preskoči na sadržaj

Kakvi smo roditelji?

Ne postoje dobri i zli roditelji. Svi roditelji žele biti 'dobri', ali to ne uspijeva svima. Ali ne zato što imaju loše namjere i želje, već zato što zanemaruju sebe i svoj razvoj, odnosno premalo pažnje posvećuju sebi i nisu u potpunosti svjesni što se događa s njima i njihovom djecom.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2013. 17:33

Kako razgovarati s tinejdžerom

 

Komunikacija je najvažniji element u izgradnji uspješnog odnosa sa tinejdžerom. Uzrečica "nije važno šta kažeš, nego kako kažeš“ nikad nije bila važnija nego u ovom periodu. Pogledati ponekad na svijet kroz oči naše djece, naučit će i nas da ih shvatimo i da im se približimo.

Donosimo nekoliko savjeta i prijedloga koje možete pokušati primijeniti u razgovoru s tinejdžerom.

 Kako razgovarati s tinejdžerom
 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 30. 1. 2013.

Što je to adolescencija?

http://www.drfeko.com/wp-content/uploads/2011/11/Adolescent_31.gif

Adolescencija
...je vrijeme odrastanja, prijelaza iz nezrelosti djetinjstva u zrelost odrasle dobi. Taj prijelaz obuhvaća biološke, psihološke i socijalne promjene. Adolescenti postaju zainteresirani za seks i biološki su sposobni imati djecu. Postaju mudriji, sofisticiraniji i sposobniji donositi odluke. Također, povećava se nezavisnost i emocionalna razdaljina prema roditeljima, a raste važnost pripadanju grupi vršnjaka i prvih ljubavnih odnosa.

Određivanje točnog početka i završetka adolescencije više je stvar mišljenja nego apsolutna činjenica. Uobičajeno se razlikuju rana, srednja i kasna adolescencija. Rana adolescencija obuhvaća razdoblje od 11. do 14. godine, srednja od 15. do 18., a kasna od 19. do 21. godine života. Ta podjela odgovara načinu na koji naše društvo grupira mlade ljude u obrazovne institucije: prva skupina obuhvaća učenike starijih razreda osnovne škole, druga srednjoškolce, a treća studente.

Adolescencija je i razdoblje "bura i oluja", brzih izmjena raspoloženja, unutarnjih konflikata i svađa s okolinom, buntovništva, ispitivanja granica, besmrtnosti, znatiželje i istraživanja svijeta. Mnogi odrasli zaborave na vrijeme kada su i sami bili adolescenti, vrijeme kada su i oni testirali strpljenje svojih roditelja. Mladi su se ljudi svih generacija, zbog njihovog drugačijeg načina odijevanja, ponašanja ili odabira glazbe, odraslima činili ekstremni, drugačiji i teško razumljivi. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, entuzijazam u isprobavanju različitih identiteta i uloga, uživanje u umjerenoj količini zapanjujućeg ponašanja i testiranje granica najčešće vode adolescenta ka prihvaćanju roditeljskih i društvenih vrijednosti, prije nego li njihovom odbacivanju. Prema tome, umjesto da adolescenciju smatramo razdobljem buntovništva, krize i zastranjenja, puno točnije bi je bilo smatrati razdobljem procjene, donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti u procesu sazrijevanja.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 30. 1. 2013. 00:23

ADOLESCENTSKA KRIZA - PUT U ZRELOST

Adolescencija nije ni djetinjstvo ni odraslo doba. U tom razdoblju mladi moraju izgraditi zrelu ličnost, prihvatiti vlastitu osobu, vlastiti izgled i tijelo, usvojiti mušku odnosno žensku ulogu u društvu, oblikovati i usvojiti moralne i etičke vrijednosti, razviti osobne stavove, postići emocionalno osamostaljivanje od roditelja, izgraditi zrele odnose s vršnjacima istog i suprotnog spola i postupno se pripremiti za socijalnu i ekonomsku samostalnost.

Na tom putu i adolescenti i roditelji doživjet će niz nelagoda i frustracija, ali i niz novih spoznaja, uzbuđenja i otkrića. Najvažnije pravilo koje roditeljima može pomoći da to razdoblje prebrode uz najmanje potresa je prihvaćanje načela budnosti, promatranja, pregovaranja i postupnoga mijenjanja pravila, odnosa i ponašanja. U tim promjenama trebaju postupno mijenjati i sebe, jednako kao što se mijenjaju i njihova djeca.

Odrastanje je stoga obiteljsko zbivanje, neprekidna dvosmjerna komunikacija u kojoj roditelji uvijek ostaju roditelji, a djeca uvijek djeca, sa zajedničkom željom da od zbunjenih mladih i zabrinutih odraslih na kraju procesa nađemo samopouzdane zrele mlade ljude i, iako ponekad pomalo umorne, zadovoljne roditelje.
 

Prijatelji i vršnjaci
Zašto sukobi nisu tragedija
Kako postaviti i održati pravila
Samopoštovanjem protiv pravila
Što je važno imati na umu u komunikaciji
Na što sve roditelji trebaju obratiti pozornost

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 29. 1. 2013. 23:46

Trebamo li brinuti? Priručnik o adolescentima za roditelje i stručnjake

Adolescencija je doba odrastanja u kojem osoba uspostavlja ravnotežu između djetinjstva i zrelosti, to je razdoblje, kako ga neki nazivaju, samoodgoja, kad mlada osoba odbacuje autoritete, odbija roditeljsku kontrolu i zbližava se s vršnjacima. Adolescencija je vrijeme buntovništva, ispitivanja granica, naglih promjena raspoloženja, unutrašnjih sukoba i sukoba s okolinom.

Adolescencija je doba odrastanja u kojem osoba uspostavlja ravnotežu između djetinjstva i zrelosti, to je razdoblje, kako ga neki nazivaju, samoodgoja, kad mlada osoba odbacuje autoritete, odbija roditeljsku kontrolu i zbližava se s vršnjacima. Adolescencija je vrijeme buntovništva, ispitivanja granica, naglih promjena raspoloženja, unutrašnjih sukoba i sukoba s okolinom.

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2013. 17:59

Nasilna ponašanja mladih – Zašto je ljubav važna?

 

Posljednjih godina znatno je poraslo razumijevanje rizičnih faktora i procesa koji pridonose i oblikuju dječja i adolescentna nasilna ponašanja.

U skladu s tim, odgovornost je stručnjaka za djecu i mlade da kontinuirano razvijaju, primjenjuju i usavršavaju programe intervencije i prevencije nasilnog ponašanja djece i mladih.

Pogledajte priručnik Nasilna ponašanja mladih – Zašto je ljubav važna? u PDF formatu (1MB)

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2013. 17:56

Razvoj samopoštovanja kod školske djece

Samopoštovanje je slika o sebi. To je način na koji vrednujemo ono što činimo, ono što jesmo i rezultate koje postižemo. Djeca od roditelja i drugih značajnih osoba iz njihova života traže potvrdu da su voljena, važna, sposobna. Zbog toga značajnu ulogu u nastanku pozitivne slike kod djece imaju roditelji i druge odrasle osobe koje brinu o njima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2013. 17:47

Škola

Dugoročno akademsko postignuće je maraton, a ne sprint. To je stil života koji najbolje ide onim mladima koji posjeduju kvalitete stabilnog identiteta. A uprskati izgradnju identiteta možete i pretjeranom i premalom kontrolom. Kao i kod mnogih drugih stvari, rješenje je u ravnoteži. Ta se ravnoteža postiže tako da se omogući tinejdžeru sigurna zona unutar koje može otkriti tko je.
 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 30. 1. 2013. 00:28

Što s izlascima?

http://www.obiteljskicentar.hr/media/images/1886-2-1344847327.jpg

Jako je važno dogovoriti limit što se tiče noćnih izlazaka. To je važno iz barem nekoliko razloga: prvo, limit služi kao sigurnosna kopča u trenutku kada tinejdžeru padne na pamet neka divlja ideja; drugo, služi mu kao isprika u trenucima kada se žele izvući iz divlje ideje nekog drugog; i treće, stabilizira ritam spavanja. Prepušteni sami sebi mnogi tinejdžeri promijene dan za noć. Ono što je najvažnije limit podsjeća sve uključene da tinejdžer još nije odrasla osoba nego je na putu prema odrasloj dobi.

Treba razumno odrediti limit i praštati povremena opravdana zakašnjenja (svi želimo djecu naučiti toleranciji i fleksibilnosti).

Ideja: Dogovorite se i mijenjajte vrijeme za vrijeme. To znači ako tinejdžer zakasni pola sata sljedeći izlazak mu se skraćuje pola sata.

Kao i sva pravila igre TINEJDŽER IH MORA ZNATI UNAPRIJED!

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 30. 1. 2013. 00:26

Kako s djecom razgovarati o ... Vijest ima dokument u privitku

Seksualnost je zasigurno jedna od težih tema i velik se broj roditelja osjeća nelagodno i pri samoj pomisli da započne razgovor o tome sa svojom djecom.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2013. 18:43

Kako mogu spriječiti zlostavljanje

Pomozite djeci da budu sigurna, jaka i slobodna.
Većinu roditelja danas muče različiti strahovi u odnosu na svoju djecu. Problem sprječavanja njihovog zlostavljanja svakako je jedan od njih. Želite li stvarno pomoći da djeca ne postanu žrtve zlostavljanja, strahove treba preokrenuti u akciju. Bolja komunikacija svakako je prvi korak.

Opširnije: Kako mogu spriječiti zlostavljanje

  :: opširnije :: 


objavio: Mirjana Komadina-Mergl  datum: 23. 1. 2013. 18:13
 


Kutak za roditeljeLOGO ŠKOLE

                


ERASMUS+ PROJEKTI


VIDEO SPOT ŠKOLE


ŠKOLA AMBASADOR

   


TERRA INCOGNITA

     


ĐIR PO KRKU

     


Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju