehaničar, Automehatroničar i Tehničar za vozila i vozna sredstva.Tom prigodom nastavnici su upoznati s mogućnostima automatizacije i upravljanja pri izvođenju programa vježbi u automehanici služeći se programom FestoFluidsim-P. Predavač na stručnom skupu za nastavnike struke bio je prof. Zoran Kalinić.   

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 11. 11. 2015. 19:55

E-twinning projektu EU priznanje Vijest ima dokument u privitku

eTwinning brošuru preuzmite ovdje!

Čestitka 

Više o eTwinning projektu pronađite u linkovima:

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p105356/welcome

http://www.sshkz.hr/etwinning

Čestitka župana Primorsko-goranske županije

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/t31.0-8/s960x960/12237974_757939077644546_6604044158431216140_o.jpg

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 6. 11. 2015. 10:24

Milenijska fotografija Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Vijest ima dokument u privitku

Učenici i nastavnici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u četvrtak 22. listopada 2015. sudjelovali su u stvaranju milenijske fotografije. Na prostoru parkirališta ispred škole stali su u formu glagoljskog slova Az i odaslavši poruku jedinstva ušli u vječnost fotografske memorije.
Az (stsl. azъ "ja") je prvo slovo glagoljske azbuke, a koristilo se za pisanje glasa A i zapis broja 1. Prvo mjesto pripada i našoj Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir u srednjoškolskom obrazovanju mladih na otoku Krku. 
Zahvaljujemo našem bivšem učeniku Gordanu Nekiću koji je snimio jedinstvene fotografije iz zraka svojom bespilotnom letjelicom. 


 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 22. 10. 2015. 15:02

Đir po Krku

  Krčki srednjoškolci odjeveni u srednjovjekovne kostime krčkih knezova Frankopana, starih Rimljana i krčke nošnje, dočarali su ugođaj grada Krka i njegove povijesti  kroz  turističko-promidžbeni film Đir po Krku.

Programom oživljene povijesti učenici, kao turistički vodiči u ulogama povijesnih likova, vode  posjetitelje u obilazak  Krka od zapadnih gradskih bedema, ulaskom na Porta Pizanu, putem glavne gradske ulice i dalje kroz povijest grada. Čine to na atraktivan i ozbiljan, a istovremeno mladenački i zabavan način, pozivajući sve znatiželjnike da uz Rimljane, srednjovjekovne krčke knezove i kneginje, zaštitnika grada Krka sv. Kvirina i prizorima iz svakodnevnog otočkog života starih Krčana, uz mjesta turističke signalizacije i označenih povijesno-kulturnih znamenitosti, otkriju ljepote grada Krka. 

Vi koji ih znate  čitati ili svojom maštom i uživljavanjem prizivati, ti tajni i skriveni znakovi vremena, svjedoci tisuća godina povijesti našega grada, otkrit će vam svjetove istog prostora u različitim  vremenima. Pisana riječ uklesana u kamen ili neispisan kamen ugrađen u zidine i zdanja pozivaju u đir Presjajnim gradom Krčana.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 30. 6. 2015. 11:10

PRVI POSJET MINISTRA MORNARA SREDNJOJ ŠKOLI HRVATSKI KRALJ ZVONIMIR U KRKU

Image Hosting by PictureTrail.com

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta,  prof. dr. sc. Vedran Mornar, u utorak je 2. lipnja 2015. u sklopu svog najavljenog službenog obilaska, osim posjete Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan u Omišlju i Krku, posjetio i jedinu srednju školu na otoku – Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir. To je ujedno bio i prvi posjet ministra Srednjoj školi pa ovaj datum postaje vrlo važan datum u novijoj povijesti škole.

Image Hosting by PictureTrail.com

Uz ministra Mornara, našom su školom prošetali i župan Zlatko Komadina te pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije – mr. sc. Edita Stilin. Toga dana gosti su nam bili i gradonačelnik Krka, prof. Darijo Vasilić, ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan prof. Serđo Samblić te načelnica Omišlja Mirela Ahmetović i načelnik Malinske Robert Anton Kraljić.

Na ulazu Škole navedene je srdačno dočekala ravnateljica prof. Đurđica Cvitkušić izrazivši im dobrodošlicu. U šetnji školskim hodnicima i prostorijama, ravnateljica je uvažene goste upoznala s programima i specifičnostima škole, brojnim aktivnostima (projektima, natjecanjima, podacima o broju učenika, učenicima putnicima i sl.). Ministar Mornar pokazao je veliko zanimanje za rad i funkcioniranje ove, jedine srednje škole na otoku Krku. Tako se boraveći na satu povijesti 1. razreda gimnazije prisjetio svojih srednjoškolskih dana, a obišao je i sportsku dvoranu gdje je imao priliku čuti uvježbavanje školskoga zbora za priredbu povodom Dana škole koja je uslijedila sutradan. Tom su prigodom djevojke ministru otpjevale domaću pjesmu – Sinoć kad san ti proša, a on je vidno iznenađen i zadivljen ostvarenjima učenika ove škole, u pratnji ravnateljice, pogledao i postav izložbe, dijela ovogodišnjeg školskog projekta „Zasopimo, zakantajmo, zatancajmo“. Također, imao je čast pretpremijerno pogledati učenički videouradak Đir po Krku. Ministar je istaknuo kako je i otprije upoznat s uspjesima naših učenika. Ravnateljica prof. Đurđica Cvitkušić naglasila je kako su izvrsni uspjesi učenika i škole rezultat ulaganja i kontinuiranog rada.  

Image Hosting by PictureTrail.com

Ponajprije, kako ističe ravnateljica, moto Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir glasi škola za otok koja je uvijek vezana uz tradiciju i bogato kulturno nasljeđe kroz brojne nastavne i izvannastavne programe te usko povezana sa svim institucijama otoka Krka.

Na kraju obilaska, u ugostiteljskom praktikumu, maturanti ugostiteljskog usmjerenja počastili su ministra i ostale goste svojim kulinarskim uratcima.

S namjerom da ovaj dan ostane zapisan u sjećanjima profesora i učenika škole, kraj je posjeta zabilježen zajedničkom fotografijom.

Image Hosting by PictureTrail.com 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 5. 6. 2015. 09:44

IZ MEDIJA...

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 25. 5. 2015. 10:07

Naša škola u Europskom parlamentu u Strasbourgu Vijest ima dokument u privitku

Maturanti Srednje škole  Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka na jedan dan postali europarlamentarci i predstavili Hrvatsku na prvoj „Euroscoli“ u 2015. godini, održanoj 22. siječnja 2015. u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

O našim maturantima u Europskom parlamentu pročitajte klikom na više, a predstavljanje naših učenika u Europskom parlamentu u Strasbourgu(od 58.05 min) pogledajte klikom na video u linku: http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20150122IPR12305/html/EUROSCOLA-meeting-22-01-2015-10001300

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2015. 13:33

eTwinning projekt: Turizam i socijalno poduzentištvo Vijest ima dokument u privitku

Učenici 2.HTT i 3.U razreda videouratkom su prikazali izradu otočkih slastica: imbriagona, smokvenjaka i frita. Snimanje i montažu video kuharica potpisuju učenici 4.HTT razreda Antonio Brusić i Filip Trinajstić. Svi video uradci su na engleskom jeziku i dio su projekta Turizam i socijalno poduzentištvo. Cilj aktivnosti je upoznavanje škola partnera u  projektu koje dolaze iz različitih zemalja te upoznavanje njihovih tradicija i kultura kroz božićne običaje i slastice.

Recepte na hrvatskom jeziku možete vidjeti/prelistati u e-kuharici:
http://issuu.com/mateavelnic/docs/recepti_na_hrv

Uživajte u Božićnoj priči koju je osmislila i u krugu svoje obitelji snimila naša učenica Lucija Ostrogović iz 4. razreda gimnazije. Lucija nas je podsjetila na stari vrbnički običaj ”Mužići i ženice”. Riječ je o božićnom pecivu u obliku ljudskih figurica kojim su darivana djeca u vrijeme Božića. Osim figurica djevojčice i dječaka, izrađivala su se i peciva u obliku ribe (simbol Isusa) ili petešića (Sv. Petar). Zanimljivo je da je taj običaj zabilježen samo u Vrbniku.

Video uradak je snimljen na engleskom jeziku i dio je eTwinning projekta Turizam i socijalno poduzentištvo.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 16. 12. 2014. 12:47

Učenici 2.HTT u eTwinning projektu -Tourism and social entrepreneureship

Aktivnim sudjelovanjem u projektu, koristeći TwinSpace portal i informacijsko-komunikacijske alate, učenici 2. HTT usavršavaju engleski jezik i usvajaju komunikacijske i prezentacijske vještine pod vodstvom profesorica Ane Pasarić i Carol Marković.
Projektnom timu pridružili su se učenici 4.HTT razreda: Antonio Brusić i Filip Trinajstić te učenici 3.U razreda pod mentorstvom nastavnika ugostiteljske struke Katice Kovačević i Željka Cvitkušića.

Pogledajte glog (internetski (online) plakat kojem se mogu dodavati različiti elementi kao što su tekst, audio zapisi, fotografije, video zapisi, hiperlinkovi i dr.), učenika Davida Katunara i online predstavljanje naše ekipe partnerskim školama iz Portugala, Poljske i Rumunjske.
Video prezentaciju projektnog tima napravila je učenica Matea Velnić.

http://davidkatunar18.edu.glogster.com/croatia-project-team/

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 19. 11. 2014. 12:36

Biti drugačiji je upravo ono što vrijedi

Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir osvojili 1. mjesto na natječaju Oboji svijet šarenim bojama tolerancije!

Svi smo mi različiti. Ta različitost nas obogaćuje i veseli čineći život punim raznih boja mišljenja, uvjerenja, jezika i svega drugoga što nas čini posebnima. Tu različitost, taj široki spektar boja ljudskosti, treba svakim danom njegovati i održavati, a najbolje oruđe za to je tolerancija. Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i načina bivanja ljudima.

                                 Tolerancija je harmonija u različitosti!

U petak, 14. studenoga 2014. povodom Međunarodnog dana tolerancije, u Kinu Europa u Zagrebu, održana je priredba Oboji svijet! i održana svečana podjela nagrada najboljim radovima pristiglim na nagradni natječaj Foruma za slobodu odgoja pod nazivom Oboji svijet šarenim bojama tolerancije. Natječaj promiče toleranciju, jednakost, nenasilje, kreativnost i inovativnost među učenicima u školama u Republici Hrvatskoj.

Na natječaj su pristigla 533 kreativna rada koje je izradilo preko 1500 učenika/ca iz 18 županija iz cijele Hrvatske.

Učenici četvrtog razreda gimnazije sudjelovali su u kategoriji Oboji svijet djelom i osvojili prvo mjesto.

Nagrađeni videouradak kojeg su osmislili i snimili pod mentorstvom prof. Gordije Marijan nosi naziv Usudi se biti drugačiji i na iznimno kreativan način progovara o temama: različitost, prihvaćanje, komunikacija, tolerancija i zajedništvo.

Čestitamo: Denisu Nešiću, Silviu Šimuniću, Nikolini Mrakovčić, Luki Broziću, Luciji Ostrogović, Marti Justić, učenicima 4. G razreda i mentorici Gordiji Marijan.

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 15. 11. 2014. 09:58

Počast Gradu Heroju - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir i njihovi profesori, u utorak 18. studenoga 2014. godine, obilježili su 23. godišnjicu stradanja Vukovara, pod sloganom: I u mom gradu Vukovar svijetli. I zaista je svijetlilo! Učenici su upalili lampione u obliku vukovarskog vodotornja, poznatog simbola žrtve, ali i snage Vukovara, pred školom i na Veloj placi i na taj način izrazili duboko poštovanje te odali počast svim stradalnicima i žrtvama Grada Heroja.

 

Lampioni u obliku vukovarskog vodotornja stigli su u Krk iz Vukovara. Dio sredstava kojima su plaćeni bit će doniran u humanitarne svrhe, za potrebe Vukovarskih leptirića - udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju. Na taj način, svaki kupljeni i zapaljeni vukovarski lampion prilog je pamćenju slavne prošlosti Grada Heroja, ali i doprinos budućnosti Vukovaraca koji su ipak njegovo najveće svjetlo.

Prije dvadeset i tri godine, 18. studenoga 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, u Vukovaru je prestao otpor hrvatskih branitelja. Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. godine, Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane grada Vukovara - simbola hrvatske slobode.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 5. 11. 2014. 12:52

eTwinning projekt-Tourism and social entrepreneureship

Zajedno s  partnerskim školama iz Portugala i Poljske, naša  škola se priključila eTwinning (The community for schools in Europe), online obliku međunarodne suradnje.

Cilj projekta je promocija poduzetništva u području turizma.
Aktivnim sudjelovanjem u projektu koristeći TwinSpace portal i informacijsko-komunikacijske alate, učenici će usavršiti engleski jezik i usvojiti komunikacijske i prezentacijske vještine.

 U projektu sudjeluju učenici 2.HTT razreda  pod vodstvom profesorice Ane Pasarić. 

Projektnom timu pridružili su se učenici 4.HTT razreda:Antonio Brusić i Filip Trinajstić te učenici 3.U razreda.
Prva projektna aktivnost bila je predstaviti sebe i školu video uratkom i video receptima tradicionalnih božićnih slastica kojom će svaka škola predstaviti  regiju iz koje dolazi.

U četvrtak, 16.studenog 2014. snimljeni su kadrovi video kuharice. Marljivi učenici 3.U razreda pod mentorstvom nastavnika struke Katice Kovačević i Željka Cvitkušića prezentirali su izradu autohtonih krčkih slastica: frita, smokvenjaka i imbriagona, a učenici 2.HTT razreda: Donatela Dekanić, Eugen Skladany i Demir Ahmetović,  pod mentorstvom profesorice Carol Marković,  detaljno su prezentirali  postupak izrade slastica na engleskom jeziku. Sve spomenuto, fotoaparatom  su zabilježili učenici 4.HTT razreda Antonio i Filip.

      Rezultati rada ovog dijela cjelogodišnjeg projekta bit će prezentiran javnosti  na Božićnom humanitarnom sajmu  u sklopu kojega će učenici, uz krčke tradicionalne slastice, prezentirati i slastice sudionika partnerskih škola.

    

http://www.grad-krk.hr/Pocetna/Krcki-srednjoskolci-u-projektu-eTwinning.aspx

http://otok-krk.org/krk/hrvatska/krcki-srednjoskolci-prikljucili-su-se-projektu-etwinning

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 10. 2014. 13:39

Humanitarna prodajna akcija povodom obilježavanja Dana kruha-Dana zahvalnosti za plodove zemlje

          

          „Meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće.”

                             Evanđelje po Mateju

 

                                                                                      

Dan kruha pod geslom "Kruh naš svagdašnji" obilježen je u našoj školi za vrijeme trajanja velikog odmora u četvrtak 30. listopada 2014. humanitarnom akcijom i prigodnom degustacijom pekarskih proizvoda.

Ovom prigodom učenici ugostiteljskih razreda su pripremili u školskoj kuhinji slastice koje su predstavili u atriju škole. Uz učenike iz ugostiteljskih razreda, svoj doprinos obilježavanju Dana kruha dali su i učenici iz svih ostalih usmjerenja.

Hodnicima škole širio se miris kruha, pogačica, kiflica koje su učenici uz malu pomoć roditelja sami izradili. Prije nego li su ih kušali, slatke i slane proizvode od kruha, prigodnim riječima je blagoslovio vlč. Anton Peranić. „KRUH – Karitativni rad uvijek hvale vrijedan“ i „ Kaži Rado Uvijek Hvala“, samo su neke od poruka koje su se mogle čuti u prigodi obilježavanja Dana kruha u krčkoj srednjoj školi. Izložena peciva su prodavana za simboličan iznos, a prihod koji je prikupljen prodajom peciva i kolača i ove godine bi trebao otići u humanitarne svrhe. Nastojimo prikupiti određeni iznos novčanih sredstava i donirati ih onima kojima je najpotrebnije.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji i koji su za ovu priliku ispekli peciva i kolače.  

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 21. 10. 2014. 13:33

Dan kravate

Krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir tradicionalno obilježava Dan kravate

Škola je svake godine 18. listopada ukrašena neobičnim modnim dodatkom - kravatom dugom dvadeset metara koju su učenici i profesori napravili 2010. godine. Svečano obilježavanje ovog dana škola provodi od 2008., kada je Hrvatski sabor jednoglasnom odlukom zastupnika 18. listopada proglasio nacionalnim Danom kravate. Učenici tada već tradicionalno dolaze u školu ukrašeni kravatom, slaveći dan svečanosti, uljuđenosti, ponosa i zajedništva, pridružujući se tako simbolično srednjoškolskoj zajednici.

Neobična je kravata sastavljena od različitih komadića platna spojenih u šarenu cjelinu. Svaki komadić šarene kravate predstavlja jednog učenika, dio razred, a cijela kravata predstavlja čitavu školu. Njome su kretivni srednjoškolci željeli istaknuti vrijednost zajedništva u različitosti te na mladenački način od kravate stvoriti maštoviti proizvod. Kravatu najčešće nose ozbiljni i zaposleni ljudi te ona rijetko čini dio mladenačkog odijevanja. Stoga je odlučeno da se među mladima popularizira upravo ovaj modni detalj. Projekt obilježavanja Dana kravate u odgoju i obrazovanju srednjoškolaca naglašava proces razvoja nacionalnog identiteta, s naglaskom na kreativnost, interese i ideje, uključujući također odgoj za prepoznavanje te poštivanje kultura drugih naroda. U tom procesu kravata simbolizira uspješnost i uljuđenost, a istovremeno predstavlja najprepoznatljiviji dio imidža Hrvatske. Kravata je 2010. godine bila postavljena na zgradu Stare gradske vijećnice u centru grada Krka, a kako je bura ometala postavljanje instalacije, domišljati su je učenici omotali oko zdenca na Veloj placi u Krku. Od tada, svake godine 18. listopada postavljamo kravatu na zgradu ili unutar naše škole kao zanimljivu instalaciju i svečano obilježavamo Dan kravate.

Mediji o nama:

http://www.srednja.hr/Novosti/Hrvatska/Fotogalerija-Hrvatski-srednjoskolci-obiljezavaju-Dan-kravate

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 16. 10. 2014. 08:46

Oni su bolja Europa

Prošle smo vam godine s ponosom predstavili 3.G - razred školskih rekordera po uspjesima na natjecanjima, poželjevši im da tako nastave kao maturanti i sljedeće godine. Naši vrijedni ovogodišnji maturanti iz 4.G pobjedom na natječaju "Moje ideje za bolju Europu" dokazuju da su na pravom putu te da su upravo oni bolja Europa!

Sudjelovali: učenici 4.G razreda Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk

Mentorica: Gordija Marijan

Montaža: Silvio Šimunić

Napravili: Nikolina Mrakovčić & Denis Nešić

Mentorica: Gordija Marijan

Glazba: Background music by Xavier Kadeem

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 10. 10. 2014. 20:05

Učenici 4. G razreda pobjednici natječaja Moje ideje za bolju Europu

S ponosom javljamo da je naša škola na popisu nagrađenih na natječaju Moje ideje za bolju Europu u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Natječaj namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina iz cijele Hrvatske, službeno je prednatjecanje za sudjelovanje u programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Zbog dojmljivosti i ostalih pristiglih radova (3 rada) četvrtog razreda gimnazije iz Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk, nagrađen je rad učenica Lucije Ostrogović i Marte Justić. Učenice su osvojile putovanje u Strasbourg početkom 2015. za 24 učenika i 2 mentora iz svoje škole. Od čestitamo Luciji Ostrogović, Marti Justić, Denisu Nešiću, Nikolini Mrakovčić, Silviu Šimuniću, cijelom 4.G razredu i mentorici Gordiji Marijan!

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 10. 10. 2014. 20:00

Svjetski dan mira - ENO projekt

         Image Hosting by PictureTrail.com

         Image Hosting by PictureTrail.com

Ovogodišnji maturanti, učenici 4.G razreda, šesta su generacija maturanata naše škole uključena u međunarodni Eno projekt sadnje stabala koji ove godine slavi desetu godišnjicu postojanja. Maturanti su, nastavivši tradiciju sadnje stabla masline - simbola mira povodom Svjetskog dana mira, na opipljiv način promišljali o temeljnim vrijednostima miroljubivosti, tolerancije, poštivanja različitosti, mirnog rješavanja sukoba, kulture mira, poštivanja vlastitog i tuđeg kulturnog i biološkog bogatstva, održivog razvoja i odgovornosti za okoliš.Posebna nam je čast što je Grad Krk, na našu inicijativu, odlučio podržati projekt Enviroment Online - ENO i uključit će se u program ENO Green Cities Network. Ulaskom u mrežu ENO gradova, od Grada očekujemo da nam svake godine donira sadnicu, sjeme ili područje za sadnju. Zahvaljujemo na podršci i veselimo se budućoj suradnji.

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 25. 9. 2014. 18:06

Naša škola u novim EU projektima Vijest ima dokument u privitku

 Na stručnom seminaru „ eTwinning Contact Seminar on Entrepreneurship" (kontakt seminar na temu: Poduzetništvo u eTwinning projektima), održanom od 3. do 6. srpnja u Varšavi, kao jedan od 5 predstavnika iz Hrvatske sudjelovala je i naša profesorica informatike i pedagoginja Ana Pasarić. (na slici: treća s lijeve strane).

Image Hosting by PictureTrail.com

Profesorici Pasarić to je već druga eTwinning mobilnost koja je financirana u okviru programa Erasmus +, eTwinning od strane Europske unije preko Agencije za mobilnost i programe EU.

Cilj je eTwinning programa mobilnosti, namijenjenog međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole, osigurati prilike i instrumente za internacionalizaciju i uvođenje inovativnih praksi u području obrazovanja.

Na kontaktnom seminaru u Varšavi sudjelovalo je oko 50 učitelja i profesora iz  Latvije, Litve,  Hrvatske, Malte, Poljske, Portugala i Švedske, koji su imali priliku doznati više o načinima osmišljavanja eTwining projekata i uvođenju inovacija u nastavu.

Tema seminara bili su eTwinning projekti vezani uz poduzetništvo, čije kompetencije valja razvijati kod osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika.

Tijekom seminara Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir registrirala je jedan eTwinning projekt pod nazivom Tourism and social entrepreneurship (Turizam i društveno poduzetništvo),  koji je odobren od strane Agencija za mobilnost i programe EU: National Support Service Croatia, Portugal i Central Suport Service. Suosnivač projekta je Escola Secundaria Ferreira Dias iz Portugala, a  projektu će se pridružiti kao članovi i dvije srednje škole iz Poljske. Projektu će se tijekom realizacije pridružiti i druge zainteresirane škole iz EU.

Image Hosting by PictureTrail.com    

Hrvatska delegacija u Varšavi       

Image Hosting by PictureTrail.com

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 10. 7. 2014. 08:22

Storija od ovac i sira Vijest ima dokument u privitku

 U sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista "INA za mlade" kojim su se pozivale sve škole, osnovne i srednje da prijave ekoprojekte na nagradni natječaj, naša škola posebno je pohvaljena za projekt Žuto zlato otoka krka koji promiče ovčarstvo i proizvodnju ovčjeg sira i od kulturoškog su značaja za otok Krk. Više pročitajte u članku Novog lista od 5. prosinca 2014.

http://ss-hrvatskikraljzvonimir-krk.skole.hr/upload/ss-hrvatskikraljzvonimir-krk/newsattach/866/File0047.pdf

         

 

Onda sjedne i sve po redu prione musti

ovce i bekave koze i pod svaku metaše mlade.

Kad mu se usiri pô mlijeka bijelog,

sirom odmah skupi to i u pletene košare metne.

Drugu polovinu mlijeka u posude izli, da ima

odakle uzet da pije i da mu za večeru bude

                     (Homer, Odiseja - opis kako kiklop Polifem radi sir)

       Iz prirodnog ritma življenja na otoku proizašla je višestoljetna tradicija preživljavanja pomoću ovce. Od prapovijesti do danas, na ovom škrtom otočnom tlu, ovca je bila i ostala zlatni izvor, darežljiva hraniteljica, narodni simbol. Bez ovce čovjek nije mogao opstati i održati se. Stoljećima, ovca je davala sve od sebe. Hranila otočnog čovjeka mlijekom, skutom, sirom i mesom. Darivala vunom, runom i kožom. U ovcu su se Boduli odijevali i obuvali, ovcom se pokrivali. Solju začinjeno otočno raslinje prepuno bogatih eteričnih mirisa, tajna je posebnosti otočne ovce, slasti njezina janjeta i neodoljiva okusa sira, skute i presneca, koji svojim prepoznatljivim okusima zavičaja, bogate gastronomsku i turističku ponudu otoka. Ovčarstvo je tijekom povijesti bilo jedna od najvažnijih poljoprivrednih djelatnosti na otoku Krku. Danas je krčka ovca najpoznatija po janjetini bogatog okusa, no ona predstavlja samo jedan dio ovčjih prehrambenih proizvoda. Prepoznavši potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva u cilju očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine vezane za ovu djelatnost, pokrenuli smo projekt Storija od ovac i sira koji promovira dotičnu djelatnost kao dio kulturološkog značaja za otok Krk. Prema načelima tradicija-znanje-edukacija snimljen je dokumentarni film o pravljenju ovčjeg sira jer se smatralo da film najbolje prenosi znanje i informacije. Dokumentirali su i javnosti prezentirali sve razine ovčarskog življenja i proizvodnje sira, učenici - polaznici videoradionice: Antonio Brusić (3.HTT), Ena Kaurić (1.G), Filip Trinajstić (3.HTT) i Emma Žnidarić (1.G)., uz stručno vođenje i podršku fotografa Ivice Brusića, a pod mentorstvom voditeljica projekta "Krčki sir - žuto zlato otoka Krka", profesorica: Ane Pasarić i Mirjane Komadina - Mergl. 

Ulazeći u prostor intimnosti vještih demonstratora, u skrivene dijelove obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, zahvalu dugujemo proizvođačima krčkog ovčjeg sira Katici Kovačević i Matku Pavanu iz Vrbnika. Zabilježivši trag jednog vremena, generacija i običaja, vrijedi svakako, podastrijeti ga javnosti jer se time iskazuje pripadajući otočni identitet.

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 3. 7. 2014. 13:17

Izložba Tanac na zelenon

 

Maštovitim instalacijama, fotografskim, likovnim i video radovima posvećenim ljubavi prema bioraznolikosti otoka Krka, udružili smo se u igri stvaranja.

Više pročitajte u nastavku vijesti.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 22. 5. 2014. 13:40

Posjet učenika iz Njemačke

           Image Hosting by PictureTrail.com

U petak, 25.4.2014. našu školu je posjetila grupa od sedam njemačkih učenika u dobi od 13 do 17 godina s voditeljem gosp. Petrom Lehmanom - predstavnici Centra za kulturu, mladež i medije iz Bad Belziga, pokrajine Brandenburg, zaklade SPI.

 Njemački učenici boravili su na našem otoku od 16. do 26.4.2014. te su u sklopu programa upoznavanja Hrvatske, brojnih izleta otokom i van njega, izrazili želju za suradnjom s našom školom.

Učenici 2. GB razreda bili su domaćini učenicima iz Njemačke. Dobili su na poklon i prijenosno računalo kako bi mogli ostati u vezi s njemačkim poznanicima putem skypea.

Ova suradnja trebala bi se nastaviti u sklopu EU-strategije za mlade, prema kojoj bi svim mladima u Europi bio omogućen boravak u nekoj europskoj zemlji. Naše druženje bilo je veoma uspješno te smo dobili poziv za uzvratni posjet Njemačkoj u rujnu.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 7. 5. 2014. 10:31

Krčki srednjoškolci čiste i uređuju plaže

 

       Image Hosting by PictureTrail.com

  

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 25. 4. 2014. 13:44

Naša škola u EU projektima

Profesorice Carol Marković i Ana Pasarić sudjelovale su u Međunarodnom programu - Grundtvig pod nazivom: Reading literacy–experience the feeling (Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje u procesu obrazovanja).

      

Program je trajao od 9. do 15 ožujka 2014., a odvijao se u gradu Ostravi, trećem najvećem gradu  u Republici Češkoj. Naše su profesorice tijekom svog boravka u Ostravi razmjenjivale znanja i iskustva o strategijama učenja i poučavanja s kolegama iz različitih kulturnih okruženja iz: Češke, Poljske, Estonije, Rumunjske, Slovačke, Irske, Italije, Hrvatske, Bugarske.

Grundtvig je program financiran EU sredstvima, namijenjen djelatnicima iz područja obrazovanja s ciljem razmjene znanja i iskustava u edukaciji kroz prezentacije i radionice, a koristeći različite metode učenja uz pomoć novih tehnologija (pametna ploča, računalo…).

 U sklopu projekta, profesorice su posjetile Centar za obrazovanje odraslih „Centrum na podporu integrace cizincu“  te Osnovnu školu „Alberta Kučery“ u Ostravi, gdje je prezentiran način korištenja „pametne ploče“ u obrazovne svrhe.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 17. 3. 2014. 12:34

Otisak srca Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir Krk

                                    

Na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, za inovativni model volontiranja mladih u lokalnoj zajednici, naša je škola, uz još 4 srednje škole te 10 osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, dobila nagradu Otisak srca.

  :: opširnije :: 


objavio: Marinko Franolić  datum: 6. 11. 2013. 14:40

Školski spot

         

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 9. 2013. 08:14
» Arhiva naših vijesti    
 


LOGO ŠKOLE

   

                      


FACEBOOK ŠKOLE

     


Tražilica

TERRA INCOGNITA


 


PROMO SPOT ŠKOLE

   


ĐIR PO KRKU

  


Vježbeničke tvrtke

BAŠĆANSKA PLOČA

    http://www.mojarijeka.hr/repository/images/_variations/c/7/c7c7fadc83b0311537327759bc56aef3_gallery_lw.jpg


 

     


Kalendar
« Travanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Školski vrt

 

Koliko je sati?


Vrijeme danas

    


KRČKA LJETA


Korisni linkovi


  MZOS

  AZOO

  NCVVO

  VETIS - informacijski sustav strukovnog obrazovanja

  eMatica

 


Zabava

    

         


Pitamo učenike...
Koliko imate prijatelja na Facebooku?


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Portali
 • Grad Krk
 • Otok Krk
 • Autotrans

Državna matura
 • NCVVO
 • mojamatura

Razno
 • IQ test


 

 

 


Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 1. 2013.

Ukupno: 75805
Danas: 69
preskoči na navigaciju