Storija od ovac i sira
U sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista "INA za mlade" kojim su se pozivale sve škole, osnovne i srednje da prijave ekoprojekte na nagradni natječaj, naša škola posebno je pohvaljena za projekt Žuto zlato otoka krka koji promiče ovčarstvo i proizvodnju ovčjeg sira i od kulturoškog su značaja za otok Krk. Više pročitajte u članku Novog lista od 5. prosinca 2014.
Onda sjedne i sve po redu prione musti
ovce i bekave koze i pod svaku metaše mlade.
Kad mu se usiri pô mlijeka bijelog,
sirom odmah skupi to i u pletene košare metne.
Drugu polovinu mlijeka u posude izli, da ima
odakle uzet da pije i da mu za večeru bude
(Homer, Odiseja - opis kako kiklop Polifem radi sir)
Iz prirodnog ritma življenja na otoku proizašla je višestoljetna tradicija preživljavanja pomoću ovce. Od prapovijesti do danas, na ovom škrtom otočnom tlu, ovca je bila i ostala zlatni izvor, darežljiva hraniteljica, narodni simbol. Bez ovce čovjek nije mogao opstati i održati se. Stoljećima, ovca je davala sve od sebe. Hranila otočnog čovjeka mlijekom, skutom, sirom i mesom. Darivala vunom, runom i kožom. U ovcu su se Boduli odijevali i obuvali, ovcom se pokrivali. Solju začinjeno otočno raslinje prepuno bogatih eteričnih mirisa, tajna je posebnosti otočne ovce, slasti njezina janjeta i neodoljiva okusa sira, skute i presneca, koji svojim prepoznatljivim okusima zavičaja, bogate gastronomsku i turističku ponudu otoka. Ovčarstvo je tijekom povijesti bilo jedna od najvažnijih poljoprivrednih djelatnosti na otoku Krku. Danas je krčka ovca najpoznatija po janjetini bogatog okusa, no ona predstavlja samo jedan dio ovčjih prehrambenih proizvoda. Prepoznavši potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva u cilju očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine vezane za ovu djelatnost, pokrenuli smo projekt Storija od ovac i sira koji promovira dotičnu djelatnost kao dio kulturološkog značaja za otok Krk. Prema načelima tradicija-znanje-edukacija snimljen je dokumentarni film o pravljenju ovčjeg sira jer se smatralo da film najbolje prenosi znanje i informacije. Dokumentirali su i javnosti prezentirali sve razine ovčarskog življenja i proizvodnje sira, učenici - polaznici videoradionice: Antonio Brusić (3.HTT), Ena Kaurić (1.G), Filip Trinajstić (3.HTT) i Emma Žnidarić (1.G)., uz stručno vođenje i podršku fotografa Ivice Brusića, a pod mentorstvom voditeljica projekta "Krčki sir - žuto zlato otoka Krka", profesorica: Ane Pasarić i Mirjane Komadina - Mergl.
Ulazeći u prostor intimnosti vještih demonstratora, u skrivene dijelove obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, zahvalu dugujemo proizvođačima krčkog ovčjeg sira Katici Kovačević i Matku Pavanu iz Vrbnika. Zabilježivši trag jednog vremena, generacija i običaja, vrijedi svakako, podastrijeti ga javnosti jer se time iskazuje pripadajući otočni identitet.
Storija od ovac i sira
U sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista "INA za mlade" kojim su se pozivale sve škole, osnovne i srednje da prijave ekoprojekte na nagradni natječaj, naša škola posebno je pohvaljena za projekt Žuto zlato otoka krka koji promiče ovčarstvo i proizvodnju ovčjeg sira i od kulturoškog su značaja za otok Krk. Više pročitajte u članku Novog lista od 5. prosinca 2014.
Onda sjedne i sve po redu prione musti
ovce i bekave koze i pod svaku metaše mlade.
Kad mu se usiri pô mlijeka bijelog,
sirom odmah skupi to i u pletene košare metne.
Drugu polovinu mlijeka u posude izli, da ima
odakle uzet da pije i da mu za večeru bude
(Homer, Odiseja - opis kako kiklop Polifem radi sir)
Iz prirodnog ritma življenja na otoku proizašla je višestoljetna tradicija preživljavanja pomoću ovce. Od prapovijesti do danas, na ovom škrtom otočnom tlu, ovca je bila i ostala zlatni izvor, darežljiva hraniteljica, narodni simbol. Bez ovce čovjek nije mogao opstati i održati se. Stoljećima, ovca je davala sve od sebe. Hranila otočnog čovjeka mlijekom, skutom, sirom i mesom. Darivala vunom, runom i kožom. U ovcu su se Boduli odijevali i obuvali, ovcom se pokrivali. Solju začinjeno otočno raslinje prepuno bogatih eteričnih mirisa, tajna je posebnosti otočne ovce, slasti njezina janjeta i neodoljiva okusa sira, skute i presneca, koji svojim prepoznatljivim okusima zavičaja, bogate gastronomsku i turističku ponudu otoka. Ovčarstvo je tijekom povijesti bilo jedna od najvažnijih poljoprivrednih djelatnosti na otoku Krku. Danas je krčka ovca najpoznatija po janjetini bogatog okusa, no ona predstavlja samo jedan dio ovčjih prehrambenih proizvoda. Prepoznavši potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva u cilju očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine vezane za ovu djelatnost, pokrenuli smo projekt Storija od ovac i sira koji promovira dotičnu djelatnost kao dio kulturološkog značaja za otok Krk. Prema načelima tradicija-znanje-edukacija snimljen je dokumentarni film o pravljenju ovčjeg sira jer se smatralo da film najbolje prenosi znanje i informacije. Dokumentirali su i javnosti prezentirali sve razine ovčarskog življenja i proizvodnje sira, učenici - polaznici videoradionice: Antonio Brusić (3.HTT), Ena Kaurić (1.G), Filip Trinajstić (3.HTT) i Emma Žnidarić (1.G)., uz stručno vođenje i podršku fotografa Ivice Brusića, a pod mentorstvom voditeljica projekta "Krčki sir - žuto zlato otoka Krka", profesorica: Ane Pasarić i Mirjane Komadina - Mergl.
Ulazeći u prostor intimnosti vještih demonstratora, u skrivene dijelove obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, zahvalu dugujemo proizvođačima krčkog ovčjeg sira Katici Kovačević i Matku Pavanu iz Vrbnika. Zabilježivši trag jednog vremena, generacija i običaja, vrijedi svakako, podastrijeti ga javnosti jer se time iskazuje pripadajući otočni identitet.
U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka ravnatelji Ugostiteljske škola Opatija i srednjih škola dr. Antuna Barca Crikvenica, Hrvatski kralj Zvonimir, Krk i Ambroza Haračića, Mali Lošinj, potpisali su ugovore o adaptaciji objekata Regionalnog centra kompetentnosti i partnerskih ustanova s izvođačima radova.
Dio je to projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI ukupne vrijednosti 31,3 milijuna kuna koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sredstvima će se adaptirati objekti škola i nabaviti specijalizirana oprema s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja i osposobljavanja učenika i nastavnika.
„ Škola postaje središte izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu za cijelu Hrvatsku. “To znači novi prostori, nova oprema i što bolje edukacija za nastavnike i učenike koji će biti osposobljeni za tržište rada.”
Podsjetimo, 2018. godine imenovano je 25 regionalnih centara kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju na razini Hrvatske, a Ugostiteljska škola Opatija imenovana je u sektoru turizma i ugostiteljstva kao nositelj projekta, dok su preostale tri škole na području PGŽ partneri, zajedno sa Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Karlovačke županije. Ugostiteljsku školu Opatija kandidirala je Primorsko-goranska županija odvojivši pritom i dva milijuna kuna za podršku projektu, navela je pročelnica Stilin tijekom potpisivanja ugovora, a kojemu je prisustvovao i župan Zlatko Komadina osvrnuvši se pritom na povećan interes učenika srednjih škola u PGŽ-u za strukovna zanimanja na ljetnom upisnom roku.
“Osobno mi je vrlo drago da se ulaže u strukovne škole i da se pomalo bilježi povratak učenika i interes prema strukovnim školama, o čemu posebno svjedoče ovogodišnji rezultati upisa u srednje škole. Ulaganje u kvalitetu obrazovanja i djelatnosti koje su potrebne gospodarstvu primarni je cilj Primorsko-goranske županije. Danas svjedočimo početku radova, vrijednost ugovora iznosi preko 30 milijuna kuna i vjerujem da ćemo stvoriti jako dobre uvjete učenicima i nastavnicima za rad”, rekao je župan Komadina.
O povećanom interesu za strukovno obrazovanje, posvjedočila je i ravnateljica Roth rekavši kako su svi razredi za konobare, kuhare, slastičare i turističko-hotelijerske komercijaliste opatijske ugostiteljske škole popunjeni, a na što su izuzetno ponosni.
Karlovačka zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar zahvalila se županu Komadini i PGŽ-u na partnerstvu u projektu, dok je voditelj projekta Tomislav Kandžija iz Regionalne razvojne agencije PGŽ RRA održao prezentaciju o tijeku projekta.
Izvođači radova na sva četiri županijska školska objekta bit će tvrtke G.P. Boros d.o.o. i Izgradnja d.o.o., a nakon završetka radova Srednja škola Ambroza Haračića dobit će preuređen kabinet kuharstva i posluživanja, dok će Srednja škola dr. Antuna Barca imati novi kabinet kuharstva i slastičarstva, kao i rampu za osobe s invaliditetom, a krčka srednja škola imat će novi kabinet posluživanja i kuharstva.
Svečanosti su prisustvovali i zamjenica župana Marina Medarić, predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić i zamjenik ravnatelja Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Krunoslav Kralj.
Dragi učenici i roditelji,
u kartici Upisi (s lijeve strane naslovne stranice) pronađite sve potrebne informacije o upisu u programe koje
Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir nudi u idućoj školskoj godini 2022./2023.
U privitku ove vijesti također se nalaze najvažniji podatci o upisima i E-upisima.
Storija od ovac i sira
U sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista "INA za mlade" kojim su se pozivale sve škole, osnovne i srednje da prijave ekoprojekte na nagradni natječaj, naša škola posebno je pohvaljena za projekt Žuto zlato otoka krka koji promiče ovčarstvo i proizvodnju ovčjeg sira i od kulturoškog su značaja za otok Krk. Više pročitajte u članku Novog lista od 5. prosinca 2014.
Onda sjedne i sve po redu prione musti
ovce i bekave koze i pod svaku metaše mlade.
Kad mu se usiri pô mlijeka bijelog,
sirom odmah skupi to i u pletene košare metne.
Drugu polovinu mlijeka u posude izli, da ima
odakle uzet da pije i da mu za večeru bude
(Homer, Odiseja - opis kako kiklop Polifem radi sir)
Iz prirodnog ritma življenja na otoku proizašla je višestoljetna tradicija preživljavanja pomoću ovce. Od prapovijesti do danas, na ovom škrtom otočnom tlu, ovca je bila i ostala zlatni izvor, darežljiva hraniteljica, narodni simbol. Bez ovce čovjek nije mogao opstati i održati se. Stoljećima, ovca je davala sve od sebe. Hranila otočnog čovjeka mlijekom, skutom, sirom i mesom. Darivala vunom, runom i kožom. U ovcu su se Boduli odijevali i obuvali, ovcom se pokrivali. Solju začinjeno otočno raslinje prepuno bogatih eteričnih mirisa, tajna je posebnosti otočne ovce, slasti njezina janjeta i neodoljiva okusa sira, skute i presneca, koji svojim prepoznatljivim okusima zavičaja, bogate gastronomsku i turističku ponudu otoka. Ovčarstvo je tijekom povijesti bilo jedna od najvažnijih poljoprivrednih djelatnosti na otoku Krku. Danas je krčka ovca najpoznatija po janjetini bogatog okusa, no ona predstavlja samo jedan dio ovčjih prehrambenih proizvoda. Prepoznavši potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva u cilju očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine vezane za ovu djelatnost, pokrenuli smo projekt Storija od ovac i sira koji promovira dotičnu djelatnost kao dio kulturološkog značaja za otok Krk. Prema načelima tradicija-znanje-edukacija snimljen je dokumentarni film o pravljenju ovčjeg sira jer se smatralo da film najbolje prenosi znanje i informacije. Dokumentirali su i javnosti prezentirali sve razine ovčarskog življenja i proizvodnje sira, učenici - polaznici videoradionice: Antonio Brusić (3.HTT), Ena Kaurić (1.G), Filip Trinajstić (3.HTT) i Emma Žnidarić (1.G)., uz stručno vođenje i podršku fotografa Ivice Brusića, a pod mentorstvom voditeljica projekta "Krčki sir - žuto zlato otoka Krka", profesorica: Ane Pasarić i Mirjane Komadina - Mergl.
Ulazeći u prostor intimnosti vještih demonstratora, u skrivene dijelove obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, zahvalu dugujemo proizvođačima krčkog ovčjeg sira Katici Kovačević i Matku Pavanu iz Vrbnika. Zabilježivši trag jednog vremena, generacija i običaja, vrijedi svakako, podastrijeti ga javnosti jer se time iskazuje pripadajući otočni identitet.
U četvrtak, 9. lipnja 2022., krčki su srednjoškolci, zajedno sa svojim nastavnicima te brojnim gostima i uzvanicima koji su ih pohodili, proslavili Dan Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir.
U maloj sportskoj dvorani održan je svečani program - prigoda da se nastavnici i učenici prisjete svega što se događalo unutar škole u školskoj godini 2012./22. koja je već godinama jedna od ponajboljih srednjoškolskih ustanova u Primorsko-goranskoj županiji. Obilježavanje Dana Škole, bila je prigoda obilježiti sve što su zajednički činili, na čemu su radili i što su postizali krčki srednjoškolci i njihovi nastavnici, kako u okrilju redovnih nastavnih programa, tako i onih izvannastavnih aktivnosti i projekata dio kojih škola provodi u okvirima brojnih EU programa.
Glazbenim i scenskim izvedbama učenika, svečani program bio je prilika da se javnosti predstavi novo izdanje godišnjaka škole – zanimljivog, sadržajnog i bogato opremljenog izdanja čijim se objavljivanjem u Školi zaključuje svaka školska godina, a s njom i od zaborava “otkidaju” svi učenici, događaji i postignuća srednjoškolaca dio kojih je sad već na izlazu iz svoje škole, odnosno u postupku polaganja državne mature.
Osim za podsjećanje na sve ono što se u školi u proteklom jednogodišnjem periodu događalo, Dan Škole bio je prigoda je i za ukazivanje na postignuća učenika i učenica koji su postigli zapažene rezultate na državnim natjecanjima. Učenicima i njihovim mentorima uručene su vrijedne nagrade, uz ostalo i novčane kojima su najuspješnije, svatko sa svog područja, u ovoj prilici dodatno nagradili i otočni lokalni čelnici.
Maturant gimnazije, Antonio Jurešić je postao državnim matematičarskim viceprvakom, s rezultatom u kojem ga je tek bod dijelio od naslova najboljeg mladog matematičara u zemlji. Antonija Jurešića, koji je tim rezultatom zaslužio pravo izravnog upisa na željeni fakultet, ali i njegova mlađeg kolegu, učenika 2. razreda gimnazije Mateja Bana koji je na istom natjecanju bio deseti, kao i njihovog mentora prof. Hrvoja Karabaića, nagradio je gradonačelnik Darijo Vasilić,
Državnu viceprvakinju krčka škola imala je ove godine i na natjecanju u talijanskom jeziku gdje je drugo mjesto, pod mentorstvom prof. Zvjezdane Karabaić, osvojila Tajana Čorapović. Nju je, s obzirom na to da dolazi s Dobrinjštine, novčano nagradio načelnik Neven Komadina.
Nagrade i priznanja za uspjehe na državnim natjecanjima i smotrama pripala su još i Leonu Bajčiću za rezultate u sportskom ribolovu te Leonu Brautu koji je svoj otok i školu promicao kroz jedriličarske uspjehe. Maturantica Daria Trinajstić nagrađena je pak za uspjeh ostvaren na 9. Državnoj smotri hrvatskog školskog filma, i to za filmski rad kojeg je kreirala uz mentorstvo prof. Gordije Marijan i prof. Andree Dunato.
Učenica 4. razreda gimnazije, Lucija Kvasić nagrađena je za sudjelovanje na državnoj razini natjecanja Europa u školi. Nagrade su zaslužile i sudionice Vjeronaučne olimpijade Ana-Marija Sarić, Marina Cvelić, Anabel Pavlović i učenik Matej Žužić, kao i njihovi mentori, Slava Petrinović te Zvonimir Seršić.
Za sudjelovanje u kvizu znanja i kreativnosti Mreža čitanja nagrađeni su: Nadine Bikić, Bruno Brnjaković, David Kosić, Ivona Polonijo (2.HTT), Oriana Međimorec (3.G) i Isabella Međimorec (1.HTT), Lucija Depikolozvane (3.HTT), Božana Krajnović i Lana Jakobović (3.E), zajedno s mentoricama Darijom Papa i Mirjanom Komadina Mergl. Učenici: Adrian Polonijo (1.G), Stjepan Žužić (2.GA) i Deni Renko nagrađeni su za sudjelovanje u natjecanju o poznavanju Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola.
Nastavničko vijeće i Grad Krk nagradili su i gimnazijalce Doru Božić, Luciju Kvasić, Leu Sintić, Frana Marijana, Josipa Mrakovčića i Karla Srdoča (učenika generacije gimnazijskog programa)) za postignut odličan uspjeh u svim godinama srednjoškolskog obrazovanja, a isto su zaslužile i ekonomistice Ajdina Burzić i Korina Čaljkušić (učenica generacije ekonomske škole), hotelijersko-turističke tehničarke Nika Matković i Tajana Čorapović (učenica generacije hotelijersko-turističke škole), nauspješnija učenica ugostiteljskog smjera Michaela Marić te najuspješniji strojar, budući automehaničar, Tony Horvat.
Mediji o nama:
NOVI LIST, 9.6.2022.
https://www.novilist.hr/rijeka-regija/otoci/evo-kako-je-krcka-srednja-skola-proslavila-svoj-dan/
PORTAL OTOK KRK, 9.6.2022.:
Storija od ovac i sira
U sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista "INA za mlade" kojim su se pozivale sve škole, osnovne i srednje da prijave ekoprojekte na nagradni natječaj, naša škola posebno je pohvaljena za projekt Žuto zlato otoka krka koji promiče ovčarstvo i proizvodnju ovčjeg sira i od kulturoškog su značaja za otok Krk. Više pročitajte u članku Novog lista od 5. prosinca 2014.
Onda sjedne i sve po redu prione musti
ovce i bekave koze i pod svaku metaše mlade.
Kad mu se usiri pô mlijeka bijelog,
sirom odmah skupi to i u pletene košare metne.
Drugu polovinu mlijeka u posude izli, da ima
odakle uzet da pije i da mu za večeru bude
(Homer, Odiseja - opis kako kiklop Polifem radi sir)
Iz prirodnog ritma življenja na otoku proizašla je višestoljetna tradicija preživljavanja pomoću ovce. Od prapovijesti do danas, na ovom škrtom otočnom tlu, ovca je bila i ostala zlatni izvor, darežljiva hraniteljica, narodni simbol. Bez ovce čovjek nije mogao opstati i održati se. Stoljećima, ovca je davala sve od sebe. Hranila otočnog čovjeka mlijekom, skutom, sirom i mesom. Darivala vunom, runom i kožom. U ovcu su se Boduli odijevali i obuvali, ovcom se pokrivali. Solju začinjeno otočno raslinje prepuno bogatih eteričnih mirisa, tajna je posebnosti otočne ovce, slasti njezina janjeta i neodoljiva okusa sira, skute i presneca, koji svojim prepoznatljivim okusima zavičaja, bogate gastronomsku i turističku ponudu otoka. Ovčarstvo je tijekom povijesti bilo jedna od najvažnijih poljoprivrednih djelatnosti na otoku Krku. Danas je krčka ovca najpoznatija po janjetini bogatog okusa, no ona predstavlja samo jedan dio ovčjih prehrambenih proizvoda. Prepoznavši potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva u cilju očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine vezane za ovu djelatnost, pokrenuli smo projekt Storija od ovac i sira koji promovira dotičnu djelatnost kao dio kulturološkog značaja za otok Krk. Prema načelima tradicija-znanje-edukacija snimljen je dokumentarni film o pravljenju ovčjeg sira jer se smatralo da film najbolje prenosi znanje i informacije. Dokumentirali su i javnosti prezentirali sve razine ovčarskog življenja i proizvodnje sira, učenici - polaznici videoradionice: Antonio Brusić (3.HTT), Ena Kaurić (1.G), Filip Trinajstić (3.HTT) i Emma Žnidarić (1.G)., uz stručno vođenje i podršku fotografa Ivice Brusića, a pod mentorstvom voditeljica projekta "Krčki sir - žuto zlato otoka Krka", profesorica: Ane Pasarić i Mirjane Komadina - Mergl.
Ulazeći u prostor intimnosti vještih demonstratora, u skrivene dijelove obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, zahvalu dugujemo proizvođačima krčkog ovčjeg sira Katici Kovačević i Matku Pavanu iz Vrbnika. Zabilježivši trag jednog vremena, generacija i običaja, vrijedi svakako, podastrijeti ga javnosti jer se time iskazuje pripadajući otočni identitet.
Storija od ovac i sira
U sklopu zajedničkog projekta Ine i Novog lista "INA za mlade" kojim su se pozivale sve škole, osnovne i srednje da prijave ekoprojekte na nagradni natječaj, naša škola posebno je pohvaljena za projekt Žuto zlato otoka krka koji promiče ovčarstvo i proizvodnju ovčjeg sira i od kulturoškog su značaja za otok Krk. Više pročitajte u članku Novog lista od 5. prosinca 2014.
Onda sjedne i sve po redu prione musti
ovce i bekave koze i pod svaku metaše mlade.
Kad mu se usiri pô mlijeka bijelog,
sirom odmah skupi to i u pletene košare metne.
Drugu polovinu mlijeka u posude izli, da ima
odakle uzet da pije i da mu za večeru bude
(Homer, Odiseja - opis kako kiklop Polifem radi sir)
Iz prirodnog ritma življenja na otoku proizašla je višestoljetna tradicija preživljavanja pomoću ovce. Od prapovijesti do danas, na ovom škrtom otočnom tlu, ovca je bila i ostala zlatni izvor, darežljiva hraniteljica, narodni simbol. Bez ovce čovjek nije mogao opstati i održati se. Stoljećima, ovca je davala sve od sebe. Hranila otočnog čovjeka mlijekom, skutom, sirom i mesom. Darivala vunom, runom i kožom. U ovcu su se Boduli odijevali i obuvali, ovcom se pokrivali. Solju začinjeno otočno raslinje prepuno bogatih eteričnih mirisa, tajna je posebnosti otočne ovce, slasti njezina janjeta i neodoljiva okusa sira, skute i presneca, koji svojim prepoznatljivim okusima zavičaja, bogate gastronomsku i turističku ponudu otoka. Ovčarstvo je tijekom povijesti bilo jedna od najvažnijih poljoprivrednih djelatnosti na otoku Krku. Danas je krčka ovca najpoznatija po janjetini bogatog okusa, no ona predstavlja samo jedan dio ovčjih prehrambenih proizvoda. Prepoznavši potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva u cilju očuvanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine vezane za ovu djelatnost, pokrenuli smo projekt Storija od ovac i sira koji promovira dotičnu djelatnost kao dio kulturološkog značaja za otok Krk. Prema načelima tradicija-znanje-edukacija snimljen je dokumentarni film o pravljenju ovčjeg sira jer se smatralo da film najbolje prenosi znanje i informacije. Dokumentirali su i javnosti prezentirali sve razine ovčarskog življenja i proizvodnje sira, učenici - polaznici videoradionice: Antonio Brusić (3.HTT), Ena Kaurić (1.G), Filip Trinajstić (3.HTT) i Emma Žnidarić (1.G)., uz stručno vođenje i podršku fotografa Ivice Brusića, a pod mentorstvom voditeljica projekta "Krčki sir - žuto zlato otoka Krka", profesorica: Ane Pasarić i Mirjane Komadina - Mergl.
Ulazeći u prostor intimnosti vještih demonstratora, u skrivene dijelove obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, zahvalu dugujemo proizvođačima krčkog ovčjeg sira Katici Kovačević i Matku Pavanu iz Vrbnika. Zabilježivši trag jednog vremena, generacija i običaja, vrijedi svakako, podastrijeti ga javnosti jer se time iskazuje pripadajući otočni identitet.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |